Προστατεύουμε την υγεία μας αν ανεβαίνουμε 4 ορόφους την ημέρα χωρίς να σταματάμε

14:21 9/12/2018 - Πηγή: In.gr

Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κορούνια δοκίμασαν τη θεωρία σε 13.000 ανθρώπους που έπασχαν ή υποπτεύονταν ότι πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Μιλάνου το 2018, και επικεφαλής ήταν ο Καρδιολόγος Δε. Χεσούς Πετέιρο.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περπατήσουν ή να τρέξουν, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση μέχρι να φτάσουν στο σημείο της εξόντωσης. Όσο ασκούνταν, ήταν συνδεδεμένοι με ηχοκαρδιογράφημα που χρησιμοποιούσε τα ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει κινούμενες εικόνες της καρδιάς που δείχνουν το σχήμα και το μέγεθός της.

Αυτό το τεστ, που χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια και είναι μία αναγνωρισμένη μέθοδος, δείχνει επίσης πόσο καλά λειτουργούν οι βαλβίδες του ασθενούς.

Η ενέργεια που δαπάνησαν μετρήθηκε σε μεταβολικά ισοδύναμα (MET). Οι ελαφριές δραστηριότητες, όπως το να στέκεσαι ή να περπατάς αργά, ισούνται με λιγότερα από 3 ΜΕΤ. Οι μέτριες δραστηριότητες, όπως το βάδην, ισούνται με 3-6 ΜΕΤ και οι έντονες ασκήσεις, όπως το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο, μετρούν περισσότερα από 6 ΜΕΤ. Η καλή λειτουργική ικανότητα ορίστηκε ως 10 ΜΕΤ κατά τη διάρκεια της άσκησης, πριν κοπεί η ανάσα του συμμετέχοντος.

Για κάθε ένα ΜΕΤ που κατάφερε κάποιος, σχετίστηκε και με 9% λιγότερες πιθανότητες για θάνατο από καρκίνο ή καρδιακό νόσημα. Όσοι είχαν καλή απόδοση στο τεστ, είχαν και 1,2% ρίσκο θανάτου από καρδιακό νόσημα συγκριτικά με εκείνους που είχαν χαμηλή απόδοση και μεγαλύτερο ρίσκο που έφτανε το 3,2%.

‘Τα αποτελέσματά μας παρέχουν επιπλέον απόδειξη για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και τη μακροζωία. Εκτός του ότι βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους, η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην πίεση και τα λιπίδια, στη μείωση φλεγμονών και βελτιώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στους όγκους’, συμπληρώνει ο Δρ. Πετέιρο. ‘Αν μπορείς να ανέβεις γρήγορα τρεις ή τέσσερις ορόφους χωρίς να σταματήσεις, τότε έχεις καλή λειτουργικότητα. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερη άσκηση.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καρδιολογίας συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή το συνδυασμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα