Κακοκαιρία: ο Γιάννης Καλλιάνος αναλύει τα επικίνδυνα πρόσωπα του «Ιανού»

11:34 18/9/2020 - Πηγή: In.gr

Τα νησιά του Ιουνίου και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας σφυροκοπά ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. O «Ιανός» αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την

ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα. Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική.

Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο και τα επικίνδυνα πρόσωπα του «Ιανού», αναλύει στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως αναφέρει πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ώρες στα δυτικά της χώρας μας, προκαλώντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και πολύ ισχυρούς ανέμους που κατά περιόδους θα ξεπεράσουν και τα 10-11 μποφόρ.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, αντλεί ενέργεια από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του κατά τη φορά που είναι αντίθετη από τη φορά κίνησης των δεικτών του ρολογιού και τελικά καθώς ισχυροποιήθηκε αρκετά έφτασε από χθες στα δυτικότερα τμήματα της Ελλάδας με «σκοπό» να αφήσει πολλά χιλιοστά βροχής στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τον μεσογειακό κυκλώνα που φέρει το όνομα Ιανός, είναι τα Επτάνησα, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Πελοπόννησος, η Εύβοια, οι Σποράδες, η νότια Θεσσαλία και αργότερα οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις ότι στο πέρασμά του ο κυκλώνας τελικά θα αφήσει 100-150 τουλάχιστον χιλιοστά νερού σε αρκετές περιοχές της χώρας που σημαίνει, με την κατάλληλη αναγωγή, ότι θα βρέξει 100-150 τόνους νερού ανά στρέμμα σε διάφορα τμήματα της χώρας.

Οπως είναι λογικό υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα, για υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών αλλά και λόγω της σφοδρότητας των ανέμων ακόμη και για πτώσεις δέντρων. Μη φανεί περίεργο σε κάποιον από εμάς αν ακόμη και βάρκες ξεβραστούν στη στεριά σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας.

Σπάνιο φαινόμενο. Είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό πολύ ισχυρό, που ναι μεν έχει ξαναέρθει με την ίδια δυναμική στη χώρα μας και στο παρελθόν, αλλά, όμως, τολμώ να πω ότι κάτι τέτοιο σπανίζει για την περιοχή μας. Είναι δηλαδή τέτοια τα χαρακτηριστικά του και η δυναμική του που θα το θεωρήσω τελικά μεγάλη έκπληξη να μην αφήσει διάφορα προβλήματα στο πέρασμά του.

Πολλές φορές στο παρελθόν, σε διάφορες περιοχές της νότιας Ευρώπης, τέτοιοι κυκλώνες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Ηταν περιπτώσεις όπου το «μένος» εκείνων των βαρομετρικών χαμηλών ήταν τόσο έντονο που στο πέρασμά τους δεν άφηναν πραγματικά τίποτα όρθιο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν ακόμη και τα 12 μποφόρ, που σημαίνει ότι έπνεαν άνεμοι που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 120-130 χιλιόμετρα την ώρα. Και για να καταστεί σαφές πόσο δύσκολο είναι να βιώνεις μια κακοκαιρία με ανέμους 130 χιλιομέτρων την ώρα, αρκεί να σκεφτεί κανείς πόση αντίσταση ασκείται στο χέρι του αν το βγάλει έξω από το παράθυρο αυτοκινήτου που κινείται με αυτή την ταχύτητα. Είναι άνεμοι που σε συνδυασμό με τις ισχυρές καταιγίδες και του κορεσμού του εδάφους, μπορούν πολύ εύκολα να ξεριζώσουν όποιο δέντρο βρεθεί μπροστά τους.

Προσοχή στις μετακινήσεις. Για τους παραπάνω λόγους, όπως είναι λογικό, θα πρέπει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων, οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα.

«Μπόρα» είναι και θα περάσει όπως λέμε, γι’ αυτό και η δική μου αποστολή μέσα από τα δελτία καιρού του Mega είναι να παρουσιάζω με τη μέγιστη ανάλυση την πορεία του καιρού ώστε οι τηλεθεατές να γνωρίζουν έγκαιρα την εξέλιξη αυτής της ραγδαίας ομολογουμένως μεταβολής του καιρού.

Ελπίζω και εύχομαι τελικά η κακοκαιρία Ιανός να έρθει πιο εξασθενημένη απ’ ό,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή ώστε να φύγουν τα δύσκολα και πλέον γρήγορα ο μεσογειακός αυτός κυκλώνας να αποτελέσει παρελθόν για την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιανού,ianou