Σχέδιο «δούρειος ίππος» της Τουρκίας στο Αιγαίο
Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως) και των Δωδεκανήσων είναι το επόμενο μέτωπο που προετοιμάζει η Αγκυρα στη διμερή αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα. Επειτα από τη μεθοδική προσπάθεια διαμόρφωσης ενός θεωρητικού μοντέλου επί του οποίου στήριξε τις διεκδικήσεις της στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου – με αποκορύφωμα το, νομικά έωλο, Μνημόνιο
Φαίνεται όμως να επανέρχεται ένα θεωρητικό μοντέλο άμεσης σύνδεσης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, ακόμα κι αν πρόκειται για μεγάλα και κατοικημένα νησιά. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έπρεπε να ανησυχήσει την Αθήνα, η οποία όμως προς το παρόν απαντά μάλλον αμήχανα στη… «ρουτίνα» των υπερπτήσεων με τις οποίες η Αγκυρα επιδιώκει να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της. Η αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της κατάστασης συνιστά συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο δίαυλοι επικοινωνίας δεν υφίστανται και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουρκική στρατηγική διαδραματίζει, όπως και στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, ο αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί. Ο επιτελάρχης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχει αναλάβει όπως φαίνεται να… εξειδικεύσει έτι περαιτέρω το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που πρώτος διατύπωσε ο ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκουρντενίζ. Η εν λόγω θεωρία έχει σαφώς επικρατήσει στο διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, αλλά επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οργιάζει ο τουρκικός τύπος : Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τέμενος
Ελληνοτουρκικά: Το μήνυμα της πενταμερούς, η Λιβύη και η άσκηση «Καταιγίδα»
Στο δε υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο από πολλούς θεωρείται αποδυναμωμένο, ο βασικός εκφραστής της «σκληρής γραμμής» είναι ο Τσαγκαπτάι Ερτζιγες. Ο γενικός διευθυντής με αρμοδιότητα τις Διμερείς Πολιτικές, Αεροναυτιλιακές και Συνοριακές Υποθέσεις προέβη μάλιστα σχετικά πρόσφατα σε άλλη μία από τις γνωστές παρουσιάσεις του με τις οποίες προσφέρει νομικό μανδύα στις τουρκικές θέσεις. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Τεχνολογίας ΤΟΒΒ. Είχε δε τίτλο «Εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος: Οι θέσεις και οι πολιτικές της Τουρκίας». Δεν είναι όμως ο κ. Ερτζιγες που φαίνεται να κινεί τα νήματα.
Τι λέει ο ΓιαϊτσίΑυτό φαίνεται να το πράττει ο αντιναύαρχος Γιαϊτσί, ο οποίος μοιάζει μάλιστα να ακολουθεί μια πρακτική όμοια με εκείνη που ακολούθησε και στην υπόθεση των θαλασσίων οριοθετήσεων. Τότε είχε αρχικά εκδώσει ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με Ερωτήσεις και Απαντήσεις», στο οποίο είχε πρωτοδιατυπώσει τις θέσεις του για τους τρόπους με τους οποίους η Αγκυρα θα μπορούσε να αποκτήσει ξεκάθαρο αποτύπωμα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε αυτό έθεσε τις βάσεις για το Μνημόνιο Συναντίληψης με τη Λιβύη, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο «να ανακαλύψει» αντικείμενες ακτές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ – αγνοώντας πλήρως την Κύπρο. Σήμερα, έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις – Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις». Το εν λόγω βιβλίο αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες και κυκλοφόρησε αρχικά σε 25.000 αντίτυπα. Εκδότης είναι το Ανώτατο Ιδρυμα Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας «Ατατούρκ».
Ορισμένα αποσπάσματά του έχουν επιμελώς διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο (στη σκληροπυρηνική εφημερίδα «Aksam») και προσφέρουν μια γεύση του περιεχομένου. Ο συγγραφέας απαριθμεί κατ’ αρχάς 23 νησιά που, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρουν «μη στρατιωτικό καθεστώς». Πρόκειται για τη Θάσο, τον Αγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά/Αντίψαρα, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο, τη Χάλκη, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Ιλέκη, τη Νίσυρο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο, τους Λειψούς, τη Σύμη, την Κω και το Καστελλόριζο (Μεγίστη). Από αυτά τα 23 νησιά, τα 16 έχουν εξοπλιστεί, σταδιακά όπως αναφέρει ο συγγραφέας, από την Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1950.
Μάλιστα, ο αντιναύαρχος Γιαϊτσί θεωρεί ότι το «μη στρατιωτικό καθεστώς» αυτών των νησιών δεν συνάγεται μόνο από τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), αλλά επίσης από την παραβίασή του μέσω της εκμετάλλευσης του πλαισίου του ΝΑΤΟ (π.χ. με τη χρήση αεροδιαδρόμων για υπερπτήσεις και αποστολές/ασκήσεις). Εκτιμάται ότι σε αυτό το πλαίσιο η Αγκυρα είχε ζητήσει την εξαίρεση του Αγίου Ευστρατίου από τη νατοϊκή άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» το 2007. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Γιαϊτσί; Σημαίνουν ότι εφόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της αποστρατιωτικοποίησης έχει επίσης ακυρωθεί η προϋπόθεση βάσει της οποίας τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα. Η ιδέα δεν είναι πάντως νέα. Είχε πρωτοδιατυπωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τώρα επανέρχεται.
Τι αναφέρουν οι Συνθήκες Λωζάννης και ΠαρισίωνΣύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπεται (στο Αρθρο 4) η ολική αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου και Σαμοθράκης (Ελλάδα), της Ιμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Τουρκία), καθώς επίσης η μερική αποστρατιωτικοποίηση Λέσβου, Ικαρίας, Σάμου και Χίου (Αρθρο 13). Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, το Αρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων ορίζει ότι τα νησιά αυτά θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Στο σημείο αυτό, τα επιχειρήματα της Τουρκίας είναι αδύναμα, καθώς δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης.
Σε σχέση όμως με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την Απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της 13ης Φεβρουαρίου 1914. Με αυτήν, η Ελλάδα διατηρεί υπό την κυριαρχία της όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου και Τενέδου. Καλείται δε να προσφέρει εγγυήσεις στην Τουρκία ότι τα νησιά δεν θα οχυρωθούν ή χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Αγκυρα θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή (που επικυρώνεται στο Αρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης) όλα τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Υποστηρίζει ότι η ισχύς της υπερβαίνει τη Συνθήκη της Λωζάννης, παρά το γεγονός ότι το Αρθρο 12 αναφέρεται ρητά στο ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών, ενώ είναι το Αρθρο 13 που ορίζει ποια νησιά θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η Αγκυρα ερμηνεύει επίσης περιοριστικά τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), εξαιρώντας Λήμνο και Σαμοθράκη από τον επανεξοπλισμό της ζώνης των Στενών στην οποία αυτά ανήκουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος σε 9 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης από τον Ιούνιο. Δείτε ποια είναι
- Φεύγει από το Open για το Mega με δική της εκπομπή – Δεν φαντάζεστε ποια είναι!
- Αγίου Πνεύματος 2020: Πότε πέφτει - Τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις
- Ιωάννινα: Βρήκε κάρτα ξεχασμένη στο ΑΤΜ και έκανε αναλήψεις και ψώνια!
- «Καλάθης και Σλούκας στον Ολυμπιακό – Τελειώνει ο Σπανούλης – Σάρας στον ΠΑΟ»
- Πρωτοφανείς ύβρεις Πολάκη κατά δημοσιογράφου
- Ο Γιώργος Τράγκας καταγγέλλει ότι δάκτυλος του Μαξίμου τον πέταξε έξω από τα «Παραπολιτικά 90.1»
- Ένας ακόμη θάνατος-Σήμερα τα αποτελέσματα για Ν. Σμύρνη Λάρισας (video)
- Σχέδιο «δούρειος ίππος» της Τουρκίας στο Αιγαίο
- Παύση ποινικής δίωξης για ήσσονος σημασίας υποθέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Σχέδιο «δούρειος ίππος» της Τουρκίας στο Αιγαίο
- Αποσυμφόρηση δικαστηρίων : Τι προβλέπει η διάταξη Τσιάρα
- Euroleague : Ανοιχτή η αγκαλιά της για τον free agent Καλάθη
- Αντέλ : H αποκάλυψη για την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή της
- Νίκος Γκάτσος : Ένας ξεχωριστός Έλληνας
- Η αγωνία του υφυπουργού πριν από τον ανασχηματισμό
- Θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια στις 25 Μαΐου; Το σχέδιο και οι φόβοι
- Άφαντος ο «δράκος» της Κέρκυρας
- Γινόμαστε προπονητές του εαυτού μας
- ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων θα γίνονται ηλεκτρονικά
- Τελευταία Νέα In.gr
- Σχέδιο «δούρειος ίππος» της Τουρκίας στο Αιγαίο
- Θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια στις 25 Μαΐου; Το σχέδιο και οι φόβοι
- Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία – Διαχειρίσιμο το χρέος της
- Ξεκίνησε το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19
- Σαρωτικοί έλεγχοι σε τρεις ΜΚΟ και σε δύο δομές προσφύγων από την ΕΑΔ – Τι κατασχέθηκε
- Γινόμαστε προπονητές του εαυτού μας
- Στο σφυρί τα πιο εμβληματικά αθλητικά παπούτσια όλων των εποχών
- Επεισόδια στην πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων στο ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας
- Δήμαρχος Πετρούπολης: «Η Δυτική Αθήνα έχει αδιαμφισβήτητα υποστεί μια συντονισμένη και σοβαρού βαθμού υποβάθμιση»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καθησυχαστικός ο Κλάους Ρέγκλινγκ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
- Παραμένει άφαντος ο «δράκος της Κέρκυρας» – Πιέζουν για τη σύλληψή του οι βρετανικές Αρχές
- Τα τηλε-σποτ δεν είναι η ουσία
- Αρνητική στον κορωνοϊό η τελευταία διασωληνωμένη ασθενής στη ΜΕΘ ΓΝ Λεμεσού
- Ανακοινώσεις ΥΠΑΜ για κατάταξη 2020 ΕΣΣΟ - Όλες οι πληροφορίες (ΒΙΝΤΕΟ)
- Ισπανία: 176 νέοι θάνατοι και 594 νέα κρούσματα
- Έφοδος των αρχών σε τρεις ΜΚΟ: Κατέσχεσαν έγγραφα, τιμολόγια και υπολογιστές
- Περίπλοκα τα πράγματα για τον Άρη στο θέμα των παλιών οφειλών
- Φεύγει από το Open για το Mega με δική της εκπομπή – Δεν φαντάζεστε ποια είναι!
- Οι 7 τροφές που σας γερνάνε πρόωρα-ΒΙΝΤΕΟ