Τελικά, υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; – Τι λένε οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τεράστια ανακάλυψη
Η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ήταν μόνη στο γραφείο της όταν είδε το σήμα: ένα ίχνος του μορίου της φωσφίνης, μεταξύ των δεδομένων που είχε λάβει από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης το 2017.
Το γεγονός την σόκαρε. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φωσφίνη, ενδέχεται να αποτελεί χρήσιμο βιοαποτύπωμα. Ένα σημάδι ότι ίσως υπάρχει ζωή στον πλανήτη στον οποίο εντοπίζεται.
«Δεν ήταν κανείς εκεί για να του το πω», λέει η ίδια στο Wired. Φοβούμενη ότι ο ενθουσιασμός της θα την παρασύρει σε λάθος συμπεράσματα,
Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα ελέγχους που θα διασφάλιζαν ότι έχει αναλύσει σωστά τα δεδομένα της. Το σήμα, που έμοιαζε πάρα πολύ με φωσφίνη, επέμενε. Πριν μερικές μέρες, μετά από πολλούς ακόμη μήνες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, η ίδια και μια ομάδα συναδέλφων της έκαναν την επίσημη ανακοίνωση: Όχι μόνο υπάρχει φωσφίνη στην Αφροδίτη, αλλά δεν έχει βρεθεί και κάποια εξήγηση για το πώς βρέθηκε ως εκεί – με την εξαίρεση του ενδεχομένου της ύπαρξης ζωής.
Τι σημαίνει η ανακάλυψηΑυτό δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως υπάρχουν έμβιοι οργανισμοί στον πλανήτη. Ορισμένες μη βιολογικές διαδικασίες, άγνωστες στη γη, θα μπορούσαν να είναι η αιτία δημιουργίας του μορίου. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι μένει ακόμη πολλή ερευνητική δουλειά για να απορρίψει άλλες πιθανές αιτίες, δεν είναι απίθανο να βρισκόμαστε για πρώτη φορά μπροστά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.
Φυσικά, η Αφροδίτη δεν ακούγεται ευχάριστο περιβάλλον για να ζει κανείς. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά της ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πίεση που δέχεται κανείς είναι αντίστοιχη με αυτή που συναντάται 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι συνθήκες είναι τόσο εχθρικές, ώστε να… λιώσουν ένα διαστημόπλοιο που είχε αποσταλεί στον καυτό πλανήτη μέσα σε λίγες μόλις ώρες.
Το είδους ζωή θα μπορούσε να υπάρχει στον καυτό πλανήτη;Όμως οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η Αφροδίτη μπορεί να έχει τη δική της, παράξενη ζωή, εδώ και δεκαετίες. Εν μέρει γιατί ο πλανήτης μοιάζει να έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες: Δεν αποκλείεται κάποτε να είχε ακόμη και δικό του ωκεανό. Τότε, υποθέτουν, θα μπορούσε να είχε γεννηθεί ζωή, η οποία να εξελίχθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ξεφύγει από την κυριολεκτική κόλαση στην οποία μετατράπηκε ο πλανήτης. Μόνη σωτηρία, τα σύννεφα, 48 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφός της, όπου η πίεση μειώνεται και η θερμοκρασία κυμαίνεται περίπου στους 26 βαθμούς Κελσίου.
Ο Καρλ Σάγκαν είχε γράψει στο Nature: «Από καμία άποψη δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε γηγενή ζωή στα σύννεφα της Αφροδίτης». Στη συνέχεια φαντάστηκε μια εκδοχή αυτής της ζωής: ένα ον που μοιάζει και λειτουργεί ως «επιπλέουσα φούσκα». Ένα είδος σακιού, γεμάτο με υδρογόνο, που κινείται μέσα στα σύννεφα συλλέγοντας νερό και μέταλλα.
Ένα ενδιαφέρον σήμαΑυτή η ιδέα μάγευε και την Γκριβς. Είχε ακούσει ότι η φωσφίνη ήταν ένδειξη ζωής στη γη, και κυρίως αναερόβιας ζωής, που δεν χρειάζεται οξυγόνο. Ίσως, σκέφτηκε, να μπορούσε να ελέγξει για την ύπαρξή του στο γειτονικό πλανήτη, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κλερκ Μάξγουελ. Θα συνέλεγε το φως της Αφροδίτης και θα αναζητούσε μια χαρακτηριστική πτώση του φάσματός του: μια απουσία φωτός γύρω από μια συγκεκριμένη συχνότητα, που δείχνει ότι μόρια φωσφίνης έχουν απορροφήσει ορισμένα φωτόνια καθώς κινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα.
Δεν περίμενε να το εντοπίσει. Όμως ξαφνικά το είδε: Μια ίσια γραμμή, που ακολουθούνταν από μια απότομη πτώση σε σχήμα V και μια ακόμη ίσια γραμμή.Με τη βοήθεια ενός συναδέλφου της, δημιούργησαν ατμοσφαιρικές προσομοιώσεις για να κατανοήσουν τα δεδομένα. Στη συνέχεια, ζήτησαν τη βοήθεια της Κλάρα Σούσα-Σίλβα, ερευνήτριας στο ΜΙΤ, η οποία είναι, όπως τονίζει η Γκριβς, η κορυφαία ειδικός επί της φωσφίνης, και εκείνη που συνέβαλε στην καθιέρωση του μορίου της ως βιοαποτύπωμα.
Η Δρ. ΦωσφίνηΗ φωσφίνη είναι, από πολλές απόψεις, το μόριο της Σούσα-Σίλβα. Όταν ξεκίνησε το διδακτορικό της στο UCL, δουλειά της ήταν να προσομοιώσει το φάσμα των μορίων της, τις «υπογραφές» τους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Οι επιστήμονες μερικές φορές αναφέρονται σε αυτό ως «δακτυλικό αποτύπωμα» των μορίων.
Τέτοιου είδους φάσματα είναι πολύ χρήσιμα όταν οι αστρονόμοι δημιουργούν μοντέλα για ενδιαφέροντα άστρα, καφέ νάνους ή εξωπλανήτες.
Σύμφωνα με το CDC, το αέριο φωσφίνη «έχει την οσμή σκόρδου ή ψαριού σε αποσύνθεση». Το πιο σημαντικό; Μπορεί να αποδειχθεί φονική.
Πού εντοπίζεται η φωσφίνη;Το αέριο βρίσκεται σε παράνομα εργαστήρια συνθετικών ναρκωτικών, σε βάλτους, εντόσθια ζώων (και ανθρώπων) και σε ορισμένα εντομοκτόνα. Στα γήινα βιολογικά συστήματα, όπως εξηγεί η Σούσα-Σίλβα μιλώντας στο Wired, έχει εντοπιστεί αποκλειστικά κοντά σε αναερόβια ζωή. Τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την παρουσία του γύρω από τον Δία και τον Κρόνο, βαθιά μέσα στις ατμόσφαιρές τους, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και υπάρχει υψηλή πίεση υδρογόνου – στοιχεία που δείχνουν ότι η φωσφίνη δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες. Όμως αυτές οι ακραίες συνθήκες δεν υφίστανται σε χερσαίους πλανήτες όπως η Γη ή η Αφροδίτη.
Γιατί αποτελεί βιοαποτύπωμαΑπό τη στιγμή που ανακάλυψε το «δακτυλικό αποτύπωμα» της φωσφίνης, η Σούσα-Σίλβα ανέπτυξε και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να την εντοπίσει κανείς στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Έπειτα, στράφηκε στην καθιέρωσή του ως βιοαποτύπωμα.
«Καθιερώσαμε ένα τρίπτυχο: Η ζωή θα πρέπει να το παράγει σε πληθώρα. Θα πρέπει να επιβιώνει σε ανιχνεύσιμες ποσότητες στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και να είναι ευδιάκριτο από άλλα μόρια. Και δεν θα πρέπει να μπερδεύει τους επιστήμονες επειδή τείνει να εμφανίζεται εξαιτίας μη βιολογικών αιτιών που είναι δύσκολο να εντοπιστούν», εξηγεί η ίδια για τη μέθοδό τους.
Και πράγματι, η φωσφίνη πληρούσε αυτά τα κριτήρια. Στη Γη εμφανιζόταν μόνο κοντά σε έμβια όντα. Η δουλειά του συναδέλφου της, Γουίλιαμ Μπέινς, έδειξε ότι οι πλανητικές διαδικασίες, σε χερσαίους πλανήτες και όχι αέριους γίγαντες, δεν μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες του αερίου, ακόμη και σε εκείνους που διακρίνονται από ακραίες συνθήκες.
Οι προσομοιώσεις που δημιούργησαν απέδειξαν ότι το μόριο θα μπορούσε να παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο σε πλανήτες χωρίς οξυγόνο.Από τη στιγμή που η Γκριβς εντόπισε μόρια φωσφίνης στην επιφάνεια της Αφροδίτης, οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται αδιάκοπα για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η παρουσία της να οφείλεται σε άλλους παράγοντες – αλλά και να βεβαιωθούν ότι το σήμα υπάρχει πραγματικά και δεν πρόκειται για λάθος στις μετρήσεις.
Όμως το σήμα έμοιαζε ακριβές, και καμία άλλη διαδικασία δεν μπορούσε να παράγει τις ποσότητες φωσφίνης που εντόπισαν. Το μόνο πράγμα που έμενε να εξηγεί την παρουσία της, ήταν η ύπαρξη ζωής.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι εντόπισαν σημάδια ζωής στον Άρη – μόνο και μόνο για να διαψευστούν.Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο Καρλ Σάγκαν, «οι απίστευτοι ισχυρισμοί απαιτούν και απίστευτες αποδείξεις».
Στην περίπτωση της Αφροδίτης, του πλανήτη με το εχθρικό περιβάλλον που δεν επιτρέπει σε διαστημόπλοια να το προσεγγίσουν, είναι πιθανό να επικρατούν συνθήκες που δεν μοιάζουν με εκείνες της Γης, και τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους στα μοντέλα τους. Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να παράγουν τη φωσφίνη.
Για τα επόμενα χρόνια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε σίγουρες απαντήσεις. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει είτε μέσω της αποστολής διαστημόπλοιου, είτε μέσα από περαιτέρω έρευνα και αναλύσεις για άλλα μόρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.
Όπως και να έχει, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό: Ίσως η εξωγήινη ζωή δεν κρύβεται σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αλλά σε μια καυτή κόλαση, γεμάτη τοξικά αέρια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα νέα μέτρα στην Αττική για ωράριο, εστίαση και μετακινήσεις - Αγωνία στο κέντρο της Αθήνας
- Δύσκολες ώρες για την Αγγελική Ηλιάδη
- Ηχηρό «χαστούκι» των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ταγίπ Ερντογάν
- Ο νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται με άμεση πληρωμή, πότε ανεβαίνει από την ΑΑΔΕ στο Taxisnet
- Κορονοϊός: Δύο νέα μέλη στην επιτροπή των ειδικών – Ποιοι προστέθηκαν
- Δεν έπεισε το «Pop Up»...
- «Bild»: Η Ελλάδα δεν θέλει να αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν
- Δεν αναρτήθηκαν σήμερα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - Πότε θα "ανέβουν" στο Taxisnet
- Τhe Lost Daughter – Σπέτσες: Αέρας Χόλιγουντ στο νησί του Αργοσαρωνικού
- Μαχητής MMA πέφτει στο έδαφος κλαίγοντας μετά από κλοτσιά στη βουβωνική χώρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ο Τσαβούσογλου τα θέλει όλα στις διαπραγματεύσεις – Πώς απαντά ο Δένδιας
- Σχολεία : Τι λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε τις μάσκες στα σχολεία
- Ολυμπιακός : Παρουσίασε τη νέα φανέλα
- Συγκλονιστικό άρθρο των NYT: «Χαμένη» για τα παιδιά η φετινή σχολική χρονιά;
- Στα άδυτα της Φιλικής Εταιρείας: Όρκοι, πρόσωπα και συνθηματικά
- Μηταράκης στο MEGA: Αν οι πρόσφυγες δεν μπουν με συζήτηση στη νέα δομή, θα τους βάλει η Αστυνομία
- Πάρτι για δεύτερη μέρα στο Twitter με τις… #μάσκες_αλεξίπτωτα – Επικά σχόλια
- Αυτό είναι το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ – Δείτε το βίντεο της παρουσίασης
- Μπορέλ προς Τουρκία: Αποκλιμάκωση και διάλογος αλλιώς κυρώσεις
- Καταλήψεις σε σχολεία της Πάτρας και Κρήτης από «αρνητές μάσκας»
![Τελικά, Αφροδίτη –,telika, afroditi –](https://images32.inewsgr.com/3867/38678116/telika-yparchei-zoi-stin-afroditi--ti-lene-oi-epistimones-pou-vriskontai-piso-apo-tin-terastia-anakalypsi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα In.gr
- Τελικά, υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; – Τι λένε οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τεράστια ανακάλυψη
- Συναγερμός στην πυροσβεστική: Φωτιά στον Γοργοπόταμο
- Ο Τσαβούσογλου τα θέλει όλα στις διαπραγματεύσεις – Πώς απαντά ο Δένδιας
- Ολυμπιακός : Παρουσίασε τη νέα φανέλα
- DPA: Η Γερμανία θα δεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά
- Καταλήψεις σε σχολεία της Πάτρας και Κρήτης από «αρνητές μάσκας»
- Συγκλονιστικό άρθρο των NYT: «Χαμένη» για τα παιδιά η φετινή σχολική χρονιά;
- Γιγάντιες μάσκες στα σχολεία – Τι απαντά η Κεραμέως
- Κατάθεση ψυχής από τον Νίκο Δανδράκη: Γιατί έφυγα από την Taxibeat
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στον Παναθηναϊκό έφτιαξαν ποιοτικότερη ομάδα από το μπάτζετ που διαχειρίστηκαν
- ΑΒ Βασιλόπουλος: Top National Retailer στα Supermarket Awards 2020
- Για πρώτη φορά η σοκολάτα Ruby συναντά τα δημητριακά FITNESS
- Nάξος - Aγιασμός: Μαθητές βγάζουν τη μάσκα και φιλούν τον Σταυρό (Video)
- Υφυπουργός: Ρεαλιστικός στόχος η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας τον Μάιο
- Άρθρα των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Καθημερινή Αθηνών
- ΑΠΟΦΑΣΗ της ΚΟΠ για 7000 τεστ κορωνοϊού σε παίκτες όλων των πρωταθλημάτων
- Αυτή είναι η μάσκα για τον κορωνοϊό που έφτιαξε η Apple -Σε κουτί σαν να αγοράζεις κινητό
- Μηταράκης: Αν οι πρόσφυγες δεν μπουν στη δομή στο Καρά Τεπέ, θα τους βάλει η αστυνομία
- Κρήτη: Στον εισαγγελέα ο γονιός για τον ξυλοδαρμό καθηγητή [βίντεο]