Κοροναϊός : Φόβοι για εξάπλωση στα καμπς – Το μπαλάκι στους νησιώτες πετάει η κυβέρνηση

00:33 2/4/2020 - Πηγή: In.gr

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού πρόσφυγα ήταν εκείνο που φαίνεται να ενεργοποίησε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα, τα οποία καλούνταν να εφαρμόσει στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, υπό τον φόβο ότι μπορεί ο ιός να εξαπλωθεί στα καμπς.

Μια μέρα αφότου έγινε γνωστό ότι γυναίκα η οποία διέμενε στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Ριτσώνας βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο για να ελέγξει τον περίγυρο της.

Ωστόσο οι έλεγχοι από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί, δεδομένου των συνθηκών στις

οποίες ζουν χιλιάδες άνθρωποι στα κέντρα υποδοχής, καθώς και τον μεγάλο αριθμό που φιλοξενούνται σε αυτά.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνου Λογοθέτη, ότι «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο» η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθησυχάζεται.

Αντ’ αυτού, το μπαλάκι των ευθυνών φαίνεται να πετάει στους νησιώτες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια την ανάγκη δημιουργίας κλειστών δομών.

Τι έδειξε ο έλεγχος στη Ριτσώνα

Ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος PHILOS που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ σε ολόκληρη τη χώρα, διενέργησαν έλεγχο σε 63 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Ριτσώνας για τον νέο κορoναϊό SARS-CoV-2, σε συνέχεια την ανίχνευσης της νόσου COVID-19 σε λεχωίδα Αφρικανικής καταγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», η οποία διέμενε στο συγκεκριμένο ΚΦΠΜ.

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι σε εξέλιξη από το προσωπικό του ΕΟΔΥ καθώς και η απομόνωση των στενών επαφών που προκύπτουν. Δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους φιλοξενούμενους της δομής καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετασθέντων επαφών της λεχωίδας είναι αρνητικά και αναμένονται τα υπόλοιπα.

Υγειονομική βόμβα η Μόρια

Στην εποχή του κορωνοϊού η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να σώσει ζωές. Για τους πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια ωστόσο το λεγόμενο social distancing ως μέτρο προστασίας από την πανδημία είναι εντελώς αδύνατο.

Ο καταυλισμός, σχεδιασμένος αρχικά για μόλις 3.000 άτομα, διογκώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και «φιλοξενεί» σήμερα κυρίως ανθρώπους από το Αφγανιστάν, τη Συρία και την υποσαχάρια Αφρική. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μόνο ένα αποχωρητήριο στη διάθεση τους, ενώ περισσότεροι από 1.000 έχουν πρόσβαση σε μία μόνο βρύση. Το συχνό πλύσιμο χεριών είναι πρακτικά ανέφικτο.

Μια πρωτοβουλία Ολλανδών γιατρών ζητά την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Στην πρωτοβουλία των δύο γιατρών που έχει το όνομα #SOSMoria έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 5.000 γιατροί από ολόκληρη την Ευρώπη.

Πολλοί μετανάστες έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Η ιδέα για την πρωτοβουλία προέρχεται από τους Στίβεν βαν ντερ Φάιφερ και Σάνε βαν ντερ Κόι. Και οι δύο έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στη Μόρια. Ο Στίβεν βαν ντερ Φάιφερ, ο οποίος εργάζεται στο Άμστερνταμ, είναι συνηθισμένος να εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες. Ως μέλος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, μεταξύ άλλων, και στο Κογκό.

Θεωρεί ωστόσο ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ακραίες και προειδοποιεί για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η μετάδοση του ιού μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό: «22.000 άτομα ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια».

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κρούσμα στον καταυλισμό. Έχει καταγραφεί όμως μεταξύ του ντόπιου πληθυσμού. «Πολλοί από τους ασθενείς μου στον καταυλισμό ανησυχούν», λέει ο Στίβεν βαν ντερ Φάιφερ και δεν αποκλείει οι μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Μόρια και να μοιραστούν σε ολόκληρη τη Λέσβο όταν συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο και για τους κατοίκους του νησιού.

Σε καραντίνα 39 πρόσφυγες

Πλαστική βάρκα με 39 πρόσφυγες αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής έφτασε σήμερα το πρωί σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς στη βόρεια Λέσβο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ.

Μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Μετά την παρέλευση της περιόδου της απομόνωσης αναμένεται να μεταφερθούν σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα ενώ όπως είναι γνωστό δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Τον Μάρτιο συνολικά και σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 1280 μετανάστες. Από αυτούς 851 πέρασαν στη Λέσβο, 415 στη Χίο και 216 στη Σάμο.

Μπαλάκι ευθυνών

Πυρά εναντίον νησιωτικών δήμων, για ανευθυνότητα εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» τόνισε ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι μειωμένες λόγω των συνθηκών και κυρίως εξαιτίας της αναστολής υποβολής αιτήσεων ασύλου καθώς «τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά λόγω κοροναϊού».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι ορισμένοι δήμοι με σοβαρότητα βοήθησαν ενώ αντίθετα «κάποιοι δήμοι κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα δέκα άτομα. Και να είχαμε αυτά τα λεφτά, θα τα χρησιμοποιούσαμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την προστασία του τοπικού πληθυσμού».

«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Για τις κλειστές δομές

Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα για τα κλειστές δομές προσφύγων στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως υπάρχουν καθυστερήσεις, λόγω των έκτακτων συνθηκών, τα συνεργεία και όσα συνεργεία υπάρχουν στις δομές, λειτουργούν με το 1/5 του προσωπικού.

Σημείωσε, δε, πως «στην Κω και στη Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφο της να προχωρήσουμε στη δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή.

Στη Σάμο το δημοτικό συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που ήδη κατασκευάζεται.

Στη Χίο και τη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια.

Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μίας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δυο μεγάλων ανοιχτών δομών» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Προς εφαρμογή ο ΑΜΚΑ

Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή η απόδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020. Προηγήθηκε η ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και την Υπηρεσία Ασύλου. Θα ακολουθήσει μέχρι τα μέσα Απριλίου η μαζική έκδοση του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ για το σύνολο των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Επισημαίνεται, ότι ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται αυτόματα με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίησή του, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αναζητούν τον προσωπικό αριθμό τους μέσω της ιστοσελίδας amka.gr και δεν θα απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης για τη λήψη υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκκενώστε τα καμπ

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα την άμεση εκκένωση των προσφυγικών δομών διοργανώνει και η ΚΕΕΡΦΑ, υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ότι ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού».

«Για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες από τα καμπ μέχρι τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είναι δυνατή η τήρηση ούτε των ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ μέτρων πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός εσωτερικών χώρων, η αποφυγή του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και το συχνό καθάρισμα με αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα καθαρισμού» επισημαίνει η ΚΕΕΡΦΑ.

Ενώ υπογραμμίζει ότι «αντιθέτως, στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχουν ακόμα δεκάδες οικογένειες που ζουν σε σκηνές χωρίς να μπορούν να καταγραφούν σε προγράμματα στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και περίθαλψης. Η απρόσκοπτη 24ωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, όπως συνιστά το Υπουργείο Υγείας, είναι προφανώς ανέφικτη για ανθρώπους που είναι στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα της ντροπής».

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, ΕΟΔΥ, αλεξανδρα, συγκεκριμένο, συμμετοχή, βαν, ελλαδα, ηλεκτρονική, ηδικα, αμκα, AMKA, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, αμκα μου, εχω αμκα, ξανα, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, αστυνομια, αφρικη, αφγανισταν, γυναικα, ιος, νησια, πλαισιο, ακρατα, αμστερνταμ, ασυλο, βομβα, βορεια, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, γραφεια, δομη, εγινε, εγγραφο, ευρω, ελληνικη αστυνομια, εργα, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, επτα, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδεα, ιδεες, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κρουαζιεροπλοια, λεφτα, λερο, ληψη, μορια, ονομα, προγραμματα, πρωι, φαιφερ, ροες, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνες, υπουργειο υγειας, αδυνατο, βαν, μποφορ, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, υγειας, βρυση
Τυχαία Θέματα
Προσφυγικό, Φόβοι,prosfygiko, fovoi