«Ψαλίδι» στους μισθούς 93.000 δημοσίων υπαλλήλων

19:02 3/12/2018 - Πηγή: In.gr

Στο στόχαστρο για νέες περικοπές στους μισθούς τους βρίσκονται από το νέο έτος περίπου 93.000 δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα. Οι ανατροπές θα έλθουν με τις αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση και θα ισχύσουν, το αργότερο, από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα θα έρθουν

αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς.

Βάσει του Μνημονίου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και να τα εναρμονίσει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ή καλύτερα με βάση το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση. Για αυτό και αναμένεται να θεσπισθεί νέα νομοθεσία για τον εξορθολογισμό τους.

Μείωση κατά 1/3

Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα για τα ΒΑΕ δόθηκε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα και παρότι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ειδικότητες δίνει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση. Αποκαλύπτεται στο κείμενο ότι η περιβόητη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα μεταφράζεται στην ανάγκη της μεσοπρόθεσμης μείωσης κατά 32% των σημερινών δικαιούχων του επιδόματος. Επίσης αποκαλύπτεται στο κείμενο ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτή που θα καθορίσει τη συνέχιση χορήγησης του επιδόματος. Αποκαλύπτεται ακόμη ότι θα επανεξεταστούν όλοι οι κλάδοι στους οποίους χορηγείται το επίδομα, για να διαμορφωθούν νέες κλίμακες και νέες κατηγορίες δικαιούχων. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία διαβάθμισης του κινδύνου θα είναι κάτι νέο για το Δημόσιο!

Να σημειωθεί ότι με βάση το πόρισμα τίθενται επτά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ενώ δημιουργείται πίνακας επικινδυνότητας ανάλογα με τις συνέπειες στην υγεία και τις πιθανότητες να συμβεί ένα ατύχημα στην εργασία, ο οποίος καταλήγει σε πέντε κατηγορίες.

Στο πόρισμα περιγράφεται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής με βάση την παραπάνω μεθοδολογία, ώστε το τελικό πόρισμα της επιτροπής με τις κατηγορίες και τους δικαιούχους να είναι έτοιμο έως 17.1.2019 και το νέο επίδομα να ξεκινήσει να ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2019. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υπάρχουν περιγράμματα θέσεων εργασίας παρά μόνο σε λίγες υπηρεσίες, θα σταλούν ειδικά ερωτηματολόγια στα υπουργεία και τους φορείς όπου απασχολούνται εργαζόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα, με στόχο να γίνει η νέα κατηγοριοποίηση. Στα ίδια ερωτηματολόγια θα κληθούν να απαντήσουν και όσοι κλάδοι/ειδικότητες διεκδικούν τη χορήγηση του επιδόματος.

Ποιοι ανησυχούν

Ενόψει των περικοπών, σε… αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, καθώς το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης ΒΑΕ και, εφόσον το επίδομα κοπεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στα 67 έτη από τα 62 που ισχύουν σήμερα. Μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α» και β» βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Τονίζεται ότι πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες. Για κάποιες κατηγορίες το επίδομα είτε θα περικοπεί είτε θα καταργηθεί, προκειμένου να ενταχθούν νέες κατηγορίες. «Αν σε κάποιους χορηγούνταν με πελατειακά κριτήρια, δινόταν σε βάρος κάποιων άλλων που ενώ το δικαιούνταν δεν το έπαιρναν, θα προχωρήσουμε στην αναγκαία ανακατανομή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το θέμα των ΒΑΕ στο Δημόσιο ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της πρόσφατης 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση διεκδικεί: επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα· επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και τον χρόνο εργασίας· λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Κατά την ΑΔΕΔΥ, η ένταξη στα ΒΑΕ με συνταξιοδοτικό όφελος για τους εργαζομένους σε αυτά, ύστερα από τη δραματική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η διεύρυνση των επαγγελμάτων που θα ενταχθούν, με αναβάθμιση των κατηγοριών στην καταβολή του επιδόματος, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, χωρίς αποχαρακτηρισμούς, θα εξακολουθήσουν να είναι στην προμετωπίδα των δίκαιων αιτημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα