«Ψήφισε Τραμπ αλλιώς θα σε κυνηγήσουμε»: Απειλητικά e-mail σε ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

14:00 21/10/2020 - Πηγή: In.gr

Ψηφοφόροι στη Φλόριντα και την Αλάσκα έλαβαν απειλητικά και παραπλανητικά e-mail την Τρίτη, τα οποία χρησιμοποιούσαν ψευδείς ισχυρισμούς για τις πληροφορίες γύρω από τις εκλογές που δημοσιεύονται: «Ψήφισε για τον Τραμπ την ημέρα των εκλογών, αλλιώς θα σε κυνηγήσουμε». Φυσικά, όπως διευκρινίζουν οι Times της Νέας Υόρκης, δεν υπάρχει τρόπος η οποιαδήποτε οργάνωση να γνωρίζει ποιον ψηφίζει ο κάθε εκλογέας.

Ένα από τα e-mail που βρίσκεται στη διάθεση των Times,

εστάλη από μια διεύθυνση που υπονοεί σύνδεση με την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys. Όμως τα μεταδεδομένα του e-mail δείχνουν ότι ο πραγματικός αποστολέας δεν είναι η διεύθυνση που αναγράφεται (info@officialproudboys.com), αλλά ένας εσθονικός σέρβερ.

Το e-mail που βρίσκεται στη διάθεση των Times εστάλη σε ψηφοφόρο από το Γκέινσβιλ της Φλόριντα και ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με δεκάδες άλλα που έχουν καταγγελθεί στην ίδια πόλη. Ψηφοφόροι από την κομητεία Βρέβαρντ της Φλόριντα και το Άνκορατζ της Αλάσκα έχουν επίσης καταγγείλει ότι έλαβαν ανάλογα e-mail.

Ο δήμαρχος του Γκέινσβιλ, Λόρεν Πόου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι τα e-mail ήταν «μια πολύ χοντροκομμένη απόπειρα τρομοκράτησης των ανθρώπων με σκοπό την αποχή τους από τις κάλπες», όμως κανένας από τους ψηφοφόρους με τους οποίους έχει μιλήσει ο ίδιος δεν έχει παραπλανηθεί.

«Οι περισσότεροι παραλήπτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν μια απάτη και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να μάθει ο οποιοσδήποτε ποιον ψήφισες», τόνισε ο Πόου. «Επομένως νομίζω πως τώρα οι άνθρωποι είναι απλώς λίγο εκνευρισμένοι από το συμβάν ή πιστεύουν ότι είναι κωμικό το πόσο αδέξιο ήταν – δεν φαίνονται, όμως, ιδιαίτερα πανικόβλητοι».

Η ομοσπονδιακή και τοπική αστυνομία της Φλόριντα διερευνά τα e-mail και έχουν δημιουργήσει ειδοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους.

«Εδώ, στο Γραφείο του Σερίφη και του Επιτηρητή των Εκλογών της Κομητείας Αλάτσουα, έχουμε ενημερωθεί για ένα e-mail που κυκλοφορεί και το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από τους Proud Boys», ανέφερε η το Γραφείο του Σερίφη της Κομητείας Αλάτσουα στο Facebook. «Το e-mail φαίνεται να είναι απάτη και θα διενεργήσουμε έρευνα για την πηγή του, με τη βοήθεια των συναδέλφων μας σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Ο Κρίστοφερ Σ. Κρεμπς, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών, παράρτημα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, έγραψε στο Twitter ότι η υπηρεσία του «γνωρίζει για τα απειλητικά e-mail με τις παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη μυστικότητα της ψήφου σας».

«Η μυστικότητα της ψήφου είναι εγγυημένη από το νόμο σε όλες τις πολιτείες», πρόσθεσε ο Κρεμπς. «Αυτά τα e-mail επιχειρούν να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν την πίστη των Αμερικανών ψηφοφόρων στις εκλογές».

Ο Τ.Τζ. Πάιτς, εκπρόσωπος του επιτηρητή των εκλογών στην κομητεία Αλάτσουα, δήλωσε ότι η κομητεία έχει αρχίσει να λαμβάνει σχετικές καταγγελίες περίπου από τις 10 το πρωί της Τρίτης. Υπολογίζει ότι εκατοντάδες πολίτες στην κομητεία έλαβαν το e-mail.

Η κομητεία έχει έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας, του FBI και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τα e-mail απομακρύνθηκαν από τους υπολογιστές περίπου 200 ατόμων.

Στο e-mail που έφτασε στους Times, τα μεταδεδομένα δείχνουν ότι το αρχικό e-mail προήλθε από τον vhost43553f0@avalik.koolibri.ee, έναν εσθονικό σέρβερ.

Παραμένει άγνωστο πόσοι ψηφοφόροι έχουν λάβει αντίστοιχες απειλές.

Κάθε e-mail ξεκινά απευθυνόμενο στον ψηφοφόρο ονομαστικά. Έπειτα συνεχίζει:

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία σου. Αυτή τη στιγμή είσαι εγγεγραμμένος στους Δημοκρατικούς και το ξέρουμε γιατί έχουμε αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις υποδομές ψηφοφορίας. Θα ψηφίσεις για τον Τραμπ την ημέρα των εκλογών, αλλιώς θα σε κυνηγήσουμε. Κάνε εγγραφή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ώστε να δούμε ότι έλαβες το μήνυμά μας και συμμορφώθηκες. Θα μάθουμε για ποιον υποψήφιο ψήφισες. Αν ήμουν στη θέση του θα έπαιρνα αυτό το μήνυμα πολύ σοβαρά».

Ο Κέβιν Μπάτλερ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα τονίζει ότι αν και τα e-mail φαίνονται απειλητικά, δεν στηρίζονται σε τρομερές τεχνικές γνώσεις.

«Τα e-mail προφανώς και είναι ανησυχητικά εξαιτίας του περιεχομένου τους και του γεγονότος ότι φαίνονται στοχευμένα, επομένως μπορώ να καταλάβω γιατί να κάποιος να τρομάξει λαμβάνοντας ένα από αυτά», εξηγεί. «Όμως τα ίδια τα e-mail δεν είναι ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένη επιχείρηση».

«Υπό τη νομοθεσία της Φλόριντα, οι λίστες εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμες στο κοινό», συνεχίζει ο Μπάτλερ. «Το όνομά σου, η διεύθυνσή σου και το κόμμα στο οποίο είσαι εγγεγραμμένος, είναι όλα καταγεγραμμένα. Επομένως, είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες».

Στις περισσότερες πολιτείες τα δεδομένα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι δημόσια και διαθέσιμα δωρεάν ή έναντι μικρού αντιτίμου. Όμως ενίοτε αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από κακόβουλα μέρη που ισχυρίζονται ότι έχουν χακάρει το σύστημα των εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα