Ρωσία : Για νοθεία κατηγορούν τον Πούτιν οι επικριτές του

16:13 2/7/2020 - Πηγή: In.gr

Το Κρεμλίνο και οι υποστηρικτές του κέρδισαν την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία αναθεώρησης του συντάγματος και επαναπροσδιορισμού της διάρκειας της θητείας του Πούτιν, η οποία μπορεί δυνητικά να παραταθεί ακόμη και μέχρι το 2036. Οι επικριτές αμφισβητούν τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία νοθεύτηκε προκειμένου να προκύψει αυτή η θεαματική νίκη.

Η ad hoc

ψηφοφορία, που δεν πληροί τα νομικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί δημοψήφισμα, κατέληξε σε νίκη της συνταγματικής αναθεώρησης με 77,92% των ψήφων, ενώ μόλις το 21,26% των πολιτών ψήφισε κατά των τροποποιήσεων, σύμφωνα με την καταμέτρηση. Η προσέλευση έφτασε σχεδόν το 68% σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στο Κρεμλίνο να ισχυριστεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων θέλουν να δουν τον Πούτιν να κυβερνά και μετά το 2024, τη χρονιά που θα σηματοδοτούσε το τέλος της τέταρτης και τελευταίας θητείας του ως προέδρου της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία σχεδόν δεν αναφερόταν καν στο γεγονός ότι η θετική ψήφος θα παρέτεινε την προεδρία του Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημειώσει μείωση – ρεκόρ και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 χρόνων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, αποκάλεσε την ψηφοφορία «θριαμβευτικό δημοψήφισμα που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Πούτιν».

«Ήταν πολύ δύσκολο να προβλέψουμε την εξαιρετικά υψηλή προσέλευση αλλά και την εξαιρετικά υψηλή υποστήριξη που είδαμε σήμερα», δήλωσε.

Ψηφίζοντας με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», οι Ρώσοι επέλεξαν επίσης να υποστηρίξουν μια σειρά τροποποιήσεων του συντάγματος που περιλαμβάνει αυξήσεις των συντάξεων και του βασικού μισθού, μια ήπια αναδιάρθρωση τη κυβέρνησης, την αναφορά της «πίστης στον Θεό» εντός του συντάγματος, την απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων, προτροπές για τη διατήρηση της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας και απαγόρευση της παρουσίας πολιτών με διπλή υπηκοότητα στα κορυφαία αξιώματα της χώρας.

Η ψήφος ήταν το τελευταίο βήμα της ένταξης των τροποποιήσεων στο σύνταγμα. Είχαν ήδη εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας και είχαν την υποστήριξη των Ρώσων βουλευτών. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει τις επόμενες εκλογές το 2024 – αλλά μπορεί και όχι – ενώ δικαιολόγησε την ψήφο δηλώνοντας ότι ήθελε να σταματήσει την αναζήτηση διαδόχου, η οποία θα τον άφηνε ανίσχυρο.

Μόνο μια επαρχία ψήφισε «όχι»

Μόνο μία από τις 85 επαρχίες της Ρωσίας, ο Αυτόνομος Θύλακας της Νενέτς στο μακρινό βορρά, ψήφισε εναντίον των τροποποιήσεων, με το 55% των κατοίκων να δίνουν ψήφο διαμαρτυρίας εξαιτίας και του σχεδίου συγχώνευσης της αυτόνομης περιοχής με τους γείτονές της. Στην Τσετσενία, ο δικτάτορας ηγέτης της οποίας, Ραμζάν Καντίροφ, πρόσφατα δήλωσε ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να εκλεγεί «ισόβιος πρόεδρος», η αναθεώρηση υπερψηφίστηκε με 98%.

Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή υποστήριξη, η οποία συχνά ξεπερνούσε το 80% για τη δυτική Ρωσία, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ λίγο πιο αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα στα Ουράλια, τη Σιβηρία και τα ανατολικά άκρα της χώρας, τα οποία έχουν παράδοση ψήφων διαμαρτυρίας.

«Τα αποτελέσματα είναι χαλκευμένα και αποτελούν τεράστιο ψέμα», δήλωσε ο επικριτής του Πούτιν στο Κρεμλίνο, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει αμέτοχος στην ψηφοφορία. «Δεν έχει καμία σχέση με την άποψη των Ρώσων πολιτών».

Η Golos, μια ΜΚΟ που εποπτεύει τις εκλογές, τόνισε σε καυστική έκθεση ότι η «άνευ προηγουμένου» ψήφος δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την κοινή γνώμη, εξαιτίας του ad hoc σχεδιασμού της.

Εκατοντάδες επικριτές των τροποποιήσεων διαδήλωσαν εναντίον των αποτελεσμάτων στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας το απόγευμα της Τετάρτης.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα