Πρόοδος σημαίνει λιγότερες φυλακές
Η συζήτηση για την αντιεγκληματική πολιτική στη χώρα μας, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση για τον ποινικό κώδικα, κινείται στο πλαίσιο μιας αντίληψης ότι στην Ελλάδα χρειάζονται αυστηρότερες ποινές και περισσότερες καταδίκες. Αυτό στηρίζεται σε ένα διάχυτο κλίμα που κεντρική αιχμή έχει την αύξηση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση ενός αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες.
Βέβαια, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, απουσιάζει η συζήτηση για τα πραγματικά δεδομένα. Έτσι λοιπόν σπάνια επισημαίνεται το γεγονός
Όμως, υπάρχει μια στατιστική στην οποία η Ελλάδα δείχνει να ξεχωρίζει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: αυτή που αφορά το ποσοστό καταδικών σε ισόβια και γενικά βαριές ποινές. Τον Ιανουάριο του 2019 το 9% των κρατουμένων είχε ισόβιες καταδίκες και το 20,8% είχε καταδίκες σε ποινές άνω των 15 ετών, ποσοστά πολλαπλάσια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών διάμεσων. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να έχουμε ένα υψηλό ποσοστό κρατούμενων που είναι υπόδικοι (31%).
Παρ’ όλα αυτά η ανάγκη αυστηρότερων ποινών (δηλαδή με μεγαλύτερη διάρκεια) και περισσότερων θέσεων σε σωφρονιστικά καταστήματα για τον εγκλεισμό ενός αυξημένου αριθμού κρατουμένων θεωρείται στη δημόσια σφαίρα μια περίπου αυτονόητη αλήθεια.
Αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά αποτυπώνει ένα διεθνώς διαδεδομένο ιδεολογικό κλίμα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου υπάρχουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έγκλειστοι, δηλαδή 698 κρατούμενοι ανά 100.000 ανθρώπους (για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης στην Ελλάδα υπάρχουν 95 κρατούμενοι ανά 100,000 πληθυσμού). Σε αυτούς προστίθεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ποινής ή απόλυσης υπό όρους.
Και όλα αυτά παρότι όλες οι στατιστικές για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει υποχώρηση όλων των δεικτών τις τελευταίες δεκαετίες.
Συχνά γύρω από την εγκληματικότητα και τη διαχείρισή της διαμορφώνονται διάφορες θέσεις που θεωρούνται αυτονόητες αλλά με βάση την εμπειρία δεν δείχνουν να στέκουν. Για παράδειγμα, υπάρχει η αντίληψη ότι όσοι διαπράττουν βίαια αδικήματα πρέπει να παραμείνουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα έγκλειστοι, γιατί εάν αποφυλακιστούν θα διαπράξουν εκ νέου αδικήματα. Ωστόσο, οι στατιστικές στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και αποφυλακίστηκαν έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλληφθούν εκ νέου από ό,τι όσοι καταδικάστηκαν για κλοπές.
Ωστόσο η εικόνα μιας γενικευμένης αύξησης της εγκληματικότητας και η εμπέδωση ενός κλίματος ανασφάλειας παραμένει μια σταθερά της δημόσιας συζήτησης αυτών των θεμάτων στη χώρα μας, ενώ υποχωρεί ο βαθμός στον οποίο συζητάμε είτε για την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών, είτε για τη διαμόρφωση μιας αντιεγκληματικής πολιτικής που να στηρίζεται στην αρχή ότι δείκτης προόδου μιας κοινωνίας είναι να έχει μικρότερες ποινές και μικρότερο αριθμό εγκλείστων.
Ακόμη περισσότερο, ο κίνδυνος είναι να ξεχάσουμε ότι η απάντηση στη βαναυσότητα δεν μπορεί να είναι μια αντίστροφη βαναυσότητα, από τη μεριά του οργανωμένου κράτους αυτή τη φορά, αλλά η προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι να κατανοούν ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με βάναυσο τρόπο και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία.
Αντίθετα, η αντίληψη για την αντιεγκληματική πολιτική που τείνει να γίνει κυρίαρχη, δείχνει να στηρίζεται στην παραδοχή ότι ούτως ή άλλως ένας αριθμός του πληθυσμού θα είναι επιρρεπής στην παραβατικότητα και ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η δέουσα αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα των κατασταλτικών και σωφρονιστικών μηχανισμών ώστε έγκαιρα να εντοπίζεται, να συλλαμβάνεται, να καταδικάζεται και να εγκλείεται, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων. Η μεθοδολογία αυτή, της επιτήρησης, του έγκαιρου εντοπισμού και της άμεσης παρέμβασης μπορεί να είναι αποτελεσματική π.χ. στην αντιμετώπιση επιδημιών ή φυσικών καταστροφών, όμως είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε προβλήματα που πολύ περισσότερο έχουν να κάνουν με τις στρεβλώσεις και ανισότητες των σύγχρονων κοινωνιών.
\Να μην ξεχάσουμε τον Διαφωτισμό
Σε όλη αυτή τη συζήτηση υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσουμε ακόμη και βασικές θέσεις του διαφωτισμού και κυρίως την αντίληψη ότι οι κοινωνίες μπορούν να προοδεύσουν και οι συνθήκες να βελτιωθούν, μέσα από την διαμόρφωση κοινωνιών με περισσότερη ισότητα, ισχυρότερη αλληλεγγύη, περισσότερες ευκαιρίες για όλους, καλύτερη και περισσότερο προσβάσιμη παιδεία και κυρίως εμπιστοσύνη στη δυνατότητα αλλαγής: όχι μόνο των κοινωνιών αλλά και των ίδιων των ανθρώπων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διοικητές Νοσοκομείων: Ένας εξαγωγέας λαδιού, η χαμένη τιμή του ΕΣΥ και το αδιάφορο σφύριγμα Κικίλια
- Φρίκη: Πούλησε τη 12χρονη κόρη της για 10.000 ευρώ και δήλωσε απαγωγή στο «Χαμόγελο»
- Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία: Πέθανε ξαφνικά ανώτατος αξιωματικός
- Απώλεια Ζωής Ταξίαρχου ΥΙ της ΠΑ
- Πρόγνωση καιρού 3 έως 7 ημερών
- Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός Ανώτατος Αξιωματικός
- Η καταστροφή στην Κινέττα από ψηλά - Εικόνες από drone (pics)
- Αση Μπήλιου : Πως θα επηρεάσει τα ζώδια η Αφροδίτη στον Αιγόκερω;
- Οικογενειακή τραγωδία στη Λαμία: Η τραγική ειρωνεία για τον πολύτεκνο πατέρα
- Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από την κακοκαιρία αύριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Αση Μπήλιου : Πως θα επηρεάσει τα ζώδια η Αφροδίτη στον Αιγόκερω;
- Αγνοείται 43χρονος στην Κινέτα
- Πόσο επικίνδυνο είναι το Wi-Fi για την υγεία
- Το party του ζεύγους Βερνίκου
- Γρίφος Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – «Τέλειωσε» τον Σαμαρά; – Τι λέει ο Τσίπρας
- «Πάλι αδιάβαστος» – Εξέθεσε ξανά τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης
- Ληστεία χωρίς προηγούμενο σε μουσείο στη Δρέσδη – Ξάφρισαν διαμάντια αξίας 1 δισ. και έφυγαν «κύριοι»
- Προσφυγικό : Έφτασαν σχεδόν 2.800 άτομα σε μία εβδομάδα στα νησιά
- Πέθανε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας
- Καλαμάτα : Ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων και η 23η Μαρτίου 1821
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πρόοδος σημαίνει λιγότερες φυλακές
- Κακοκαιρία «Γηρυόνης» : Έλληνες οι νεκροί του ιστιοφόρου στο Αντίρριο
- Πόσο επικίνδυνο είναι το Wi-Fi για την υγεία
- Κ. Φραγκογιάννης στο in.gr: Ετσι θα χτίσουμε ξανά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό
- Προσφυγικό : Έφτασαν σχεδόν 2.800 άτομα σε μία εβδομάδα στα νησιά
- Καλαμάτα : Ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων και η 23η Μαρτίου 1821
- Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ : Λειτουργούν μόνο 557 κλίνες από τις 3.500
- Αση Μπήλιου : Πως θα επηρεάσει τα ζώδια η Αφροδίτη στον Αιγόκερω;
- Κακοκαιρία «Γηρυόνης» : Γιατί καταστράφηκε η Κινέτα – Για αυτοψία στην περιοχή ο Ευ. Λέκκας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευθύμης Λέκκας για Κινέτα: Για την καταστροφή φταίει η πυρκαγιά του 2018
- ”Γυναίκα χωρίς όνομα” 25/11: Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο
- Μανώλης Γλέζος: Όλο και καλύτερα βαίνει η κατάσταση της υγείας του
- ΙΟΒΕ: Η ενίσχυση της βιομηχανίας θα επιφέρει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα
- Κινέτα: Νέες εικόνες από ψηλά – Ένας απέραντος λασπότοπος
- Ποια είναι τα αυτοκίνητα που μπορούν να επιλέξουν οι βουλευτές!
- Χωρίς νερό την Κυριακή όλη η Θεσσαλονίκη
- Λέκκας: Πού οφείλονται οι καταστροφές στην Κινέτα
- Φρίκη: Πούλησε τη 12χρονη κόρη της για 10.000 ευρώ και δήλωσε απαγωγή στο «Χαμόγελο»
- Γιατί οι Καναδοί βάζουν το γάλα σε σακούλα και όχι σε μπουκάλι; (videos)