Τα κόμματα-καρτέλ και η δημοκρατίας
το 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την αντιπαράθεση μεταξύ του κόμματος των μελών και του κόμματος-καρτέλ. Αν και – δυστυχώς – το κλίμα στα συνέδρια, όλων των κομμάτων, δεν αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη ενός τόσου σοβαρού ζητήματος, το ότι τέθηκε αποτελεί μια τομή στους πανηγυρικούς που συνήθως ακούγονται εκεί.
Είτε μιλούμε για τα ταξικά κόμματα ιδεών των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, είτε για τα μαζικά κόμματα του Μεσοπολέμου, είτε για τα μετά τη δεκαετία του 1960 πολυσυλλεκτικά,
Η μετά το 1990 ραγδαίως αναπτυσσόμενη παγκοσμιοποίηση μετέτρεψε σταδιακά τα μεγάλα πολυσυλλεκτικά σε αποϊδεολογικοποιημένα κόμματα-καρτέλ. Αυτά επιδιώκουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους τους μέσω της κατανομής αγαθών που προσφέρει το κράτος και όχι η παραγωγή πλέον. Ακόμα και τα νεοφιλελεύθερα κόμματα για να αντεπεξέλθουν στην πίεση για κατανομή αγαθών που τους ασκεί η ρευστή εκλογική βάση καταφεύγουν σε κρατικίστικες πολιτικές. Το γιατί κάποιοι σήμερα επιμένουν να ξορκίζουν τον νεοφιλελευθερισμό και όχι την καρτελοποίηση της πολιτικής, ο Θεός των απλοϊκών διλημμάτων ξέρει.
Τα κόμματα-καρτέλ δεν αποτελούν αυτόματο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι. Αντιθέτως, είναι απόρροια της απομάκρυνσής τους ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία. Τα κόμματα-καρτέλ πουλώντας ίδια προϊόντα απαιτούν υψηλή ένταση κεφαλαίου (σύμβουλοι ηγεμόνων) και όχι υψηλή ένταση εργασίας (ακτιβιστές και ιδεολόγοι). Η «πελατεία» τους αποτελείται από αγοραστές «προϊόντων» και όχι ιδεών. Αυτή με ευκολία κινείται από το ένα κόμμα-προϊόν στο άλλο.
Ο υψηλός βαθμός μείωσης της κομματικής δέσμευσης των ψηφοφόρων φαίνεται στη γρήγορη φθορά των κομμάτων μόλις ανέρχονται στην εξουσία. Οσο μάλιστα κατέχουν λιγότερους πόρους για να διανείμουν, τόσο λιγότερο διακριτικά γίνονται στην άνιση κατανομή υπέρ των «ανθρώπων» τους και τόσο πιο επιθετικά στους αντιπάλους τους. Ετσι δυσαρεστούν τόσο τους μη ψηφοφόρους τους, που βλέπουν παντού την αδικία που πλέον ονομάζεται διαφθορά, όσο και τους ψηφοφόρους τους, που απαιτούν όλο και περισσότερα. Εδώ ενυπάρχει η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία, όχι στον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός είναι εκφυλιστική απάντηση στα κόμματα-καρτέλ. Κατάρες κατά του λαϊκισμού που δεν κατανοούν αυτή την απλή αλήθεια είναι άσφαιρες.
Ολα αυτά οδηγούν στην ενίσχυση των κομμάτων διαμαρτυρίας, κυρίως αυτών που κινούνται στον χώρο της Ακροδεξιάς αλλά και στον χώρο του αριστερού ριζοσπαστισμού – μέχρι αυτός να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Τα κόμματα διαμαρτυρίας δεν είναι αντισυστημικά. Τα περισσότερα μάλιστα ζητούν υποκριτικά περισσότερη δημοκρατία. Είναι όμως κόμματα των οποίων η αντιελιτίστικη ρητορική, συνδυασμένη με ανησυχίες για την εθνική λαϊκή κυριαρχία και τον κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας, επαναφέρουν την ισχύ των ιδεών όχι για να συγκροτήσουν μια άλλη κοινωνική αφήγηση, αλλά για να εκμεταλλευθούν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Η κοινωνική βάση των κομμάτων διαμαρτυρίας – όπως μαρτυρεί η ισχυροποίησή τους σε χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, η Αυστρία, η Ελβετία, η Βόρεια Ιταλία και η Γαλλία – δεν είναι τόσο οι ασθενέστεροι.
Είναι οι μικρομεσαίοι (Κίτρινα Γιλέκα), οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν εξαπατηθεί τόσο από τις ελίτ όσο και από τους ευεργετημένους από το κράτος πρόνοιας και τα επιδόματα ασθενεστέρους σε βάρος τους. Η απολυτοποίηση της «αξιοκρατίας», σύμφωνα με την οποία μόνο οι άξιοι πρέπει να επωφελούνται από τα αγαθά, οδηγεί σε έναν κοινωνικό αυτοματισμό ο ξενιστής του οποίου «μεταφέρεται» στα μεσαία στρώματα. Αυτή είναι μια τάση που λίγοι επικριτές του λαϊκισμού και ακόμα λιγότεροι πολιτικοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους.
Μήπως η λύση βρίσκεται στη «δημοψηφισματική δημοκρατία»; Από τα δημοψηφίσματα για το ευρωσύνταγμα έως το δικό μας και το Brexit είναι γνωστό πόσο με αυτά επί της ουσίας διαστρέφεται η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας στο όνομά της. Το ίδιο ισχύει και για τα «εσωκομματικά δημοψηφίσματα». Τα κόμματα-καρτέλ απαντούν στην αμφισβήτησή τους με την ισχυροποίηση της εντός τους εκτελεστικής εξουσίας (προεδροποίηση) και με τη μεγιστοποίηση της εξάρτησής τους από τα ΜΜΕ, τα οποία είναι οι καλοί αγωγοί της μόνης «δέσμης ιδεών» που τα ενδιαφέρει και είναι η εξωτερική τους εικόνα ενότητας.
Η διαμάχη για ιδέες ονομάζεται «εσωστρέφεια». Και όσο περισσότερο προεδροκεντρικά γίνονται τόσο και πιο πολύ «ομνύουν» στη διοργάνωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και σε εκλογές ηγεσίας από τη «βάση». Η εκλογή ηγεσίας από τη βάση είναι δήθεν δημοκρατική κατάκτηση, στην ουσία όμως είναι απόρροια της περιθωριοποίησης των μελών για χάρη της αδιαμεσολάβητης σχέσης μεταξύ της ηγεσίας και των ψηφοφόρων. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, εισήχθη εδώ, και μάλιστα πολύ αργά, το 2004. Ελάχιστοι όμως σήμερα το αμφισβητούν σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Τελικά η γενίκευση των δημοψηφισμάτων και οι εσωκομματικές εκλογές από μια ιδιαιτέρως ρευστή βάση αποσαθρώνουν τους δύο πυλώνες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: Κοινοβούλιο και κόμματα. Στην ανάγκη επιστροφής στα κόμματα των μελών θα αναφερθώ σε επόμενο σημείωμά μου.
Ο κ. Γιώργος Σιακαντάρης είναι δρ Κοινωνιολογίας. Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το βιβλίο του «Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Αδειάζει» Άδωνη η ΝΔ...
- Διά χειρός Ολυμπιακού, διπλό «χαστούκι» στον Ιβάν
- Απόπειρα δολοφονίας στη Νέα Μάκρη: Παραδόθηκε ο δράστης - Έβγαλε... νύχια η εν διαστάσει σύζυγος
- Γιώργος Μαυρίδης: Το ξέσπασμα κατά του Τανιμανίδη και το σοβαρό χειρουργείο
- Δώρα Ζέμπερη: Ανατροπή με νέα στοιχεία για τη δολοφονία της
- Διχάζει το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του Charlie Hebdo για την Παναγία των Παρισίων
- «Καρφιά» από τον Λαζόπουλο με αποδέκτη τον Αυτιά
- Παραδόθηκε ο 37χρονος που πυροβόλησε τον επιχειρηματία στη Νέα Μάκρη
- Κλειστές πια όλες οι πύλες στους σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού
- Προσοχή! Αλλάζει το ωράριο των τραπεζών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Δώρα Ζέμπερη: Ανατροπή με νέα στοιχεία για τη δολοφονία της
- Διχάζει το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του Charlie Hebdo για την Παναγία των Παρισίων
- Αυτές είναι οι 20 χώρες που έχουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις
- Κολοράντο: Κλειστά δεκάδες σχολεία – Φοβούνται επίθεση από εξαιρετικά επικίνδυνη γυναίκα
- Παναγία των Παρισίων: Ο ήρωας ιερέας που έσωσε τα κειμήλια – Είχε βοηθήσει στο Bataclan
- Φλόριντα: 10χρονη βρέθηκε αντιμέτωπη με καρχαρία και νίκησε
- Θεσσαλονίκη: Έφοδος προσφύγων σε τρένο για την Ειδομένη
- Άστατος και την Τετάρτη ο καιρός: Πού αναμένονται βροχές, καταιγίδες και… χαλάζι
- Λιβύη: Ρουκέτες πλήττουν την Τρίπολη, τουλάχιστον δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες
- ΗΠΑ και Τουρκία συζήτησαν για τα… συμφέροντά τους, αλλά όχι για τις «θέσεις» τους
- Τελευταία Νέα In.gr
- Τα κόμματα-καρτέλ και η δημοκρατίας
- Πέτρα που κύλησε…
- Γειτονιά Ηλιόπουλου – Φλαμπουράρη
- Τσακίστε τον κρατισμό!
- Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα δηλωθούν για να μην φορολογηθούν
- Ποιος θα προστατεύσει τον συνεπή;
- Οι «αγανακτισμένοι», ο υφέρπων ρατσισμός και τα σχολεία για μετανάστες
- Αυτές είναι οι 20 χώρες που έχουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις
- Γερμανικές αποζημιώσεις: Fake news α λα ΣΥΡΙΖΑ ή πραγματικότητα; – Τι ισχύει τελικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- Μπούλινγκ του Ερντογάν στον Τσίπρα
- Η εύκολη εξαπάτηση ηλικιωμένου σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
- Προσοχή στον Αμβρόσιο, θα σκιστεί κάνα καλσόν...
- Κατίνα Χαντζάρα: Η άγνωστη εμβληματική μορφή της Αντίστασης
- «Πλατιά απεύθυνση», ένας... αχταρμάς από Αμβρόσιο μέχρι Λάμπρου
- Ο Καμίνης «τρολάρει» την Κουντουρά για τις άδειες αίθουσες στην Κρήτη
- Ανατροπή για τις 120 δόσεις – Μετά το Πάσχα η ρύθμιση, έρχεται και πακέτο παροχών
- Με χειμωνιάτικη διάθεση ο καιρός-Οι περιοχές με βροχές&καταιγίδες
- Έρευνα: Οι απολαβές και τα προνόμια των Ευρωβουλευτών