Τα σχολικά βιβλία στο επίκεντρο Διεπιστημονικής Επιτροπής Αθήνας-Σκοπίων

23:05 23/3/2019 - Πηγή: In.gr

Στην κατάρτιση ενός εντατικού προγράμματος για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προχώρησαν οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διήμερη δεύτερη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Όπως γίνεται γνωστό από κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση, οι

δύο αντιπροσωπείες είχαν «ουσιαστική συζητήση» και «εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, έδωσαν τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Επίσης, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική δέσμευση των μελών της Μεικτής Επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών καθώς και της ευρύτερης περιοχής για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

«Είχαμε μία διήμερη συνεργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που ασχολείται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει ότι τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησης, έκανε λόγο «για μια επίπονη διαδικασία, δημιουργική, με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μία διαδικασία η οποία αναδεικνύει τον σεβασμό τον οποίο πρέπει να έχουμε στην ακαδημαϊκή αλήθεια, στην ιστορική αλήθεια, στις ιστορικές πηγές και, βέβαια, τον σεβασμό και την φιλία ανάμεσα στους λαούς». Όταν αυτά τα στοιχεία συντρέχουν, επισήμανε ο κ. Μπόλαρης, «μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και «με τις επόμενες συνεδριάσεις που θα γίνουν εναλλάξ στην Αθήνα και στα Σκόπια θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Αποτέλεσμα το οποίο εξασφαλίζει συνεργασία και φιλία ανάμεσα στους λαούς, συνεργασία και φιλία ανάμεσα στα κράτη, προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών «έχουμε μία τομή στην ιστορία, έχουμε μία αλλαγή στην κατεύθυνση με την οποία κινούνταν ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας». Ειδικότερα, εξήγησε πως «πριν ακολουθούσαν μία τακτική που ήταν τακτική ενός ιδιότυπου βαλκανικού απομονωτισμού, υιοθέτησης παλιών συνταγών που υπηρετούσαν άλλες κοσμοπολιτικές στρατηγικές», ενώ «σήμερα η κατεύθυνση είναι κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεύθυνση συνεργασίας, αδελφοσύνης, ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως αυτή η προοπτική έχει αλλάξει τα δεδομένα και ότι υπάρχει άλλο κλίμα, άλλη ατμόσφαιρα, άλλες δυνατότητες, άλλες προοπτικές, σημειώνοντας πως «πάνω σε αυτές δουλεύουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα