Σε εκνευρισμό η Άγκυρα για τον EastMed – «Παραχωρεί» οικόπεδα νότια Καστελόριζου και Κρήτης

14:02 2/1/2020 - Πηγή: In.gr

Τις σπασμωδικές κινήσεις, που δείχνουν πόσο εκνευρισμένη είναι, συνεχίζει η Άγκυρα, λίγες μόλις ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Η Τουρκία, μετά τα απανωτά χαστούκια και την διεθνή απομόνωση που της έφερε η συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά και συνολικά οι προκλητικές ενέργειές της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δέχεται σήμερα ένα ακόμα χτύπημα, με την υπογραφή για τον EastMed.

Και μπορεί

η Άγκυρα να διευκρινίζει με κάθε ευκαιρία πως καμία ενέργεια που δεν την περιλαμβάνει δεν θα γίνει ανεκτή, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο. Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν έμεινε θεατής στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά πάτησε το γκάζι και οδήγησε σε σαφείς εξελίξεις προς όφελός της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτός είναι και ο λόγος, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με πρώτο -φυσικά- τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει το δικό της μήνυμα, ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.

Στο τελευταίο χρονικά «χτύπημα» ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, επέλεξε να μιλήσει για παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης, ανήμερα της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα.

«Με τη βοήθεια του Θεού, τους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα ξεκινήσουμε γρήγορα τις εργασίες παραχώρησης οικοπέδων» είπε ο τούρκος υπουργό, με τη χρονική συγκυρία μόνο τυχαία να μην είναι.

«Να καταστρέψουμε τα παιχνίδια τους στην Αν. Μεσόγειο»

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επιχειρώντας με τη σειρά του να στείλει σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναφέρθηκε εκτενώς στην συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη, στρέφοντας τα βέλη του στην Αθήνα.

«Υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι. Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» είπε αρχικά.

Παράλληλά, δήλωσε πως είχαν διαπιστώσει ότι γινόταν σταδιακή «περικύκλωση» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς αυτό το βλέπαμε και άλλωστε λαμβάναμε τα μέτρα μας αναλόγως. Προχωρήσαμε στη διάλυση αυτού του παιχνιδιού, ειδικά με τη συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη με τη Λιβύη. Καταφέραμε να ξεφύγουμε διαλύοντας το» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «διέλυσαν τα σχέδιά τους» στέλλοντας επίσης και τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φουάτ Οκτάι τόνισε πως για εκείνους που ρωτούν «τί δουλειά έχετε στη Λιβύη και τί δουλειά έχετε στην Κύπρο;» τους απαντά ότι «υπάρχουν παιχνίδια εναντίον μας που στόχο έχουν να μην μπορούμε να βάλουμε τα πόδια μας στο νερό, να μην μπορούμε να ρίξουμε παραγάδι».

«Είμαστε εκεί για να τα καταστρέψουμε» συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι διέλυσαν το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει ένας χάρτης που φέρνει η Ελλάδα στην ατζέντα εσχάτως. Βήμα βήμα… Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία δεν είναι μόνο ενδοχώρα, η Τουρκία είναι μία χώρα που παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, τόσο στην ενδοχώρα όσο και εκτός αυτής αλλά και με τους γείτονες της. Επομένως, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, και εξακολουθούμε να το πράττουμε. Είπαμε ότι δεν θα τα επιτρέψουμε αυτά. Αλλά ενώ το λέμε αυτό, προσθέτουμε και αυτό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε αυτό στο παρελθόν. Εάν υπάρχει ρίσκο, θα το αναλάβουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε.

Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να επιτύχει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Για την συζήτηση του υπομνήματος για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκριθεί.

Σε ερώτηση πότε θα πάει ο τουρκικός στρατός στην Λιβύη, ο Φουάτ Οκτάι είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκεί.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας και το Υπουργείο Άμυνάς μας είναι έτοιμοι. Η έγκριση του υπομνήματος από τη βουλή είναι και ένα πολιτικό μήνυμα. Όταν περάσει το υπόμνημα μπορεί οι άλλες πλευρές να πάρουν μια άλλη στάση λέγοντας ‘εντάξει αποσυρόμαστε, εγκαταλείπουμε την επίθεση’. Τότε γιατί να πάμε; Αλλά αν συνεχίσουν, εδώ υπάρχει πρόσκληση και καθαρή δήλωση ανταπόκρισης σε αυτή την πρόσκληση από τον Πρόεδρό μας. Εάν ο κίνδυνος είναι σήμερα τότε σήμερα, εάν είναι αύριο τότε αύριο, εάν σε τρεις μέρες σε τρεις μέρες, εάν σε δέκα μέρες τότε σε δέκα μέρες. Επομένως το υπόμνημα έχει ένα χρόνο διάρκειας, όταν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν οι δυνάμεις που χρειάζονται» κατέληξε.

Ερντογάν: Ακυρώσαμε τα σχέδια αποκλεισμού μας στην Αν. Μεσόγειο

Το… σινιάλο για την «τουρκική αντεπίθεση» είχε δώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο μήνυμά προς τον τουρκικό λαό, αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη και υπογράμμισε πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης θα εξασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών με όλα τα στοιχεία τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία με τη συμφωνία αυτή απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα και απεγκλωβίστηκε.

«Τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο εξουδετερώθηκαν τελείως με τα τελευταία βήματα που κάναμε» λέει χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία θα διασφαλίσει την εφαρμογή κάθε πτυχής των μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης» σημείωσε για να προσθέσει πως «κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία έχει μπει σε μια περίοδο συνεχούς πολιτικής δραστηριότητας μέχρι το 2023 για να υπογραμμίσει πως το 2019 ήταν μια χρονιά με πολύ δουλειά και ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο παραγωγική με την Τουρκία να συνεχίζει να επικεντρώνεται στους στόχους της για το 2023 για να διευκολύνει την σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Τουρκία θα διαβεβαιώσει ότι το 2020 θα ισχύσουν όλες οι παράμετροι της συμφωνία με την Λιβύη, σε υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που υπόγραψε με την Λιβύη χάλασε τα σχέδια τους για να εξαιρέσουν την χώρα μας από τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο».

«Σήμερα, η Τουρκία κοιτάζει το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ποτέ και με αίσθηση ελπίδας. Η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί την ενότητα, την σταθερότητα και την ευημερία της έναντι των επιθέσεων που δέχεται» ανέφερε.

Ακιντζί: Ο EastMed δεν θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού

Θέση αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed πήρε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δήλωσή του, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι η συμφωνία για τον αγωγό δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική και είναι ενάντια στις γεωπολιτικές πραγματικότητες.

Όπως ανέφερε, το πρότζεκτ του EastMed επιχειρείται να διατηρηθεί στην ατζέντα, παρόλες τις αντίθετες απόψεις των ειδικών.

Παράλληλα, ο κύριος Ακιντζί σημείωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ πιο δαπανηρή από άλλες εναλλακτικές. «Δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.

Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο

Ωστόσο, η δύσκολη θέση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται ο Ερντογάν, που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, με τις εξελίξεις στη Λιβύη να τείνουν να γίνουν επικίνδυνες, ίσως να τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ανώτατοι διπλωμάτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία τους πως δεν αποκλείεται ο τούρκος πρόεδρος να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία ως αντίδραση.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως δεν του αρέσει να… χάνει, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στις Βρυξέλλες για την αντίδρασή του στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Politico, επικαλούμενο ανώτατους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αναλυτές, τονίζει πως στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία πως ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τη Γαλλία σε μία αμφισβητούμενη εναέρια ή θαλάσσια περιοχή για να συγκεντρώσει τη στήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα έχει με τίτλο «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Πολ Τέιλορ, αναφέρει ότι το γαλλικό ναυτικό περιπολεί τακτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας και του Λιβάνου, όπου έχει παραδοσιακά συμφέροντα.

Η Γαλλία και η Ιταλία, προσθέτει, έχουν στείλει πρόσφατα πολεμικά πλοία στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με επισκέψεις στο λιμάνι της Λάρνακας, για να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου η ιταλική και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία, ENI και Total, έχουν άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αυτό, σημειώνει, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που έχει επικρίνει έντονα την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Το τουρκικό ναυτικό θα παραλάβει το επόμενο έτος το πρώτο της πλοίο που θα μεταφέρει ελικόπτερα και ένα επιθετικό πλοίο, που θα της δώσουν τη δυνατότητα προβολής της δύναμής της στην περιοχή της Μεσογείου.

Όταν ρώτησα έναν Δυτικό ναύαρχο που υπηρετεί στη Μεσόγειο τι τον κρατά ξύπνιο το βράδυ, προσθέτει ο Τέιλορ, ο κίνδυνος ενός ναυτικού επεισοδίου που θα κλιμακωθεί ανοικτά της Κύπρου ήταν κοντά στην κορυφή της λίστας του, μετά τον φόβο ενός μακελειού από τζιχαντιστές σε κρουαζιερόπλοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα