Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων
Στις 11:00 το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με φόντο την ψήφο των αποδήμων. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.
Σε ένα σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρατήρησε ότι έχουν γίνει κάποιες
Πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει πολιτικές συναινέσεις για το θέμα, προκειμένου να νομοθετηθούν οι αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων, για τις οποίες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αρκετές. Η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσέρχεται στη συνάντηση με θετική διάθεση αφήνει σε πρώτη φάση μία χαραμάδα ελπίδας για πολιτική συναίνεση. Ωστόσο δε φαίνεται ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά καθώς οι διαφορές των δύο κομμάτων στο επίμαχο θέμα είναι σημαντικές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πώς θα πρέπει να ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία και από τους 300 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει πως η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη να κάνει κάποιες μικρές υποχωρήσεις προκειμένου να λυθεί αυτό το ζήτημα, ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει να ξεπεραστούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.
Λίγο πριν την έναρξη των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έστειλε το δικό του μήνυμα σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».
«Προσέρχομαι με θετική διάθεση»
Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον Alpha υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ένα θέμα το οποίο «οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής επικοινωνιακής πλειοδοσίας».
Αν αυτός είναι ο στόχος και του πρωθυπουργού, πρόσθεσε, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις. «Αν όμως ο στόχος είναι μικροπολιτική επικοινωνιακή πλειοδοσία, και μάλιστα παίζοντας παιχνίδια επικίνδυνα, θεσμικά παιχνίδια που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τότε θα μας βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με διάθεση θετική».
Οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτωνΑν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μικρές μετατοπίσεις στις θέσεις των κομμάτων – εάν πραγματικά επιζητούν όλη τη συναίνεση – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το δικαίωμα πρέπει να περιοριστεί σε όσους είναι έλληνες πολίτες, άρα είναι και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Θεωρεί δηλαδή ότι το ζήτημα αφορά πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και γενικά όλους τους ομογενείς.
Η ΝΔ από την άλλη επιμένει ότι το δικαίωμα θα αφορά όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια. Με βάση το ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, αυτή τη δικαιούνται όλοι όσοι γεννήθηκαν από έλληνα γονέα. Εάν δηλαδή ο πατέρας είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων ή η μητέρα στο δημοτολόγιο, ένα παιδί που γεννήθηκε στο εξωτερικό μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
Η δεύτερη διαφωνία αφορά τη διαδικασία της ψήφου. Η ΝΔ έχει κάνει σαφές ότι θα δώσει και δικαίωμα επιστολικής ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστολική ψήφος, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα εγκυρότητας και ασφάλειας της διαδικασίας.
Η τρίτη διαφωνία αφορά το πώς θα μετράει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού. Η ΝΔ πιστεύει ότι θα πρέπει να προσμετρείται κανονικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, έστω και εάν οι ψηφοφόροι εξωτερικού επί της ουσίας θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να προσμετρούνται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά μόνον για την εκλογή βουλευτών επικρατείας εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων θα κρίνεται από τον όγκο των ελλήνων εξωτερικού που θα ψηφίζουν.
Η στάση του ΚΙΝΑΛΕν τω μεταξύ, ανοιχτό σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής ενόψει της συνάντησης την Παρασκευή το μεσημέρι της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής είχε τονίσει πρόσφατα ότι «υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και με αυτή προσερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων, αρκεί να υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από την κυβέρνηση».
Οι τέσσερις αρχές
Το Κίνημα Αλλαγής, δια του κ. Χριστοδουλάκη, θέτει τέσσερις αρχές:
«1.Μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
2. Ζητάμε τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.
3. Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση.
4. Να συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία.
Πρόκειται για τέσσερις αρχές, από τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει πίσω.
Εννοείται, ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση ως προς τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας για την ψήφο των απόδημων».
Το πρόγραμμα των συναντήσεωνΜε τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES
- Κοινωνικό μέρισμα 2019: Θα δοθεί τελικά, ποια είναι η έκπληξη
- Έκλεψαν το κινητό 21χρονης ...και την έσπρωξαν στο Θερμαϊκό!
- Λίγο μηλόξιδο τη μέρα, την κοιλίτσα κάνει πέρα
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Ένιωθα σαν φυλακισμένος»
- Αυτά είναι τα 5 ζώδια που πιέζουν πάρα πολύ τον εαυτό τους
- Κίνηση τώρα: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στο κέντρο - Κλειστή η Αμαλίας
- Το στοίχημα του Πούτιν στη Συρία-Τι φοβάται ο Ερντογάν
- ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε την επιχείρηση πριν η κατάσταση γίνει ανεπανόρθωτη
- Ανεπάρκεια σεληνίου: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ντα Βίντσι : Υλοποιήθηκε η γέφυρα που σχεδίασε για την Κωνσταντινούπολη
- Αλλάζουν όλα σε μεταπτυχιακά, πρότυπα σχολεία και αναγνώριση πτυχίων
- Ιράν : Με δύο πυραύλους έπληξαν το τάνκερ
- Airbnb VS μακροχρόνια μίσθωση : Τα υπέρ και τα κατά
- Σε ποια ηλικία φεύγουν από το πατρικό τους οι νέοι
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στη Συρία
- To workout της Τζεν Σέλτερ για υπέροχους γλουτούς σε 8′
- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη : Όλες οι ελληνικές ταινίες
- Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «έρχεται» στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα In.gr
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων
- Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «έρχεται» στην Αθήνα
- To workout της Τζεν Σέλτερ για υπέροχους γλουτούς σε 8′
- Airbnb VS μακροχρόνια μίσθωση : Τα υπέρ και τα κατά
- Extinction Rebellion : Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν τα γραφεία του BBC στο Λονδίνο
- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη : Όλες οι ελληνικές ταινίες
- Ιράν : Με δύο πυραύλους έπληξαν το τάνκερ
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στη Συρία
- Αλλάζουν όλα σε μεταπτυχιακά, πρότυπα σχολεία και αναγνώριση πτυχίων
- Σε ποια ηλικία φεύγουν από το πατρικό τους οι νέοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι έξι κατηγορίες που αποδίδει ο Τραμπ στον «πληροφοριοδότη»
- Γιώργος Λιάγκας: «Αν ήμουν γυναίκα θα ήθελα να πάω με τον Κιμούλη»
- Επτά παρεμβάσεις στην εκπαίδευση από το υπ. Παιδείας
- Έβαλαν νερό από τον Ιορδάνη σε παπούτσια και ... ξεπούλησαν!
- Αρίστευσε η BMW 3 Series στα crash test
- Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη-Τσίπρα για την ψήφο των αποδήμων
- Χρηματιστήριο: Ξεκίνημα με άνοδο 0,34%
- Πέτσας για τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς: «Ασκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»
- Ζουγανέλης – Μαχαιρίτσας: Το συγκινητικό τραγούδι στον αγαπημένο του φίλο
- «Κάτω τα χέρια από τον Συριακό λαό - Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς»