ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αλλά …δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό

15:16 27/5/2020 - Πηγή: In.gr

Υπέρ της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο τάχθηκαν ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, διαχωρίζοντας ωστόσο το θέμα αυτό από το ζήτημα της επίλυσης του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Διπλωματική γλώσσα …εσωτερικού

Χρησιμοποιώντας «διπλωματική» γλώσσα για το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ

ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο MEGA και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επέκτασης του φράχτη απάντησε:

«Ο φράχτης δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού. Το προσφυγικό δεν λύνεται με το φράχτη. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως όπλο. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας εφόσον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρεί ότι ο φράχτης είναι αναγκαίος, προφανώς και ο φράχτης πρέπει να γίνει. Δουλειά της κυβέρνησης είναι αυτό».

Ο κ. Κατρούγκαλος  πρόσθεσε ότι «ξεχωρίζω τα δύο πράγματα. Ότι δεν είναι τρόπος επίλυσης του προσφυγικού ο φράχτης, δεν πρέπει η Ελλάδα να δεχτεί το ρόλο της ασπίδας του φρουρίου Ευρώπη. Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που μπορεί να γίνουν πράξη, αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα μέτρα που είπα προηγουμένως της ενεργητικής διπλωματίας, πρέπει προφανώς να πάρουμε τα υπηρεσιακά μέτρα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσφυγικό όμως θα λυθεί όταν έχουμε μια αλλαγή του Δουβλίνου» και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

Το διάβημα έγινε για το φράχτη

«Είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων. Σ’ αυτό πρέπει να ακούσουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της αστυνομίας και του στρατού στο μέτρο της αρμοδιότητάς τους ο καθένας και από εκεί και πέρα να μην λέμε ότι το προσφυγικό θα λυθεί με φράχτες».

Μάλιστα η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου προέκυψε μετά την παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη πως «το διάβημα έγινε για το φράχτη του Έβρου. Ο Ερντογάν δεν τον θέλει το φράχτη, η Ελλάδα τον θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε τι θέλει».

Ο φράχτης θα προχωρήσει από το ΠΡΟ-ΠΟ

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στο MEGA, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα του φράχτη σε υπηρεσιακό ζήτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Βούτσης πάντως εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αναγερθεί περαιτέρω τμήμα προστατευτικού φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει από το ΠΡΟ-ΠΟ (σ.σ. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων, επί συνόλου 208 χμ που είναι το όριο. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Εργαλειοποίηση

Παράλληλα, όμως αναφερόμενος στα ζητήματα που δημιουργούνται από την ώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα πρόσθεσε:

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων. Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου.

Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης με τους πάνοπλους του κ. Κουρτς -θα σας δίνουμε 700 εκ και εσείς κρατάτε μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – απαράδεκτο για τη χώρα μας, αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τέτοια διλήμματα» υπογράμμισε.

Που έγινε η κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων;

Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στο θέμα του Έβρου ήμαστε συγκρατημένοι και συγκροτημένοι. Ποτέ δεν αναφέραμε περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. Περιμέναμε και τοποθετηθήκαμε το Σάββατο, αφού είχε σπεύσει πρώτα σε εκπομπή ο κ. Δένδιας».

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφησαν ανοικτό το θέμα της κινητικότητας των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή σε συνδυασμό με το ότι «ούτε στην απόρρητη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μας έδωσαν τα δύο διαβήματα προς την τουρκική πλευρά», γεννά, όπως συμπλήρωσε «αμφισβητήσεις και αμφιβολίες σε ποιο έδαφος έγινε αυτή κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων. Πάνω σε αυτό υπήρχε αυστηρή θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στη δημοσιότητα τα διαβήματα

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα της Ελλάδας προς την Τουρκία για το περιστατικό του Έβρου, όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως οι ενέργειες της Τουρκίας κρύβουν κάτι βαθύτερο. «Δεν είναι μεμονωμένες αλλά εντάσσονται σε μια στρατηγική κλιμακούμενης έντασης και η αυξανόμενη επιθετικότητά της θέλει να μας εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις».

Εθνικό μέτωπο βασισμένο στην αλήθεια

«Όταν κρύβουμε τα γεγονότα, όταν λέμε για παράδειγμα ότι το Oruc Reis που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα το πήρε ο αέρας και το έφτασε στο FIR Αθηνών, όταν λέμε ότι δεν υπάρχει γεγονός στην Έβρο, όταν έχουμε την απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που λέει ότι με τις ενέργειές τους ματαίωσαν δική μας εισβολή στα σύνορά τους, παίζουμε το παιχνίδι της άλλης πλευράς. Δίνουμε λάθος μήνυμα στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και δε λέμε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο, αλλά βασισμένο στην αλήθεια. Πρέπει να υπάρχει υπηρεσιακή ετοιμότητα αλλά να χαραχθούν κόκκινες γραμμές στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία ώστε να μην τρέχουμε κατόπιν των γεγονότων».

Κυρώσεις για να βρουν «νεύρο»

«Όπως στην τελευταία παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, έτσι και τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγγείλει στην Τουρκία ότι αν διανοηθεί να στείλει πλοίο νότια της Κρήτης, αν εργαλειοποιήσει το προσφυγικό θα έχει σοβαρές κυρώσεις. Τώρα η οικονομία της Τουρκίας έχει σοβαρό πρόβλημα, οι κυρώσεις πρόκειται να βρουν νεύρο» εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα