Σφίγγει ο κλοιός, Νίκο Παππά

20:20 15/4/2019 - Πηγή: In.gr

Το «Σκάνδαλο της Δρομαλαξιάς» στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό. Όμως, στην Κύπρο είναι ανοιχτή πληγή.

Αφορά την διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και μια επένδυση που περιλάμβανε την αγορά ενός ακινήτου στη Δρομαλαξιά. Για την υπόθεση αυτή υπήρξαν καταδίκες.

Ένας από τους καταδικασθέντες ήταν ο Βενιζέλος Ζαννέτος,

υπεύθυνος οικονομικών του ΑΚΕΛ.

Ο Ζαννέτος καταδικάστηκε πρωτοδίκως και κατ’ έφεση για εκβιασμό του επιχειρηματία Νίκου Λίλλη.

Σύμφωνα με τον κατηγορητήριο, τον πίεσε να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αλκή», ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, απειλώντας τον ότι αν δεν το έκανε θα δημιουργούσε προβλήματα στην υλοποίηση επένδυσης στην οποία είχε εμπλακεί το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων της CYTA.

Ο Ζανέττος τελικά αποφυλακίστηκε το 2017 με προεδρική χάρη αφού είχε εκτίσει μέρος της ποινής του.

Το ΑΚΕΛ είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος.

Ενώ ο Ζαννέτος ήταν στη φυλακή, τον επισκέφτηκε ο Νίκος Παππάς στη φυλακή.

Μάλιστα σε αυτό αναφέρθηκε και ο Ζαννέτος βγαίνοντας από τη φυλακή το 2017. Στη δήλωσή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: « Ευχαριστώ δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, ο οποίος ως Υπουργός Επικρατείας τότε, με επισκέφτηκε δύο φορές στις Κεντρικές Φυλακές».

Φαντάζομαι ότι η εξήγηση που θα δώσει είναι ότι πήγε να δει έναν άδικα καταδικασμένο σύντροφο ενός αδελφού κόμματος.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Στην Κύπρο υπάρχουν προβλήματα διαφθοράς, μερικά από αυτά διαχρονικά. Είναι ένας μικρός τόπος, όπου όλοι γνωρίζονται και όπου ταυτόχρονα παίζονται πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα τα κυπριακά κόμματα είναι αναμειγμένα βαθιά στην οικονομική ζωή της Κύπρου.

Αυτό ισχύει και για το ΑΚΕΛ.

Η κυπριακή οικονομική ζωή στηρίχτηκε και στο να γίνει ένας τόπος προορισμού διαφόρων κεφαλαίων που ήθελαν ευνοϊκό περιβάλλον (ας πούμε με χαρακτηριστικά off-shore) και ταυτόχρονα να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται.

Αυτό σημαίνει ότι όντως εάν κανείς αναζητά τεχνογνωσία για μια off-shore ή για να βρει τρόπο για να οργανώσει μια «σύνθετη» διαδρομή κεφαλαίων, στην Κύπρο θα βρει ειδικούς.

Και όπως είπα και πιο πάνω σε τέτοιες πρακτικές εμπλέκονται άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Άρα και από το ΑΚΕΛ.

Ως εδώ καλά, ή περίπου καλά, εάν μιλάμε για έναν επιχειρηματία που αναζητά το καλύτερο φορολογικό καθεστώς ή για έναν ολιγάρχη εκτός ΕΕ που θέλει τα πλεονεκτήματα της έδρας στην ΕΕ, ή για κάποιον που τέλος πάντων χρειάζεται να δικαιολογήσει την προέλευση κάποιων κεφαλαίων.

Όμως, εδώ μιλάμε για έναν υπουργό.

Εδώ μιλάμε για ένα πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μάλιστα, όταν έχει ήδη τεθεί το ερώτημα της σχέσης του Παππά, του Πετσίτη και του Αρτεμίου, ενός κύπριου δικηγόρου με σχέση με το ΑΚΕΛ.

Δηλαδή έχουμε έναν υπουργό, ένα συνεργάτη του που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας (αλλά και ερευνών της δικαιοσύνης) για τις σχέσεις του με επιχειρήσεις, έναν δικηγόρο που ασχολείται και με τη σύσταση εταιρειών off shore και έναν υπεύθυνο οικονομικών ενός αδελφού κόμματος που όμως καταδικάστηκε σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Και όλα αυτά σε μια γειτονική χώρα με σύνθετες διαδρομές πολιτικού και επιχειρηματικού χρήματος.

Υπερβολικά πολλές συμπτώσεις δεν νομίζετε;

Γι’ αυτό το λόγο και καλό είναι κάποια στιγμή ορισμένα πράγματα να ξεκαθαρίσουν και η αλήθεια να έρθει στο φως.

Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα «ηθικό πλεονέκτημα» εάν αποδειχτεί ότι και η κυβερνώσα αριστεράς έκανε τα «ίδια κόλπα» με τους προηγούμενους: δηλαδή «υπόγειες διαδρομές» χρήματος, ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματιών «με το αζημίωτο», παράξενες off shore, και δράση διαφόρων «ταμιών» που αναλαμβάνουν το ρόλο του ενδιάμεσου σε συναλλαγές όχι ακριβώς «πεντακάθαρες».

Και όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Παππάς είναι στο κέντρο αυτών των ερωτημάτων αλλά και στο επίκεντρο των όποιων σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την «επιχειρηματικότητα».

Γι’ αυτό και πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Γιατί το να ενταθεί η «εσωκομματική δυσμένεια» στην οποία φαίνεται να είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς φαίνεται ότι πρώτοι οι σύντροφοί του τον κατηγορούν ότι χαλάει την εικόνα της ηθικής ανωτερότητας της αριστεράς, δεν αρκεί.

Το δημόσιο συμφέρον και η ανάγκη το ίδιο το πολιτικό σύστημα να προστατευτεί από την κατηγορία ότι «όλοι τα πιάνουν», απαιτούν πλήρεις και καθαρές εξηγήσεις.

Για όλα και για όλους.

Κοινώς Νίκο Παππά, αυτή τη φορά πρέπει να δώσεις εξηγήσεις. Άνευ «τζάμπα μαγκιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα