Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος του οδικού άξονα Ε65
H κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 έφερε στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη δυτική Θεσσαλία. Μάλιστα, ευρήματα υπήρξαν σε όλο το μήκος του οδικού άξονα. Για τις νέες σημαντικές αρχαιότητες που ήρθαν στο φως, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με τον Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, αρχαιολόγο, επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας.
Μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Η διενέργεια των ανασκαφών στο πλαίσιο της κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) στη δυτική Θεσσαλία έγινε με γνώμονα, επισημαίνει ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζηαγγελάκης, την προστασία των αρχαιοτήτων, την αρχαιολογική τεκμηρίωση, (καταγραφή, φωτογράφηση, σχεδίαση, ταξινόμηση και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων), την απρόσκοπτη συνέχιση των τεχνικών έργων και ως εκ τούτου την παράδοση των τμημάτων που τέθηκαν υπό αρχαιολογικό έλεγχο για την κατασκευή του οδικού άξονα. Όπως γίνεται αντιληπτό, διευκρινίζει, με την προσεχή έναρξη των εργασιών και στο βόρειο τμήμα του οδικού άξονα, Τρίκαλα – Εγνατία Οδός, προσδοκάται η αποκάλυψη και άλλων σημαντικών αρχαιοτήτων.
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών έχουν παρουσιαστεί σε αρκετά συνέδρια. Παρουσιάζοντας ο κ. Χατζηαγγελάκης μερικές από αυτές τις αρχαιότητες, αναφέρεται στη θέση «Βούρλα» Φίλιας, όπου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο του 2010 τοίχοι και δάπεδα οικημάτων των ύστερων αρχαϊκών – πρώιμων κλασικών χρόνων, τμήμα άγνωστου οικισμού. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα εκτείνονταν στο εύρος απαλλοτρίωσης της οδού σε συνολική έκταση 3,5 στρεμμάτων. Άφθονη υπήρξε η κεραμική, η επείσακτη διακοσμημένη, συμπληρώνει ο κ. Χατζηαγγελάκη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Αττική και την Κόρινθο, καθώς και τα ειδώλια κυρίως γυναικεία, τα μεταλλικά αντικείμενα, κυρίως μαχαιρίδια, και ορισμένα λίθινα. Η ανεύρεση πολυάριθμων πήλινων πηνίων και υφαντικών βαρών υπόδειξε την ενασχόληση των κατοίκων του οικισμού με την υφαντική και τη νηματουργία.
Τα ανασκαφικά στοιχεία οδήγησαν στην χρονολόγηση του οικισμού στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους. Ακόμη, αναφορά κάνει και στην κτηματική περιφέρεια του δημοτικού διαμερίσματος Μαυραχάδων, στις θέσεις «Τατάρια ή Ψηλώματα» και «Πεντάρες». Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας, επισημαίνει πως το φθινόπωρο του 2009, ύστερα από τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών, ερευνήθηκαν κατά χώραν οικιστικά κατάλοιπα της προϊστορικής εποχής, ήτοι αρχιτεκτονικά λείψανα και αποθέτες, στρώμα μαύρου – καμένου εδάφους, τμήματα καμένου πηλού και τριμμένων πλιθιών, κινητά ευρήματα (ειδώλια, κεραμική) και λίθινα εργαλεία (πελέκεις, τριπτήρες, λεπίδες πυριτόλιθου) σε διασπορά μέσα στην προϊστορική επίχωση. Τα κατάλοιπα, της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού, καταλάμβαναν έκταση περίπου 2.600 και 4.200 τμ αντίστοιχα και βρίσκονταν στον άξονα της υπό κατασκευή οδού.
Αγία Παρασκευή ΣοφάδωνΣτην τοποθεσία «Αγία Παρασκευή» της κτηματικής περιφέρειας Σοφάδων, βόρεια του Οργόζινου ποταμού, αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο του 2010 θεμέλια τοίχων επιμήκους κτίσματος, ενώ μέσα στην κοίτη του ποταμού είχαν εντοπιστεί πηγάδι, δύο ταφές και άλλα σκόρπια κατάλοιπα. Οι τοίχοι του κτίσματος ήταν κτισμένοι με αργούς λαξευμένους ασβεστόλιθους και συνδετικό υλικό λάσπη, γύρω δε από τα θεμέλια εντοπίστηκαν όστρακα χρηστικών αγγείων και θραύσματα κεραμίδων. Το κτίριο, που πιθανώς είχε αποθηκευτικό προορισμό και έφερε πλίνθινη ανωδομή και κάλυψη με κεραμίδες, χρονολογήθηκε στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Επίσης στην Αγία Παρασκευή Σοφάδων εντοπίστηκε κλίβανος κεραμικής με μήκος περίπου 2,10 μ.
