Σουδάν: Νέες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

10:43 8/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ένας σουδανός δάσκαλος που είχε συλληφθεί ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση πέθανε την Παρασκευή εξαιτίας τραυμάτων που υπέστη όταν χτυπήθηκε από «συμπαγές αντικείμενο», όπως αποκάλυψε η νεκροψία, την οποία επικαλέστηκε ο επικεφαλής της κρατικής επιτροπής που συστήθηκε για να διενεργήσει έρευνες για τα βίαια επεισόδια στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, ανταποκρινόμενοι

στην πρόσκληση ακτιβιστών σε μια «πορεία για τα θύματα των βασανιστηρίων και των συλλήψεων».

Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης σε διάφορες πόλεις του Σουδάν ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εδώ και καιρό.

Επισήμως, η κυβέρνηση του σουδανού προέδρου, Όμαρ Ελ Μπασίρ, κάνει λόγο για περίπου 30 νεκρούς από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις όμως, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), μιλούν για τουλάχιστον 51 νεκρούς.

Ο δάσκαλος συνελήφθη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στην πόλη Χασμ αλ Κίρμπαμ, στο ανατολικό τμήμα του Σουδάν, σε μια από τις δεκάδες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική δυσπραγία και εναντίον της κυβέρνησης του Μπασίρ, που συνταράσσουν τη χώρα από τη 19η Δεκεμβρίου.

«Η αιτία του θανάτου ήταν διάφορα τραύματα από συμπαγές, εύκαμπτο αντικείμενο, στην πλάτη, στα νεφρά, στους μηρούς και στα γεννητικά όργανα» δήλωσε ο Αμίρ Μοχάμεντ Ιμπραΐμ, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας, σε δημοσιογράφους διαβάζοντας τη νεκροψία.

Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής ανακοίνωσε πως ο εκπαιδευτικός πέθανε από τροφική δηλητηρίαση. Η ιατροδικαστική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες όμως αποκάλυψε ότι στο πτώμα δεν υπήρχε ίχνος τοξίνης.

Η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί για τα επεισόδια «ταραχοποιούς» και ξένους πράκτορες. Λέει πως «οι εχθροί του Σουδάν» χρηματοδοτούν έναν πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις.

Στη συνοικία Αλ Νταΐμ, στο νότιο Χαρτούμ, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια από το προεδρικό μέγαρο, ξέσπασαν επεισόδια όταν δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα, πάντως αναφέρθηκαν δεκάδες προσαγωγές.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, έχουν συλληφθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, ανάμεσά τους στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι.

Στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα απελευθερώνονταν όλοι οι συλληφθέντες από την πανίσχυρη υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (NISS), ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφυλακίστηκαν δεν ανακοινώθηκε έκτοτε.

Ο 75χρονος πρόεδρος Μπασίρ παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι οι αμφιλεγόμενοι νόμοι για τη δημόσια τάξη ενέτειναν την οργή των νέων, ιδίως «των γυναικών», που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Κάποιες από τις διατάξεις της νομοθεσίας προβλέπουν επιβολή ποινών φυλάκισης ή προστίμων σε όσες γυναίκες καταδικάζονται για «άσεμνη συμπεριφορά» ή «ανήθικη διαγωγή», και αυτού του είδους οι κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε πολλές διαδηλώτριες το τελευταίο διάστημα.

Άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν επίσης χθες εκτενή χρήση χημικών για να απωθήσουν εκατοντάδες ανθρώπους που έκαναν πορεία ειρηνικά, περίπου ένα χιλιόμετρο από το προεδρικό μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ως το τέλος» διαβεβαίωσε ένας 38χρονος διαδηλωτής. «Είμαστε σίγουροι ότι το καθεστώς θα πέσει» πρόσθεσε.

Αναλυτές θεωρούν το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε το Δεκέμβριο, με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ψωμιού και των φαρμάκων σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό, τη σοβαρότερη πρόκληση για τον Μπασίρ αφότου κατέλαβε την εξουσία, με το ισλαμιστικό πραξικόπημα του 1989, που υποστηρίχθηκε από τον στρατό.

Ωστόσο, προσθέτουν πως η κυβέρνηση του Μπασίρ δεν κινδυνεύει να πέσει, αφού συνεχίζει να απολαύει της υποστήριξης τόσο του στρατού όσο και της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα