Σεισμός : Τα «σεισμικά» κενά του Ιονίου που βρήκαν οι επιστήμονες
Μια εκκρεμότητα… αιώνων έκλεισε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ισχυρός σεισμός που σκόρπισε τον θάνατο στο Ελαζίγκ της Τουρκίας την προηγούμενη εβδομάδα: Το σημείο στο οποίο προκλήθηκε η δόνηση των 6,8 ρίχτερ το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου ήταν το μοναδικό κομμάτι του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας – ενός ρήγματος με συνολικό μήκος 470 χλμ. – που δεν είχε διαρραγεί ποτέ στην ιστορία. Ηταν ένα «σεισμικό κενό», όπως αποκαλούν το φαινόμενο οι ερευνητές,
Αντίστοιχα «σεισμικά κενά» εντοπίζονται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Ιόνιο, τα οποία παραμένουν «σιωπηλά» τα τελευταία τουλάχιστον 37 χρόνια παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί στην περιοχή πέριξ αυτών. Τα σεισμικά κενά του Ιονίου χαρτογραφήθηκαν πλήρως το 2016 σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δεδομένων διαστημικής γεωδαισίας και η οποία δημοσιεύτηκε σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με επικεφαλής τον σεισμολόγο και διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρα Αθανάσιο Γκανά.
«Κλειδί για προβλέψεις»
«Ο σεισμός στο Ελαζίγκ έκλεισε το σεισμικό κενό που υπήρχε κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Γκανάς. «Το συγκεκριμένο ρήγμα αποτελείται από επτά κομμάτια, το καθένα με μήκος από 50 έως και 100 χιλιόμετρα, τα οποία «σπάνε» ανεξάρτητα και παράγουν σεισμούς μεγέθους 6 έως 7,5 ρίχτερ. Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε σημειωθεί στην περιοχή Μπινγκόλ – περί τα 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα – το 2010, με μέγεθος 6,1 ρίχτερ. Το κομμάτι του ρήγματος που έσπασε νότια του Ελαζίγκ στις 24 Ιανουαρίου με μέγεθος 6,8 ρίχτερ ήταν το μοναδικό για το οποίο δεν είχαμε ιστορικές καταγραφές άρα αποτελούσε «σεισμικό κενό».
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία του «σεισμικού κενού» και αποδεικνύει ότι αυτή συνιστά ένα κλειδί για την πρόβλεψη των μελλοντικών διαρρήξεων πάνω σε μεγάλα ρήγματα του πλανήτη εφόσον είναι γνωστό το σεισμικό ιστορικό τους, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί με συνδυασμό γεωλογικών και σεισμολογικών μεθόδων», προσθέτει.
Με τον ίδιο τρόπο οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του Κεντρικού Ιονίου. Πρόκειται για τρία κομμάτια μεγάλων ρηγμάτων τα οποία δεν «έσπασαν» κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισχυρών σεισμών: Το πρώτο «σεισμικό κενό», μήκους 6 χιλιομέτρων, εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημεία αυτά μπορεί να δώσουν σεισμούς έντασης από 5,5 έως 6,5 ρίχτερ και παρότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί χρονικά η συμπεριφορά τους αναμένεται ότι τα συγκεκριμένα σημεία θα διαρραγούν εντός των επόμενων 20 ετών.
«Επειδή για το Ιόνιο δεν έχουμε παλαιοσεισμολογικά δεδομένα, το κενό αυτό αναπλήρωσαν τα δεδομένα διαστημικής γαιωδεσίας», λέει ο δρ Γκανάς περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα για την περίπτωση του Κεντρικού Ιονίου. «Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, χαρτογραφήσαμε λεπτομερώς την εδαφική παραμόρφωση που είχε προκύψει στην περιοχή από τέσσερις παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς», λέει. Ηταν οι σεισμικές δονήσεις της 14ης Αυγούστου 2003 που είχε πλήξει τη Λευκάδα με 6,2 ρίχτερ, οι σεισμοί μεγέθους 6,1 και 6 ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στην Κεφαλονιά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 και η δόνηση των 6,5 ρίχτερ που σημειώθηκε στη Λευκάδα τον Νοέμβριο του 2015. Πριν από αυτούς, το 1983 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς είχε προκληθεί σεισμός 6,8 ρίχτερ. Ολοι ήταν φαινόμενα μεγάλης ισχύος που είχαν προκαλέσει απώλειες ανθρώπινων ζωών, υλικές καταστροφές και εδαφικές μετατοπίσεις έως και 36 εκατοστών.
Παρ’ όλ’ αυτά τα ακριβή όρια των ρηγμάτων που είχαν προκαλέσει αυτούς τους σεισμούς, δεν ήταν γνωστά καθώς δεν είχαν επιφανειακές εκδηλώσεις. Μέσω των δορυφόρων αποκαλύφθηκαν τα όριά τους και στη συνέχεια εντοπίστηκαν τα «σεισμικά κενά» μεταξύ των διαδοχικών διαρρήξεων. Αυτά τα κενά οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι θα «γεμίσουν» με διαρρήξεις, και συνεπακόλουθα σεισμούς, τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η περιοδικότητα των σεισμών στο Κεντρικό Ιόνιο είναι περίπου 40 έτη. Για τον εντοπισμό των «σεισμικών κενών» οι επιστήμονες αξιοποιούν τα επαληθευμένα επιστημονικά δεδομένα καθώς για σεισμούς γνωστούς από ιστορικές αναφορές δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του επικέντρου.
Μετατόπιση εδάφους από τον σεισμό της Τουρκίας
Εντυπωσιακή μετατόπιση του εδάφους προκάλεσε ο σεισμός της Τουρκίας στις 24 Ιανουαρίου του 2020. Σύμφωνα με μετρήσεις ερευνητών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, το έδαφος εκατέρωθεν του ρήγματος μετατοπίστηκε κατά… 70 εκατοστά ενώ το συνολικό μήκος της διάρρηξης ανέρχεται σε 40 χιλιόμετρα. Η συνολική έκταση της παραμόρφωσης ανέρχεται σε 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση στην οποία εντοπίζονται και μικρότερες μετατοπίσεις. Τα συμπεράσματα προέκυψαν από ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Σωτήρης Βαλκανιώτης, Αθανάσιος Γκανάς και Βαρβάρα Τσιρώνη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε μπελάδες ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λόγω... Τζένιφερ Λόπεζ και Σακίρα
- Η αιχμηρή απάντηση των εργαζομένων του Κέντρου Αθηνών στον Νίκο Οικονομόπουλο
- Αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων γιατί περιέχουν υδράργυρο, με Ευρωπαϊκό κανονισμό
- Συντάξεις Μαρτίου 2020: Δείτε ΕΔΩ τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
- Έτσι εξαπλώθηκε στον κόσμο ο κοροναϊός, τα γεγονότα-ορόσημο έως τους 362 νεκρούς
- Τι έβγαλαν από τις ωοθήκες 30χρονης - «Πάγωσαν» οι γιατροί (pics)
- Ο Έλληνας επιστήμονας που αλλάζει την Φυσική και ανατρέπει “δόγματα”
- Νέοι εμπρησμοί σε αυτοκίνητα τη νύχτα στην Αττική
- Πάνος Κιάμος : Χώρισε μετά από 12 χρόνια γάμου
- Χρήστος Μάστορας-Χριστίνα Παπαδέλλη : Είναι ξανά μαζί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Πάνος Κιάμος : Χώρισε μετά από 12 χρόνια γάμου
- Χρήστος Μάστορας-Χριστίνα Παπαδέλλη : Είναι ξανά μαζί
- Σεισμός : Τα «σεισμικά» κενά του Ιονίου που βρήκαν οι επιστήμονες
- Ολυμπιακός : Ο Φορτούνης που έρχεται με χίλια!
- Αστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
- Ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο
- Bafta 2020 : Η λαμπερή είσοδος του βασιλικού ζευγαριού στα βραβεία
- H ημέρα που πέθανε η μουσική
- Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς δηλώνει την ευρωπαϊκή του λίστα
- Τελευταία Νέα In.gr
- Σεισμός : Τα «σεισμικά» κενά του Ιονίου που βρήκαν οι επιστήμονες
- Η εμφάνιση του Γιάννη κόντρα στους Σανς
- Στο σφυρί Νταλί και Γκαλά με τα «κεφάλια τους γεμάτα σύννεφα»
- Brexit: Αγωνία για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Ο κοροναϊός φέρνει… κοντά Αναστασιάδη και Ακιντζί – Συναντώνται το απόγευμα
- Η ανάρτηση του Γιάννη για Κόμπε και Τζίτζι [Εικόνες]
- Παναθηναϊκός : Ο ΠΑΟΚ ήταν το δώρο γενεθλίων του!
- Πάνος Κιάμος : Χώρισε μετά από 12 χρόνια γάμου
- Κυκλοφορεί σύντομα εξέταση που θα προβλέπει τον κίνδυνο παχυσαρκίας
- Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς δηλώνει την ευρωπαϊκή του λίστα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Gisele είναι η νέα global ambassador του οίκου Dior
- Κίνα: Καταρρέουν τα χρηματιστήρια εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού
- Φόρμουλα με αυξημένες αντικειμενικές αλλά σταθερό ΕΝΦΙΑ
- Λονδίνο επίθεση: Η φρικιαστική λεπτομέρεια για τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι
- Τα ποσά αυξήσεων για 6 κατηγορίες συνταξιούχων – Ποιοι κερδίζουν περισσότερα
- Πάτρα - Αιμοδοσία για τον Θάνο... και κάθε Θάνο!
- Συντάξεις Μαρτίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
- ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις απο τους Εκπαιδευτικούς
- Συρία Τουρκία: Νεκροί τέσσερις τούρκοι στρατιώτες από πυρά δυνάμεων του Άσαντ
- Ο Τάσος Χαλκιάς εξηγεί γιατί δεν θα πληρωθεί στις Άγριες Μέλισσες