Σαν σήμερα το 1998 πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου 1998 έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1907 στο Κιούπκιοϊ (σήμερα Πρώτη), μια κωμόπολη κοντά στις Σέρρες, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πατέρας του, Γεώργιος, δημοδιδάσκαλος και καλλιεργητής, είχε διωχθεί για την εθνική δράση του, τόσο από τις τουρκικές,
Το 1930 υπηρέτησε επί τετράμηνο τη στρατιωτική του θητεία, ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος στις Σέρρες, μέχρις ότου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1935 με το αντιβενιζελικό Λαϊκό Κόμμα. Επανεξελέγη βουλευτής το 1936, στις τελευταίες εκλογές πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την έκρηξη του ελληνοϊταλικού πολέμου παρουσιάστηκε για να στρατευθεί στο Σιδηρόκαστρο, αλλά κρίθηκε ανίκανος να υπηρετήσει λόγω βαρηκοΐας. Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία. Επανήλθε στην ενεργό πολιτική το 1946, όταν έλαβε μέρος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ως υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες και εξελέγη πρώτος σε ψήφους βουλευτής.
Το όνομά του θα γίνει γνωστό στο πανελλήνιο από τη θητεία του ως υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Παπάγου (1952-1955).
Η απήχησή του στην κοινή γνώμη θα οδηγήσουν στην ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Η πρωτοβουλία του βασιλέα Παύλου να του αναθέσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης, στις 5 Οκτωβρίου 1955, εξέπληξε τους πάντες, αφού επικρατέστεροι για τη διαδοχή ήταν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Παπάγου, Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.
Ο Καραμανλής ακολούθως ίδρυσε νέο κόμμα, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ) και προσέφυγε στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 1956. Τις κέρδισε, παρότι το κόμμα του ήλθε δεύτερο σε ψήφους, χάρις στο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα. Η επικράτηση σε αυτήν και σε δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις -το 1958 και το 1961- τον κράτησαν στην εξουσία για μία οκταετία (1955-1963), ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Πρωταρχική φροντίδα του Καραμανλή ήταν ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, σε μια χώρα που βίωνε ακόμη τις συνέπειες του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου
Η ανοδική πορεία της οικονομίας θα του δώσει τη δυνατότητα να στραφεί, με την πάροδο του χρόνου, προς την ενίσχυση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, με τη θεσμοθέτηση του ΠΡΟ-ΠΟ (1959). Ακόμη, αύξησε τη χρηματοδότηση του κοινωνικού τομέα κι έλαβε θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, με κορυφαίο γεγονός τη σύσταση του ΟΓΑ (1961). Όμως, παρά τις προσπάθειές του, ο εκσυγχρονισμός στο πολιτικό πεδίο κινούνταν με χαμηλές ταχύτητες, λόγω των εμφυλιοπολεμικών συνδρόμων, που παρέμειναν ισχυρά στην Ελληνική Δεξιά.
Το διεθνές περιβάλλον ήταν αρνητικό για την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, λόγω του Ψυχρού Πολέμου και της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ. Έτσι, ήταν φυσικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναζητήσει ερείσματα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Το 1959 υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, με εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία με δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης. Δέχθηκε αυστηρές επικρίσεις για τις συμφωνίες αυτές, που κατοχύρωναν ως ισότιμο εταίρο στη μεγαλόνησο την Τουρκία.
Η καίρια τομή στην εξωτερική πολιτική του εντοπίζεται στην προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η ΕΟΚ δεν αποτελούσε «απλώς οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν». Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις διετούς διάρκειας, η Ελλάδα θα γίνει δεκτή στην αρχική ομάδα των Έξι, ως πρώτο συνδεδεμένο μέλος, στις 9 Ιουλίου 1961.
Η πρώτη κυβερνητική οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή διακόπηκε απρόβλεπτα, με την παραίτησή του, τον Ιούνιο του 1963, ύστερα από διαφωνία με τον βασιλέα Παύλο, η οποία σηματοδότησε τη ρήξη του με τα Ανάκτορα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της «Ενώσεως Κέντρου» Γεώργιος Παπανδρέου είχε κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα, κατηγορώντας τον Καραμανλή ότι είχε κερδίσει τις εκλογές του 1961 με βία και νοθεία, ενώ η δολοφονία Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη είχε ρίξει βαριά τη σκιά της στη χώρα. «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο» είχε πει ο Καραμανλής.
Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 ηγήθηκε της ΕΡΕ, αλλά υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, ηττήθηκε από την «Ένωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου. Τότε, ο Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΕΡΕ κι έφυγε μυστικά για το Παρίσι με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης», όπου ιδιώτευσε επί 11 χρόνια μέχρι τη Μεταπολίτευση.
Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». Νομιμοποίησε το ΚΚΕ μετά από 26 χρόνια παρανομίας, ενώ προχώρησε στην αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως αντίδραση για την άρνηση της Συμμαχίας να αντιταχθεί στην προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο (Αττίλας 2) και αντικατέστησε τη χουντική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (17 Νοεμβρίου 1974) ο Καραμανλής επικράτησε με 54,2%. Η νίκη του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Νοέμβριο του 1977, θα του επιτρέψει να παραμείνει αδιάλειπτα στην εξουσία για μία εξαετία, ως επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, ενός νεοσύστατου σχηματισμού, που εντάσσεται στον κεντροδεξιό χώρο. Η διενέργεια δημοψηφίσματος, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, τερμάτισε τη μακρά διένεξη για το πολιτειακό, με την οριστική εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική το 1980, μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Γεώργιος Ράλλης. Στις 5 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας.
Το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αθετεί την υπόσχεση του προς τον Καραμανλή για δεύτερη θητεία και προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής αποχωρεί πικραμένος. Επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας την πενταετία 1990-1995, οπότε αποχώρησε οριστικά από την πολιτική. Είχε συμπληρώσει 60 χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο: 8 χρόνια ως υπουργός, 14 ως πρωθυπουργός και 10 ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θάνατος – σοκ γνωστού αθλητή σε τσακωμό στο δρόμο! (pics)
- Στα καράβια για δουλειά οι Έλληνες – Πόσος είναι ο πρώτος μισθός
- 10 χειροτεχνίες για να διακοσμήσεις το σπίτι σου τη Μ.Εβδομάδα
- Σκοτώθηκε σε φοβερό τροχαίο 15χρονος μαθητής – Η μοιραία βόλτα με το μηχανάκι που οδηγούσε!
- Απάντηση Κυμπουρόπουλου στον Πολάκη: «Πέρασα από επιτροπή και αξιολογήθηκα»
- Στον Πειραιά το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο (vid)
- Ποιες γλώσσες πρέπει να ξέρεις για να δουλέψεις σε διεθνές επίπεδο
- Survivor: Αυτός είναι ο παίκτης που κέρδισε το αυτοκίνητο!
- Επιμένει ο Πολάκης: Ο κ. Κυμπουρόπουλος προσβάλλει τα ΑμεΑ, όχι εγώ
- «Έριξε» και την τηλεθέαση του κεντρικού δελτίου του Alpha, ο Κυριάκος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Με ποιον κατεβαίνει στις εκλογές ο Γιάννης Φλωρινιώτης
- Ο φόβος του δεν κρύβεται
- Πυρ ομαδόν κατά Πολάκη μετά τη χυδαία επίθεση σε Κυμπουρόπουλο
- Που περνάει τις πασχαλινές της διακοπές η Δούκισσα Νομικού;
- Αμετανόητος Πολάκης, συνεχίζει τις χυδαιότητες με τον Κυμπουρόπουλο και ακόμη δεν τον έχουν διώξει
- Eurostat: Στο 4,4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018
- Βίντεο ντοκουμέντο από τη Σρι Λάνκα – Η στιγμή που βομβιστής μπαίνει στην εκκλησία
- Αντιμετωπίστε τα προβλήματα ύπνου με την επιλογή του κατάλληλου στρώματος
- Μυτιλήνη: Σιωπηλή διαμαρτυρία ένα χρόνο μετά τη «νύχτα της ντροπής»
- Πέντε τρόποι που το ταχίνι ωφελεί την υγεία σας
![Σαν, 1998, Κωνσταντίνος Καραμανλής,san, 1998, konstantinos karamanlis](https://images32.inewsgr.com/3395/33957868/san-simera-to-1998-pethane-o-konstantinos-karamanlis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Σαν σήμερα το 1998 πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
- Κάλυψη Τσίπρα σε Πολάκη για τις αθλιότητες κατά Κυμπουρόπουλου
- Πέντε τρόποι που το ταχίνι ωφελεί την υγεία σας
- Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ισχυρή ανάπτυξη δεν έρχεται με τη λιτότητα Τσίπρα
- Το συνταρακτικό βίντεο για τα άτομα με αναπηρία – Ο Πολάκης το είδε;
- Πυρ ομαδόν κατά Πολάκη μετά τη χυδαία επίθεση σε Κυμπουρόπουλο
- Ήττα – μάθημα και το βλέμμα σε κύπελλο και… Λιβαδειά
- Με ποιον κατεβαίνει στις εκλογές ο Γιάννης Φλωρινιώτης
- Μυτιλήνη: Σιωπηλή διαμαρτυρία ένα χρόνο μετά τη «νύχτα της ντροπής»
- Ανατριχίλα: Αντίποινα για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία οι επιθέσεις στη Σρι Λάνκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα καινοτόμα προϊόντα της «Αγρόκηπος Χαλβατζή» φθάνουν στο τραπέζι των τουριστών της Hotel Brain Capital ΑΕ
- Ομόφωνη καταδίκη για τον «δράκο» του Αμαρουσίου
- Νέο μαλλί για τη Μελίνα Ασλανίδου (φωτο)
- Στην Ευρωλίγκα ο Ερυθρός Αστέρας του Τόμιτς
- ΝΒΑ: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την παρέα του Γιάννη! (vid)
- ΠΑΟΚ: Στο δρόμο για το τρεμπλ - Ερχεται ενίσχυση από το «πάνω ράφι»
- Γαβρόγλου σε Μητσοτάκη: Ανέκδοτο όσα είπατε για αξιοπρέπεια και ήθος
- Δράκος του Αμαρουσίου: Κάθειρξη 16 ετών και δυο μηνών
- Σημαντική αύξηση στους ταξιδιώτες το Πάσχα - Ομαλά η έξοδος των εκδρομέων (Video)
- ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουμε στις πασχαλινές αγορές αβγών, κρέατος, βαφών και σοκολάτας