Καρποχώρι
Στη θέση «Γελαδαριά» του δημοτικού διαμερίσματος Καρποχωρίου, δυτικά του παρακείμενου ρέματος Βουλγάρες, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά κατάλοιπα οικιστικού, εργαστηριακού και ταφικού χαρακτήρα. Η θέση βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χλμ νοτιοδυτικά από την αρχαία πόλη του Κιερίου. Συνολικά, διερευνήθηκαν τοίχοι, τμήματα τεσσάρων κεραμικών κλιβάνων, δεκαοχτώ ταφές και δύο αποθέτες (ένας με κεραμική και λίθους και ένας με οστά). Ο χώρος είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο, καθώς αρκετοί τάφοι είχαν γίνει επάνω στα κατάλοιπα των τοίχων, συμβάλλοντας στην περαιτέρω καταστροφή τους.
Επίσης, ερευνήθηκαν συνολικά δεκαοκτώ ταφές. Σε οκτώ ταφές οι νεκροί βρέθηκαν ακτέριστοι, ενώ στις υπόλοιπες τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς ήταν χάλκινα ενώτια, πόρπες και αγκράφες ζωνών, χάλκινα νομίσματα, καθώς και γυάλινες χάντρες περιδεραίων. Σε ορισμένους τάφους βρέθηκαν σιδερένια καρφιά, πιθανόν από τα ξύλινα φέρετρα (κλίνες), στα οποία είχαν τοποθετηθεί οι νεκροί. Τα κατάλοιπα των τοίχων και των κλιβάνων χρονολογήθηκαν στους ρωμαϊκούς χρόνους, 2ος και 3ος αι. μΧ., με βάση τα λιγοστά κινητά ευρήματα, ενώ οι ταφές υστερότερα στους 3ο και 4ο αι. μΧ. Πιθανόν επρόκειτο για τα κατάλοιπα αγροικιών της περιοχής.
Στην περιοχή Αγίας Τριάδας (θέση «Ντόβρες ή Ράχες») ανασκάφηκε η θεμελίωση μονόχωρου λατρευτικού οικίσκου αγροτικού χαρακτήρα, ορθογώνιας κάτοψης (διαστάσεις 2,10×2,50 μ.) με προσανατολισμό Β-Ν, με περιβάλλοντα χώρο. Διερευνήθηκε τμήμα νεκροταφείου και αποθέτης αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Το κτίσμα εδράζονταν επάνω σε στρώση πυκνού βοτσαλωτού δαπέδου και κατά τον καθαρισμό της επίχωσης στο εσωτερικό της κατασκευής βρέθηκαν έντονα ίχνη καύσης μαζί με τρία τμήματα ειδωλίων καθήμενων γυναικείων μορφών αρχαϊκών χρόνων. Τμήματα γυναικείων ειδωλίων εντοπίστηκαν και κατά την αφαίρεση του βοτσαλωτού. Η κάτοψη του κτίσματος και τα ευρήματα συνηγορούν ότι επρόκειτο για μονόχωρο εν παραστάσει ιερό με είσοδο προς το νότο, η χρήση του οποίου πιθανόν συνδέονταν με το τμήμα του νεκροταφείου που εντοπίστηκε κοντά του.
Τα κινητά ευρήματα και η κεραμική ήταν προϊόντα εγχώριας παραγωγής, που συνυπήρχαν με εισηγμένη κεραμική από την Αττική αλλά και από άλλα μεγάλα αρχαία κέντρα παραγωγής, όπως η Κόρινθος, η Ιωνία, από αγγεία πόσης (σκύφοι, κύλικες), λεκανίδες, κιονωτούς κρατήρες, οινοχόες. Τα περισσότερα θραύσματα ανήκαν σε μελαμβαφή αγγεία εξαιρετικής ποιότητας, όπως όστρακα μιας πυξίδας του Σοφίλου, όπου διατηρείται η επιγραφή [ΕΓΡΑ]ΦΣΕΝ. Συλλέχθηκαν ακόμη όστρακα κορινθιακής κοτυλίσκης με παράσταση σκύλων, τμήμα μελανόμορφου κρατήρα με παράσταση αυλητή και οπλιτών, καθώς και σανιδόμορφο ειδώλιο, που κατά το ήμισυ βρέθηκε στην περιοχή του νεκροταφείου.
Στη θέση «Τουλούμπες» του οικισμού Λόγγου Τρικάλων, στα όρια των νομών Τρικάλων – Καρδίτσας, κοντά στον Πηνειό ποταμό, ανασκάφηκε εκτεταμένος αποθέτης, πιθανόν κάποιου ιερού κλασικής εποχής, από τον οποίο συλλέχθηκαν καλής ποιότητας κεραμική, ντόπιας και εισηγμένης, όπως δείγματα μελαμβαφούς κεραμικής από την Αττική, και ελάχιστα χάλκινα μικροαντικείμενα μέσα σε χώμα με πολλές καύσεις. Πρόκειται, ως επί το πλείστον για αγγεία πόσης που χρονολογήθηκαν από τα τέλη 5ου και κυρίως στον 4ο αι. πΧ.
Στην κτηματική περιφέρεια Κρηνίτσας Τρικάλων, εντοπίστηκαν οικιστικά κατάλοιπα της προϊστορικής εποχής. Ανασκάφηκαν τρεις λάκκοι απόρριψης από όπου συλλέχθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμικής, κυρίως από χρηστικά και αποθηκευτικά αγγεία, λίθινα εργαλεία, ελάχιστα ζωικά οστά και σποραδικά ίχνη καύσης, μάζες πηλού, καθώς και τμήματα πλίνθων, μερικά από τα οποία φέρουν ίχνη από ξύλινα στελέχη ή καλάμια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα λεπτά του 2019! Νεκρός 14χρονος που έπεσε από ταράτσα
- 1 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Ανατροπές σε φάρμακα και συνταγές από την 1η Ιανουαρίου
- Βόλος: “Έσβησε” την ώρα του ρεβεγιόν!
- Νεαρός όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος – Eννιά τραυματίες
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη! 14χρονος έχασε τη ζωή του από πτώση - Ανέβηκε στην ταράτσα για να δει πυροτεχνήματα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν και πόσο θα κρατήσουν
- Τέλος καλό για τους εγκλωβισμένους εκδρομείς στη Φθιώτιδα
- Κάηκε το σπίτι υπεραιωνόβιας αλλά οι συμπολίτες της δεν την άφησαν στη μοίρα της
- Δείτε πώς είναι σήμερα η Μπρουκ και ο Έρικ της σειράς «Τόλμη και Γοητεία» (φωτο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Νεαρός όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος – Eννιά τραυματίες
- Νόμος Κατσέλη: Στο παρά ένα δόθηκε δίμηνη παράταση – Η «κόκκινη» γραμμή
- Αστρολογικές προβλέψεις για την Τρίτη 1 Ιανουαρίου
- Πώς υποδέχτηκε ο δήμος Αθηναίων το 2019 [εικόνες]
- Σαρώνει η κακοκαιρία την Πρωτοχρονιά – Ο «Ραφαήλ» φέρνει κρύο, χιόνια και μποφόρ
- Στη μυστηριώδη Έσχατη Θούλη το «New Horizons» της NASA
- Νετανιάχου: Δεν θα παραιτηθώ αν μου απαγγελθούν κατηγορίες
- Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος του οδικού άξονα Ε65
- Έκλεισε ο δρόμος προς Πάρνηθα λόγω χιονόπτωσης
- Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Πρωτοχρονιά
- Τελευταία Νέα In.gr
- Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά μήκος του οδικού άξονα Ε65
- Οι ευρωεκλογές του Μαΐου η επόμενη «μάχη» για τους λαϊκιστές της Ευρώπης
- Έκλεισε ο δρόμος προς Πάρνηθα λόγω χιονόπτωσης
- Νεαρός όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος – Eννιά τραυματίες
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη : Έπεσε από την ταράτσα όπου έβλεπε τα πυροτεχνήματα
- Καλή χρονιά! Πώς υποδέχθηκε ο πλανήτης το 2019
- Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς την Πρωτοχρονιά
- Ταιριάζει ο Τοξότης με τον Δίδυμο;
- Στη μυστηριώδη Έσχατη Θούλη το «New Horizons» της NASA
- Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκινήστε δυναμικά την ημέρα σας με αυτά τα τρία γεύματα!
- Πυροτεχνήματα, επιθέσεις και πυγμαχία: Πώς υποδέχτηκε ο πλανήτης το 2019
- Ο τρόμος επέστρεψε: Επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό στο Μάντσεστερ – Ο δράστης φώναζε Αλλάχ Ακμπάρ
- Δείτε τις αντιδράσεις των παιδιών όταν άνοιξαν το δώρο τους (vid)
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν σήμερα Πρωτοχρονιά
- Έτσι υποδέχθηκε ο κόσμος το 2019 (vid)
- Λεβαντόβσκι: Δεν το κουνάει από τη Μπάγερν Μονάχου
- Πρωτοχρονιά με χιόνια και τσουχτερό κρύο: Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» ο Ραφαήλ (pics&vids)
- Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Μάντσεστερ – Ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ»
- Ζώδια προβλέψεις (1/1/19): Επανασυνδέσεις σχέσεων