Στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα

23:53 12/5/2019 - Πηγή: In.gr

Το Προσφυγικό θα τεθεί επί τάπητος εκ νέου ως μείζον θέμα στην Ευρώπη και εν πολλοίς θα αποτελέσει ένα κρίσιμο διακύβευμα για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζεται ένα νέο μαζικό ρεύμα; Με Frontex; Με τείχη; Με απωθήσεις; Τι λέτε;

Παπαδημούλης Δημήτρης (ΣΥΡΙΖΑ)

Απαιτούνται συλλογικές λύσεις

Η ΕΕ δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέχρι σήμερα το προσφυγικό ζήτημα. Ούτε στο ζήτημα του επιμερισμού των βαρών, ούτε στην τήρηση των συμφωνημένων αποφάσεων, ούτε στο ζήτημα της αλληλεγγύης και της ενσωμάτωσης.

Αντιθέτως, αυτό που έχουμε ως εμπειρία

είναι η εκμετάλλευση του Προσφυγικού από την Ακροδεξιά, το κλείσιμο των συνόρων, η μικροπολιτική εκμετάλλευση και ο εμπαιγμός των προσφύγων από πολλές ηγεσίες, με την Ελλάδα πρωτίστως και στη συνέχεια την Ιταλία να αναλαμβάνουν το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων.

Η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων δεν κατάφερε να δεχθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και πολλές κυβερνήσεις εγκλωβίστηκαν στη ρητορική του μίσους. Το Προσφυγικό απαιτεί συλλογικές λύσεις, εφαρμογή των συμφωνημένων και μια Κομισιόν που θα είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αποφάσεις, όχι όπως η σημερινή.

Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, ώστε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο να έχουμε ισχυρές προοδευτικές συμμαχίες, να μπλοκάρουμε την εκλογή Βέμπερ που, και συνολικά αλλά ειδικά και για το Προσφυγικό, θα αποτελούσε τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, άκρως διαλυτική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ)

Ιση και δίκαιη κατανομή ευθυνών

Με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ασχολήθηκα εκτενώς κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία, λόγω της συμμετοχής μου στην οικεία Επιτροπή. Οι δραματικές μεταναστευτικές ροές του 2015 και το προσκλητήριο μεταναστών, οφειλόμενο σε ιδεοληπτική, καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, ρυθμίστηκε σημαντικά, αλλά το πρόβλημα παραμένει και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΕ οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα στη βάση της αλληλεγγύης και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να δυναμώσουν οι φωνές λαϊκιστών και ακροδεξιών με σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Μία σιδηρόφραχτη Ευρώπη δεν απηχεί τα ιδεώδη στα οποία στηρίζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τελικά υπονομεύει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού είναι η ίση και δίκαιη κατανομή ευθυνών με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που επί του παρόντος επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων, αλλά και με οργανωμένες συστηματικές με ευθύνη της κυβέρνησης επιστροφές μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ορθή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι επιβεβλημένη με μία πολιτική των ανοικτών μεν, αλλά σοβαρά ελεγχόμενων συνόρων.

Γρηγοριάδου Αννα (ΚΚΕ)

Καταδίκη στην πολιτική της ΕΕ

Η τρατιωτικοποίηση και καταστολή στα σύνορα και στο εσωτερικό των κρατών-μελών, συνοριοφυλακή, φράχτες και συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η αθλιότητα της Μόριας και των άλλων hotspots, διαλογή μόνο των προσφύγων-μεταναστών που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που αποφάσισαν ομόφωνα τόσο οι λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις όσο και οι αντιδραστικές και ξενοφοβικές.

Την πολιτική αυτή εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν με αυτήν, παρά τις ψεύτικες κοκορομαχίες τους, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τα άλλα κόμματα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τους. Συμφωνούν και εκμεταλλεύονται αυτήν την πολιτική και οι ναζιστές, δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής.

Οσα μέτρα και να πήραν δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις προσπάθειες των ξεριζωμένων που αναζητούν μια ασφαλέστερη ζωή. Κατάφεραν, όμως, να αυξήσουν τις ταρίφες των δουλεμπόρων και την επικινδυνότητα των ταξιδιών, με παράδειγμα τους 2.000 νεκρούς στη Μεσόγειο μόνο μέσα στο 2018.

Στον αντίποδα αυτής της βαρβαρότητας, η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες θα δώσει μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ΕΕ, μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα των λαών για άμεσο κλείσιμο των hotspots και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου.

Ελσα Βαρδα (Ένωση Κεντρώων)

Κλειδί η ελεγχόμενη είσοδος μεταναστών

Ούτε η Frontex ούτε, βέβαια, τα τείχη και οι απωθήσεις έχουν καταφέρει να δώσουν ικανοποιητική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα. Το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης είναι η ελεγχόμενη είσοδος μεταναστών, η οποία θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη. Και αυτό σκοπεύω να αναδείξω μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν μου δοθεί η ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μας.

Αλλωστε, είμαστε η χώρα εκείνη που, δεχόμενη το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες στα όργανα της ΕΕ και όχι να είναι απλός θεατής των αποφάσεων των ξένων.

Προφανώς και ανησυχούμε από τον αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί διά μαγείας και με ποσόστωση. Την ποσόστωση την εφαρμόζεις όταν καλείς προς καταγραφή όλους τους μετανάστες και υλοποιείς πολιτική ελεγχόμενης εισόδου: όσους θέλουμε και χρειαζόμαστε τους καλούμε.

Οταν ξεπερνάμε τον αριθμό που μπορεί η οικονομία μας να «σηκώσει», τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος των κοινωνικών εκρήξεων.

Ζητούμε λοιπόν καταγραφή όλων των οικονομικών μεταναστών, με εφοδιασμό με κάρτα παραμονής και να γίνονται πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί μετά την παρέλευση δεκαετίας. Ζητούμε παύση κάθε είδους διακρίσεων και διώξεων εις βάρος τους και να τυγχάνουν εργασιακά και ασφαλιστικά ισότιμης μεταχείρισης.

Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25)

Δίκαιη κατανομή σε όλη την ΕΕ

Το Προσφυγικό είναι ένα κρισιμότατο θέμα που έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα πολιτικής προπαγάνδας, κυρίως από τα συντηρητικά κόμματα, που χτίζουν πάνω σε αυτό το μισανθρωπικό τους εθνικιστικό αφήγημα.

Ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο να αποτελέσει κρίσιμο διακύβευμα στις ευρωεκλογές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης οι χώρες του Νότου – Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία – έχουν επωμιστεί όλο το βάρος, με τις χώρες του Βορρά, όπως η περιβόητη ομάδα χωρών του Βίσεγκραντ, να έχουν φτάσει στο σημείο να κλείσουν τα σύνορά τους, καταργώντας ουσιαστικά την ουσία της Ενωσής μας.

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, που τοποθετούμε τον άνθρωπο στον πυρήνα της πολιτικής μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εθνικιστική διεθνή να καθορίζει την ατζέντα γύρω από το Προσφυγικό.

Το Προσφυγικό δεν θα αντιμετωπιστεί ούτε με τείχη, ούτε με απωθήσεις, ούτε βέβαια βαπτίζοντας την Τουρκία ασφαλή χώρα, λαδώνοντάς την ουσιαστικά για να μαντρώνει σε άθλιες συνθήκες τους πρόσφυγες.

H EE οφείλει από τη μία να επιδείξει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες μέσω ενός κεντρικά σχεδιασμένου και χρηματοδοτούμενου πλαισίου υποδοχής, φιλοξενίας και ένταξης, κατανέμοντάς τους δίκαια σε όλη την επικράτειά της, και αφετέρου να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων που γεννούν το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα