Πυρ ομαδόν από δικηγόρους και αντιπολίτευση για την επαναφορά δικαστικού ενσήμου

18:25 13/12/2019 - Πηγή: In.gr

Την έντονη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η τροπολογία για επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, με ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν.

Σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας εντοπίζουν οι νομικοί, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

«Η επιβολή δικαστικού ενσήμου παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, πλήττει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες και,

γενικότερα, υπονομεύει την πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τη δικαστική προστασία» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, καλεί με επιστολή του την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, να συμπαρασταθεί στον αγώνα του δικηγορικού σώματος ενάντια στην «αντισυνταγματική και άδικη νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4640/2019)» με την οποία επανήλθε στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων το δικαστικό ένσημο.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός αναφέρει στην επιστολή του ότι τα ζητήματα «τα οποία εγείρονται από την επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές με τον νεοπαγή νόμο 4640/2019 έχουν μείζονα σημασία, όχι μόνο για τον δικηγορικό κόσμο, αλλά ευρύτερα για την κοινωνία, καθώς οδηγούν σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο κ. Βερβερσός αναφέρει ότι η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές έχει «προκαλέσει τη σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, όχι μόνον διότι η νέα διάταξη εισήχθη, με εκπρόθεσμη τροπολογία, χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη θεσμική διαβούλευση, αλλά κυρίως διότι προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας».

«Υπονόμευση της πρόσβασης πολιτών στη Δικαιοσύνη»

Την παρέμβαση της Κομισιόν για την «άδικη, αναδρομική και αντισυνταγματική ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές», ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή τους ερώτηση.

Όπως αναφέρουν, η επιβολή δικαστικού ενσήμου παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, πλήττει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες και, γενικότερα, υπονομεύει την πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τη δικαστική προστασία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται «για την επίμαχη διάταξη που εισήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, με ισχύ από 30 Νοεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτική την καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα αναδρομικώς για αγωγές που ήδη έχουν κατατεθεί».

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρόμοια διάταξη είχε θεσμοθετηθεί πρώτη φορά το 2011, έχοντας τότε «εγείρει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας», ενώ, όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησε με το ν. 4446/2016.

«Ωστόσο», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η σημερινή κυβέρνηση την επανέφερε καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, με επίσημη αιτιολογία ότι οι πολίτες κινητοποιούν έναν «πολυδάπανο δημόσιο μηχανισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεσή της».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό της ανοικτής πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς οι πιο αδύναμοι οικονομικά διάδικοι αποκλείονται από το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος και του άρθρου 6§1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ, ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, καθώς «δεν υφίσταται ανώτερο όριο για το ύψος του ενσήμου, η υποχρέωση είναι υπερβολική και δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και περιορίζεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας».

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να ενημερώσει για τις ενέργειες, στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο και το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κοινή ερώτηση κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά και την συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξης Γεωργούλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα