Με 153 «Ναι» ψηφίστηκε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

21:30 8/2/2019 - Πηγή: In.gr

Με 153 «Ναι» και χωρίς κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε μετά από την σε υψηλούς τόνους συζήτηση, υπέρ του πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου, ενώ απών ήταν και ο Β. Κόκκαλης.

Τα επόμενα βήματα, αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, είναι η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Βαρύ πολιτική κλίμα και σφοδρή σύγκρουση

Μέσα στο βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει η κινητικότητα των βουλευτών το τελευταίο διάστημα, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα με αιχμή το θέμα αυτό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά μάλιστα για «πρωτοφανείς» καταστάσεις.

«Έχουμε, ανεξάρτητους υποτίθεται, βουλευτές που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων.

«Λέτε διαρκώς τα ίδια επιχειρήματα, ότι παραδώσαμε γλώσσα και εθνότητα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύτηκαν με ευθύνη και σύνεση» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε».

«Προσπαθείτε να γαντζωθείτε με διεύρυνση στη δεξιά, με δεκανίκια και γυρολόγους, δεν είναι τίποτα άλλο παρά βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς» είπε από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Αλ. Τσίπρα, και πρόσθεσε πως «γίνεστε χορηγός της Χρυσής Αυγής».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα «παζάρια» με τις ΗΠΑ, σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «βαποράκι» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια ενώ κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «γελοιοποιούνται σε καθημερινή βάση» μιλώντας για συμφωνία εκτός ιμπεριαλισμού.

«Δε θέλουμε Βαλκάνια με μαύρες τρύπες, η ΠΓΔΜ πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, υπεραμυνόμενος της κίνησής του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως δε διαφωνεί με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά πως προτιμά να αφήσει να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά.

«Ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ – και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα. Το σχίζουμε σήμερα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, πως «συναίνεσαν οι γείτονες στις Πρέσπες γιατί κέρδισαν το μέγιστο. Το όνομα κέρδισαν. Την Ελλάδα ολόκληρη – γιατί η Μακεδονία δεν είναι μία περιοχή, είναι η ίδια η Ελλάδα. Όταν υπέγραψαν τις Πρέσπες, υποτιμήσατε τι είναι η Μακεδονία και αυτό γράφει αρνητική Ιστορία. Θα ανοίξουν πληγές στο μέλλον για τη στάση σας αυτή».

Keywords
ΠΓΔΜ, νατο, νατο, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, βουλη, ψηφοφορία, συριζα, βενιζελος, ελλαδα, ισχύ, τσιπρας, συγκεκριμένο, ηπα, ΚΚΕ, νέα, σκοπια, παραιτηση λεβεντη, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ψαριανος, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, μιλα, το θεμα, αιχμη, βημα, δημοκρατια, ηπα, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, το βημα, ψωμι, βαλκανια, γινει, γλωσσα, γρηγορης, διαστημα, δυστυχως, ευη, εγινε, ελενα, ειπε, εξι, ευθυνη, ιδια, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λεβεντης, μακεδονια, μητσοτακης, παντα, ονομα, πεδιο, πρεσπες, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, σχεδιο, ταυτοτητα, τι ειναι, τρυπες, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φυσικα, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, απων, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληγες, σπυρος, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα