Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

23:45 19/1/2019 - Πηγή: In.gr

Παρά την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και το σταθερά υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας η συγκυβέρνηση στην Ιταλία συνεχίζει να εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Λέγκα διασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου το 30% και τα Πέντε Αστέρια

το 26%, ενώ η αντιπολίτευση περιορίζεται μόλις στο 17% του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και στο 8% της κεντροδεξιάς «Φόρτσα Ιτάλια».

Προς το παρόν δεν διαφαίνονται ουσιαστικές εναλλακτικές επιλογές στην σημερινή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να «διαφημίζει» τα πιο σημαντικά μέτρα που εγκρίθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης καθώς και το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Παρά την θριαμβολογία των δυο κυβερνητικών εταίρων πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ουσιαστικά προβλήματα και παραλείψεις.

Το «εισόδημα του πολίτη» δεν είναι για όλους όσους έχουν ανάγκη

Για παράδειγμα, όποιος διαλέξει να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα θα χάσει τουλάχιστον το 16% των μηνιαίων απολαβών του. Η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης ισχύει για όσους συμπλήρωσαν τα 60 χρόνια και κατέβαλαν εισφορές για 40 χρόνια. Όσον αφορά το «εισόδημα του πολίτη», για άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους οι επιφυλάξεις είναι ακόμη περισσότερες. Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι βοηθά τους άνεργους, αλλά όχι και όλους τους φτωχούς ιδίως εκείνους που έχουν προβλήματα με την οικογένεια και την υγεία τους.

Την ίδια στιγμή μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων μπορεί να λάβει μέχρι και 1.200 ευρώ τον μήνα ποσό που ξεπερνά τον μέσο μισθό στην νότια Ιταλία. Παράλληλα, σύμφωνα με ειδικούς, είναι πολύ δύσκολο να εκσυγχρονιστούν μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες τα κρατικά κέντρα ευρέσεως εργασίας, τα οποία θα πρέπει να βοηθήσουν τους άνεργους να βρουν «τρεις δουλειές μέσα σε 36 μήνες», όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Τύπος.

Κανείς δεν ξέρει, ουσιαστικά, αν το βασικό αυτό εισόδημα θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή θα είναι μόνο ένα κοινωνικό βοήθημα που δεν θα καταφέρει να περιορίσει εν τέλει τους ανέργους. Αλλά τα Πέντε Αστέρια άρχισαν ήδη να πανηγυρίζουν…

Αθανασία Συγγελλακη, Ρώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα