Τα 12 μεγαλύτερα «πράγματα» στο Σύμπαν – Ποιά είναι
Το σύμπαν είναι αδιανόητα μεγάλο και γεμάτο με μεγάλα «πράγματα».
Όσο περνάνε τα χρόνια, ο κατάλογος με τα μεγαλύτερα αντικείμενα και δομές στο σύμπαν αλλάζει συνεχώς, καθώς οι επιστήμονες ολοένα κάνουν νέες ανακαλύψεις.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά ρεκόρ και, με την ευκαιρία, ας αναλογιστούμε πόσο μικρή είναι η Γη μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.
• Ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης: GQ Lupi b. Ανακαλύφθηκε το 2005, κινείται γύρω από ένα νεαρό άστρο και εκτιμάται ότι έχει ακτίνα περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερη του Δία, του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Μερικοί επιστήμονες
• Το μεγαλύτερο άστρο: UY Scuti (Ασπίδος). Έχει ακτίνα περίπου 1.700 μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας. Αν βρισκόταν στο κέντρο του δικού μας ηλιακού συστήματος, η άκρη του θα έφθανε πέρα από την τροχιά του Δία, ενώ τα αέρια και η σκόνη του πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα ή 400 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου.
• Το μεγαλύτερο νεφέλωμα: Ταραντούλα. Είναι επίσης η πιο ενεργή περιοχή δημιουργίας άστρων στη γαλαξιακή «γειτονιά» μας, ένα πραγματικό αστρικό «βρεφοκομείο». Εκτείνεται σε απόσταση άνω των 1.800 ετών φωτός και βρίσκεται σε απόσταση 170.000 ετών φωτός από τη Γη στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γαλαξία δορυφορικό του δικού μας.
• Το μεγαλύτερο κενό σημείο: Το υπερ-κενό του Ηριδανού: Είναι μια γιγάντια περιοχή άδειου διαστήματος, που ανακαλύφθηκε το 2004 από το δορυφόρο WMAP της NASA. Εκτείνεται σε έκταση 1,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, μια ασύλληπτα μεγάλη περιοχή που περιέργως είναι κενή από άστρα, αέρια, σκόνη, ακόμη και σκοτεινή ύλη. Κανένας επιστήμονας δεν έχει ιδέα πώς και γιατί υπάρχει ένα κενό τέτοιας κλίμακας.
• Ο μεγαλύτερος γαλαξίας: IC 1101. Είναι τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερος και με μάζα 2.000 φορές μεγαλύτερη από το δικό μας γαλαξία (που έχει έκταση περίπου 100.000 ετών φωτός, έναντι 5,5 εκατομμυρίων ετών φωτός του IC 1101).
• Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα: ΤΟΝ 618. Έχει μάζα 66 δισεκατομμύρια Ήλιους και βρίσκεται σε απόσταση 10,37 δισ. ετών φωτός από τη Γη, στο ενεργό κέντρο ενός μακρινού γαλαξία που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας (κβάζαρ). Στο λεγόμενο «τοπικό σύμπαν» (σε απόσταση 1 δισ. ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα) η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο κέντρο του γαλαξία Holm 15A και έχει μάζα 40 δισ. φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.
• Η μεγαλύτερη γαλαξιακή φυσαλίδα: Έχει ύψος 25.000 ετών φωτός, το ένα τέταρτο του γαλαξία μας, από τον οποίο και έχει δημιουργηθεί. Ανακαλύφθηκε το 2004 από το τηλεσκόπιο «Φέρμι», φαίνεται μόνο σε ορισμένα μήκη κύματος ακτινοβολίας και πιθανώς οφείλεται σε παλαιότερη δραστηριότητα της κεντρικής μαύρης τρύπας του γαλαξία μας, του Τοξότη Α*.
• Το μεγαλύτερο αντικείμενο: Το πρωτοσμήνος γαλαξιών SPT2349-56. Όταν ακόμη το σύμπαν είχε το ένα δέκατο της σημερινής ηλικίας του, 14 γαλαξίες συγκρούστηκαν και σχημάτισαν το μεγαλύτερο γνωστό διαστημικό «αντικείμενο» που σχηματίστηκε υπό την επιρροή της βαρύτητας. Καταλαμβάνει χώρο τριπλάσιο του γαλαξία μας και κάποια στιγμή οι γαλαξίες του θα συγχωνευθούν πλήρως σε ένα ενιαίο γαλαξία με μάζα δέκα τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας. ‘Αλλοι 50 γαλαξίες περιβάλλουν το πρωτοσμήνος, προσδίδοντας του στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
• Το μεγαλύτερος σμήνος γαλαξιών: του Σάπλεϊ. Ανακαλύφθηκε από τον αστρονόμο Harlow Shapley στη δεκαετία του 1930 και περιέχει περισσότερους από 8.000 γαλαξίες με συνολική μάζα τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ήλιο μας. Είναι επίσης η μεγαλύτερη δομή στο λεγόμενο «τοπικό» σύμπαν μας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
• To μεγαλύτερο υπερσμήνος γαλαξιών: Λανιακέα. Σε αυτό ανήκει και ο δικός μας γαλαξίας. Εκτείνεται σε απόσταση άνω των 520 εκατομμυρίων ετών φωτός και δεν έχει συγκεκριμένα σύνορα, αλλά οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι περιέχει περίπου 100.000 γαλαξίες με συνολική μάζα 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου μας.
• Η μεγαλύτερη ομάδα κβάζαρ: Huge-LQG. Εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών φωτός και περιέχει 73 κβάζαρ (υπερδραστήριες και υπερφωτεινές μαύρες τρύπες σε κέντρα γαλαξιών) με μάζα ασύλληπτα μεγαλύτερη του Ήλιου μας (ο αριθμός 6,1 επί 18 μηδενικά).
• Η μεγαλύτερη γνωστή οντότητα στο σύμπαν: Το Μέγα Τείχος Ηρακλή-Βορείου Στέμματος. Έχει έκταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός και περιέχει δισεκατομμύρια γαλαξίες. Ανακαλύφθηκε το 2013 και πήρε το όνομα του, επειδή βρίσκεται στην κατεύθυνση των αστερισμών του Ηρακλή και του Βορείου Στέμματος (Corona Borealis), σύμφωνα με το Live Science.
Πηγή ΑΠΕ -ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι 50άρηδες μπορούν να κερδίσουν πάνω από 7 χρόνια ζωής συνολικά ακολουθώντας πέντε γενικούς κανόνες
- Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα Κυριακή 19/1, το ωράριο
- Συντάξεις: Εφάπαξ η καταβολή των αναδρομικών
- Πήρε γερό μάθημα! Πάρκαρε σε θέση για ΑΜΕΑ - Δεν μπορούσε να πιστέψει τι την περίμενε! (vid)
- Ανοιχτά μαγαζιά σήμερα 19 Ιανουαρίου: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή
- Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά
- Καταπέλτης ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ: Αυτό δεν είναι το κορίτσι που μεγάλωσα
- Rex Block: Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που έρχεται στην Ευρώπη
- Προκόπης Παυλόπουλος : Πώς φτάσαμε στην… αποστρατεία του
- Μαρί Κωνσταντάτου-Γιάννης Κεντ: Βραδινή έξοδος για το ερωτευμένο ζευγάρι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Προκόπης Παυλόπουλος : Πώς φτάσαμε στην… αποστρατεία του
- Ελλη Στάη : Για πρώτη φορά γιαγιά – Οι πρώτες φωτογραφίες και το όνομα του μωρού
- Χειμερινές εκπτώσεις : Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
- Όταν είσαι single και οι υπόλοιποι έχουν σχέση
- Μεγαλύτερη από την κλιματική αλλαγή η απειλή από τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη
- Όταν ο Τοξότης συναντά έναν Τοξότη
- Τσελέντης για το σεισμό κοντά στην Ιθάκη : Περιμένουμε μετασεισμούς
- Επτά τροφές για να θωρακίσετε το συκώτι σας
- Τέλος εποχής
- Κατώτατος μισθός : Αύξηση 50 ευρώ σε βάθος τριετίας – Το σχέδιο της κυβέρνησης
![Σύμπαν – Ποιά,syban – poia](https://images32.inewsgr.com/3634/36341112/ta-12-megalytera-pragmata-sto-syban--poia-einai-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Τα 12 μεγαλύτερα «πράγματα» στο Σύμπαν – Ποιά είναι
- Αννα Μαρία Ηλιάδου : Έχασα τον πατέρα μου σε τροχαίο όταν ήμουν μωρό
- Τσελέντης για το σεισμό κοντά στην Ιθάκη : Περιμένουμε μετασεισμούς
- Ελλη Στάη : Για πρώτη φορά γιαγιά – Οι πρώτες φωτογραφίες και το όνομα του μωρού
- Σε μια δόση τα αναδρομικά στους συνταξιούχους – Καμία μείωση στις συντάξεις
- Κατώτατος μισθός : Αύξηση 50 ευρώ σε βάθος τριετίας – Το σχέδιο της κυβέρνησης
- Εκπληκτική συλλογή αρχαιοτήτων για πρώτη φορά στο κοινό
- Μεγαλύτερη από την κλιματική αλλαγή η απειλή από τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη
- Όταν ο Τοξότης συναντά έναν Τοξότη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στόουνχεντζ Έλληνες: Ποια είναι η σχέση του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; [vid]
- Λίβανος: Περίπου 400 τραυματίες λόγω επεισοδίων με δυνάμεις της τάξης
- Την παραμονή στην κορυφή κυνηγά ο Ολυμπιακός
- Άγνωστοι ανατίναξαν ΑΤΜ στα Βριλήσσια
- Μπέρμποκ: «Λάθος» το ότι δεν προσκλήθηκαν στη Διάσκεψη για την Λιβύη Ελλάδα και Τυνησία
- Ηγουμενίδης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι θεατής των εξελίξεων
- Δείτε ολόκληρη την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2020! (video)
- ΚΙΝΗΣΗ… ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ- Ετοιμάζεται και στην Πάτρα… Λέσχη Καπνιστών
- Ποιον επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατοικία του
- Μέγκαν Μαρκλ -Σόφι Τριντό: Τα κορίτσια ξενυχτάνε και ποζάρουν μάγουλο με μάγουλο