Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για Μετρό Θεσσαλονίκης και αρχαία

15:38 10/9/2019 - Πηγή: In.gr

Περισσότερα χρήματα και από όσα είχε κοστίσει το Μουσείο της Ακρόπολης έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τις ανασκαφές στην Θεσσαλονίκη λόγω του μετρό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, «το κόστος των ανασκαφών στην Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα 135 εκατομμύρια ευρώ κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει» και όπως τόνισε «το Μουσείο της

Ακρόπολης έγινε με λιγότερα χρήματα».

«Να σεβαστούμε τα αρχαία, αλλά να μην πηγαίνουμε σε μια διαδικασία απίστευτων υπερβολών», πρόσθεσε ενώ είναι σε εξέλιξη η διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την πρωθυπουργική εξαγγελία για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου και την επανατοποθέτησή τους. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νίκου Ταχιάου και Νίκου Κουρέτα.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής αναφορικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης, «δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου, είμαστε στο σημείο μηδέν, έχει μπει μόνο η πλάκα και τίποτε άλλο». Και σημείωσε ότι «η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων θα είναι πολύ πιο σύντομη και πιο φτηνή».

Σημείωσε δε ότι ο γενικός διευθυντής του έργου που είναι από το 2010 «μας είπε ότι αν προχωρήσουμε στη λύση τα αρχαία να μείνουν εκεί και να κατασκευαστεί το μετρό, θα καθυστερήσουμε πολύ περισσότερο και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο».

Στο θέμα που έχει ανακύψει αναφέρθηκε και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη διατυπώνοντας αιχμές για τις θέσεις που εκφράζουν οι αρχαιολόγοι της Θεσσαλονίκης: «Υπάρχει μια λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου, ο χρόνος μετριέται σε αιώνες, κατά συνέπεια και η αρχαιολογική ανασκαφή μπορεί να κρατήσει αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης. Τα αρχαία είναι για να φυλάσσονται αλλά και για να αναδεικνύονται», είπε.

Ο αντίλογος από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε από τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος υπερασπιζόμενος τους αρχαιολόγους, είπε ότι από συστάσεως του ελληνικού κράτους  «βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων».

«Είναι μεγάλη τύχη για τη χώρα ότι για δύο αιώνες η αρχαιολογική υπηρεσία και η κοινότητα των αρχαιολόγων, άνθρωποι με κύρος επιστημονικό και υψηλή αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, κατόρθωσαν να περισώσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και –κυρίως- να περισώσουν μια δυναμική, πολιτισμική και εθνική ταυτότητα για τη χώρα», πρόσθεσε απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν και χαρακτήρισε «περίεργο» ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ εξαγγέλλει συζητήσεις και επιτροπές για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, «ανοίγει μέτωπο στο έργο των αρχαιολόγων και το εθνικό έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας».

Και ζήτησε «να αποφορτίσουμε τη συζήτηση από παρόμοιες κατάρες κατά των αρχαιολόγων, των μισών ή όλων, και να σκύψουμε σοβαρότητα στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης», ενώ προέτρεψε: «Δεν χρειάζεται λαϊκισμός του είδους “προέχει το χρήμα του ελληνικού λαού και όχι οι αρχαιολογικοί θησαυροί”».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική για την επιλογή Ταχιάου στην Αττικό Μετρό Α.Ε. χαρακτηρίζοντάς τον «αποτυχόντα πολιτευτή». «Ο κ. Ταχιάος είναι εδώ ως αποτυχών πολιτευτής. Είναι μια κακή παλαιοκομματική πολιτική. Δεν πρέπει να αναβιώσει και να ενισχυθεί η λογική οι αποτυχόντες για κάποιο λόγο στην πολιτική να εμφανίζονται ως επιτυχόντες ή εν δυνάμει επιτυχόντες στον χώρο της δημόσιας διοίκησης», είπε.

Υπερασπιζόμενος την επιλογή Ταχιάου ο υπουργός σχολίασε πως «δεν σημαίνει ότι κάποιος που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο και δεν κατάφερε να εκλεγεί πρέπει να αποκλείεται από μια άλλη δημόσια θέση» και ζήτησε «να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι ισοπεδωτικά αλλά κατά περίπτωση», ενώ και ο κ. Ταχιάος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον όρο «πολιτευτής» που του απέδωσε ο κ. Φίλης: «Ο όρος πολιτευτής είναι ένας όρος που δεν θα τον έλεγα για ανθρώπους που έχουν μπει στην πολιτική από νεαρή ηλικία όπως εγώ. Είναι πραγματικά ένας όρος που με ενόχλησε. Τώρα για το «αποτυχημένος», όπως είμαι περήφανος για τις επιτυχίες μου είμαι περήφανος και για τις αποτυχίες μου. Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε φτιάχνουν. Από τη δουλειά μας θα κριθούμε».

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τον διορισμό του και ενώ ψήφισε «παρών» για τον κ. Κουρέτα, για τον κ. Ταχιάο ψήφισε «όχι». Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν το «παρών» και για τους δυο, ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε τον διορισμό τους ο οποίος εγκρίθηκε με μόνο με τις ψήφους της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα