Τα Χριστούγεννα της νέας γενιάς

12:15 27/12/2019 - Πηγή: In.gr

Aν η ανεργία και η φτώχεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που σημαδεύει την ελληνική κοινωνία κι αυτά τα Χριστούγεννα, η περιθωριοποίηση των νέων είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Την κατάσταση αποτυπώνουν ανάγλυφα έρευνες της Eurostat που πεισματικά το πολιτικό μας σύστημα περιφρονεί, καθώς ποτέ δεν έχουν το τελευταίο ερώτημα (αυτό που μόνο ενδιαφέρει κόμματα και αρχηγούς), την… πρόθεση ψήφου.

Θα έπρεπε όμως να

σκεφτούν καλύτερα καθώς λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, στη φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για το Ευρωκοινοβούλιο «Parlemeter 2019», οι έξι στους 10 Ευρωπαίους είπαν «ναι» στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι Ελληνες ήταν μοιρασμένοι και πιο διστακτικοί με το ποσοστό του «ναι» μόλις στο 47%. Κι αυτή η στάση έχει την εξήγησή της.

Στην ερώτηση για το ζήτημα στο οποίο το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η πλειοψηφία των Ελλήνων απάντησε στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων με 46%, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας το 38% και στον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης το 27%.

Αντίστοιχα οι ευρωπαίοι πολίτες που φαίνεται ότι είναι αλλού – αφού δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα σε τέτοιον βαθμό όπως εμείς – έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να ξεπερνά τις 800.000, με το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) να βρίσκεται πάνω από το 40%(!). Ακολουθούν η Ισπανία με 33% και η Ιταλία 31,9%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 15%.

Και ακόμη χειρότερα… Τη δραματική κατάσταση που βιώνει η νέα γενιά στην Ελλάδα επιβεβαιώνει άλλη έρευνα της Eurostat που διαπιστώνει ότι ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 20 έως 34 ετών βρίσκεται όχι μόνο εκτός αγοράς εργασίας αλλά και εκτός εκπαίδευσης. Δυστυχώς η χώρα μας κατατάσσεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, καθώς το 26% των νέων έως 34 ετών δεν απασχολείται επαγγελματικά, δεν μαθητεύει σε επιχείρηση, ούτε σπουδάζει σε κάποια σχολή.

Ο μέσος όρος της περιθωριοποίησης των νέων στην ΕΕ είναι δέκα μονάδες χαμηλότερος από το ελληνικό ποσοστό, 16,5%, με μοναδική χώρα που μας ξεπερνά την Ιταλία, όπου το 29% των νέων δεν εργάζεται, ούτε σπουδάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα