Συμφωνία των Πρεσπών: Η βουλή απέρριψε την άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

18:21 27/5/2020 - Πηγή: In.gr

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει

στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αιχμές κατά του Αρείου Πάγου που διαβίβασε τη δικογραφία στη βουλή

Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από μηνυτήρια αναφορά πολιτών για εσχάτη προδοσία εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία, πλην μίας ψήφου, την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδίπλωση και πολιτική δικαίωση

Ωστόσο κατά τη συζήτηση στη βουλή για το αίτημα άρσης της ασυλίας ανέβηκαν οι τόνοι καθώς τη στάση της ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετώπισαν ως αναδίπλωση της ΝΔ και πολιτική δικαίωση της κυβέρνησης Τσίπρα για την υπογραφή και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος τόνισε ότι η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τις διαφωνίες της ΝΔ είναι μέρος του διεθνούς δικαίου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε την στάση της πλειοψηφίας ως αναδίπλωση στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την “γαλάζια” παράταξη να ζητήσει «συγγνώμη».

Η συγκεκριμένη τακτική εξόργισε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που αποχώρησαν από την αίθουσα αρνούμενοι να μετέχουν στην ψηφοφορία.

Παρέμβαση Τασούλα

Κατά την συνεδρίαση υπήρξε παρέμβαση και του κ. Ταούλα που υπογράμμισε ότι ο Άρειος Πάγος όφειλε να εξετάσει το αβάσιμο της μήνυσης και να μην την διαβιβάσει στο κοινοβούλιο.

«Οι εντάσεις, αντιρρήσεις και οι θέσεις των κομμάτων ακούστηκαν και αναλύθηκαν κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά τις διαφωνίες που ειπώθηκαν και απο την δική μας παράταξη η Συμφωνία ψηφίστηκε και ισχύει. Η Ελλάδα είναι υπέρ των Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου. Το κύριο, μέγιστο και ισχυρότερο επιχείρημά μας στις διαφορές με τον εξ ανατολών γείτονά μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε ο κ. Τασούλας.

Εγκρίθηκε η άρση της ασυλίας του Διονύση Χατζηδάκη

Στο μεταξύ η  Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Χατζηδάκη.

Σε σύνολο 221 παρόντων βουλευτών, υπέρ του εισαγγελικού αιτήματος τάχθηκαν 214 βουλευτές έναντι 7 που καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε αποφασίσει ομόφωνα και είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του κ. Χατζηδάκη, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος.

Η υπόθεση του κ. Χατζηδάκη αφορούσε την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, και δεν σχετιζόταν με την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα