Στην… εντατική παραμένει το ΕΣΥ – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία

23:44 11/5/2020 - Πηγή: In.gr

Την ώρα που η πανδημία ανέδειξε την τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι στον κοροναϊό, επαινέθηκαν από πολιτικούς και πολίτες, ωστόσο οι «πληγές» για τους ίδιους παραμένουν ακόμη.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που προκάλεσαν οι περικοπές στα χρόνια της κρίσης, μέχρι τώρα έχει αντέξει το βάρος και την ευθύνη της διαχείρισης μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Οι αντοχές αυτές οφείλονται εν μέρει στην έγκαιρη

λήψη μέτρων για τη μετάδοση του ιού, που συνέβαλε στη χρονική εξάπλωση των σοβαρών κρουσμάτων, αλλά κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έδωσε από την πρώτη στιγμή τη μάχη βγάζοντας «ασπροπρόσωπο» το σύστημα κάτω από συνθήκες σκληρής δοκιμασίας.

Η Πολιτεία έχει χρέος να αξιοποιήσει την εμπειρία που αποκτήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον, αλλά και να «ανταμείψει» τους ήρωες της πρώτης γραμμής, των οποίων η αναγνώριση των υπηρεσιών απέχει πολύ από τις… απολαβές τους.

Ο μισθός μειώνεται δραματικά όσο μειώνονται ο βαθμός και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την 1η Ιανουαρίου του 2010 ένας επιμελητής Β’ είχε να λαμβάνει 1.740 ευρώ. Δέκα χρόνια μετά, οι απολαβές του έχουν μειωθεί κατά 41%, καθώς δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν στο «Βήμα» ότι ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους γιατρούς. Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών των Νοσοκομείων ΑθήναςΠειραιά και διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, διαπιστώνει με αρκετή δόση πικρίας «ότι η προσφορά των γιατρών αξιολογήθηκε τη δύσκολη αυτή περίοδο ως ανεκτίμητη. Οταν οι περισσότεροι – ορθά – παρέμεναν στην προστασία του σπιτιού τους, άλλοι εξετίθεντο στον κίνδυνο για να υπηρετήσουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες, όπως όφειλαν».

Υπογραμμίζοντας όμως κάθε λέξη της πρότασης επιμένει ότι «οι γιατροί δεν χρειάζονται χειροκροτήματα», αλλά έμπρακτη αναγνώριση. Και προσθέτει απαριθμώντας ένα-ένα τα αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ:

«Πρώτον, θέλουμε την αναπροσαρμογή των μισθών του 2012, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, που ναι μεν μας δικαιώνει, αλλά ουδέποτε έγινε πράξη. Δεύτερον, διεκδικούμε τα αναδρομικά της περιόδου 2016-18 που μας οφείλουν έως και σήμερα. Οι  προσλήψεις μονίμου προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων κρίνονται πλέον απαραίτητες. Εξίσου αναγκαία είναι η εντατική προσπάθεια και περαιτέρω αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και η θεσμοθέτηση κινήτρων ώστε να στελεχωθούν οι δομές υγείας στην περιφέρεια και στα νησιά αλλά και τα Κέντρα Υγείας με νέους γιατρούς».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία την Τρίτη

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη 12 Μαΐου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Στόχος της κινητοποίησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η ανάδειξη «των χρόνιων παθογενειών του συστήματος και των μειζόνων εργασιακών αιτημάτων των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων».

Επίσης, η Ομοσπονδία σημειώνει πως πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας «τώρα που οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του». «Το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με τη σταδιακή αύξησή του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ)» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.

Ακόμη, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3.000-4.000 ανά έτος, ώστε να καλύπτεται το κενό των 1.500 αποχωρήσεων που προκύπτουν ετησίως, ζητώντας ταυτόχρονα άμεση αύξηση των μισθών, νυχτερινών και αργιών, καθώς «ο νεοδιόριστος νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ τον μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς ½ ευρώ την ώρα, είναι κοροϊδία».

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχει χορηγηθεί το έκτακτο βοήθημα στους Προνοιακούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς επίσης και σε φορείς του υπουργείου Υγείας με σημαντικό ρόλο όπως ΕΚΑ και Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής. Στηρίζουμε τη Δημόσια Υγεία και την αξιοπρέπειά μας. Την Τρίτη 12 Μάη οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων σε ώρες που θα αποφασίσουν τα Δ.Σ. των Σωματείων. Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Παρακαταθήκη της κρίσης η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στη Δημόσια Υγεία και στη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε πως «κρατάμε ως παρακαταθήκη την μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δεσμεύτηκε, δε, προσωπικά αυτή η επένδυση  να μην έχει προσωρινά, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά. «Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη ο έλληνας πολίτης σήμερα στο δημόσιο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και είναι μία χρυσή ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό, διότι όσο κι αν μπορεί να μας φαντάζει πολύ μακρινό κάποια στιγμή στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Είναι κάτι το οποίο πια θα πρέπει να το γνωρίζουμε καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα