Σοβαρό επεισόδιο Σερβίας – Ρωσίας : Ανάρτηση της Ζαχάροβα με τον Βούτσιτς ως… Σάρον Στόουν μπροστά στον Τραμπ

05:39 7/9/2020 - Πηγή: In.gr

Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία προκάλεσε η απίστευτη ανάρτηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε από τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να καθίσει σταυροπόδι… μπροστά στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σαν τη Σάρον Στόουν στη διάσημη σκηνή της ταινίας «Βασικό ένστικτο».

Γελοιοποίησε τον σέρβο πρόεδρο

Η ανάρτηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας γελοιοποίησε προφανώς τον σέρβο πρόεδρο,

πυροδοτώντας σπάνια διαμάχη μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων Μόσχας και Βελιγραδίου, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα The New York Times.

Η Μαρία Ζαχάροβα δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook φωτογραφία που δείχνει τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς να κάθεται απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον.

Συνόδευσε δε το στιγμιότυπο αυτό με άλλη φωτογραφία, από τη διάσημη σκηνή της ταινίας «Βασικό ένστικτο» που δείχνει τη Σάρον Στόουν να κάθεται σταυροπόδι σε καρέκλα, ενώ ανακρίνεται από την αστυνομία, ζητώντας από τον σέρβο πρόεδρο να πράξει το ίδιο.

Η Ζαχάροβα, με το σχόλιό της στη συγκεκριμένη ανάρτηση, χλευάζει τον Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο για ανάκριση, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Οργισμένη αντίδραση

Τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας όσο και άλλοι σέρβοι αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα σε αυτήν την ενέργεια της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο πρωτογονισμός και η χυδαιότητα που επέδειξε μιλάει για τον εαυτό της, αλλά και για εκείνους που της ανέθεσαν τη θέση», δήλωσε ο Βούτσιτς στη φιλοκυβερνητική Pink TV.

Ο σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον υπερασπίστηκε τους στενούς δεσμούς της Σερβίας με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας αγοράς όπλων, καθώς και την άρνησή του να συμπορευθεί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την πολιτική της στην Ουκρανία.

Ο Μάρκο Τζούριτς, επικεφαλής του γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο της σερβικής κυβέρνησης και αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Σερβίας, υπερασπίστηκε τον Βούτσιτς, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ντροπή σου!» και… «συγγνώμη»

«Αυτός ο πρόεδρος δεν είπε ούτε μια κακή λέξη εναντίον της Ρωσίας, ούτε καν σε εκείνο τον τόπο (στον Λευκό Οίκο») … Δεν θα σας επιτρέψω να επιτεθείτε στην περήφανη Σερβία. Ντροπή σου!» έγραψε.

Η Μαρία Ζαχάροβα (φωτογραφία Anton Novoderezhkin/TASS)

Αργότερα την Κυριακή, μετά τον σάλο που ξέσπασε, η Ζαχάροβα ζήτησε συγγνώμη μέσω facebooK, σημειώνοντας ότι η ανάρτησή της παρερμηνεύτηκε.

«Ζητώ συγνώμη, αλλά η ανάρτησή μου παρερμηνεύτηκε. Το μόνο που περιέχει είναι η απόρριψη της αλαζονικής στάσης του “εξαιρετικού”.

»Τα κόλπα πρωτοκόλλου έχουν γίνει μια από τις τεχνικές που οι αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τακτικά για να δημιουργήσουν τεχνητά την ψευδαίσθηση της εξαιρετικότητάς τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο», έγραψε η Ζαχάροβα.

Ο προϊστάμενός της, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε την Κυριακή με τον Βούτσιτς, τονίζοντας τους «ειλικρινά στενούς δεσμούς» μεταξύ των δύο κρατών, ανέφερε το γραφείο του σέρβου προέδρου.

Αν και επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Σερβία υπό τον Βούτσιτς σφυρηλατεί στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η συμφωνία

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι πρώην εχθροί του πολέμου, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει επίσης τη μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Ισραήλ και Κοσσυφοπεδίου.

Οι ηγέτες της Σερβίας (αριστερά) και του Κοσσυφοπεδίου (δεξιά) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (κέντρο) στο Οβάλ Γραφείο (Reuters)

Η ανακοίνωση αποτελεί για τον Τραμπ διπλωματική επιτυχία πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και ενισχύει την ώθηση της κυβέρνησής του να βελτιώσει τη διεθνή θέση του Ισραήλ.

Η συμφωνία καλεί επίσης τη Σερβία να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό, που τώρα βρίσκεται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας – κάτι που είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα