Συνάντηση τραπεζιτών με τον SSM για κόκκινα δάνεια

14:11 25/1/2019 - Πηγή: In.gr

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία έχουν σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο SSM αναμένει την τελική πρόταση της Ελλάδας για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s), με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να επισπεύσουν

τη μείωση των κόκκινων δανείων και μεγάλος όγκος αυτής να επιτευχθεί εμπροσθοβαρώς κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Επί τάπητος θα τεθούν τα δύο σχέδια για την απομείωση των NPL’s, δηλαδή το πλάνο του ΤΧΣ με τιτλοποίηση δανείων με κρατική εγγύηση και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, όπου θα μεταφερθούν δάνεια 40 δισ.ευρώ που έχουν καταγγελθεί.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια, που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC στην Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε: «Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

»Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests τον Ιουνίο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

»Παρά τη μείωση τους κατά 20 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.»

Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι το ιδεώδες θα ήταν να αξιολογηθούν, τόσο το πρόγραμμα αυτό, όσο και το αντίστοιχο που έχει εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (με μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογίας) και να παρουσιαστούν στις τράπεζες και τυχόν άλλες επιλογές, αρκεί να είναι συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και τις εποπτικές κατευθυντήριες γραμμές.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως οι τεθέντες επιχειρησιακοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021, το συνολικό απόθεμα θα συνεχίσει να υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα