Θανάσης Ζούτσος: Πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βγει αλώβητη από την κρίση

09:22 25/4/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Θανάσης Ζούτσος δήμαρχος Παλλήνης, είναι ξεκάθαρος για την επόμενη μέρα και το ρόλο των δήμων και περιφερειών στην ανάταξη της οικονομίας: «θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βγει αλώβητη από την κρίση. Θα πρέπει να είναι οικονομικά θωρακισμένη, για να μπορεί να στηρίξει τους πολίτες που ανέστειλαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες αλλά  και να μπορεί να προχωρήσει σε έργα υποδομής και δράσεις που θα κινήσουν την οικονομία και θα προκαλέσουν ανάπτυξη» λέει σχετικά.

Υποστηρίζει πως στην ανατολική Αττική υπάρχει ένας πλούσιος

αλλά αναξιοποίητος πρωτογενής τομέας που θα μπορούσε με σωστή αξιοποίηση να δημιουργήσει σχετική επάρκεια αγαθών.

Απευθύνει και ένα κάλεσμα: «Κεντρική διοίκηση και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να κάτσουμε να προετοιμαστούμε, να διεκδικήσουμε πόρους και να σχεδιάσουμε έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και πως θα στηριχθεί συνολικά η οικονομία, με την ενεργό συμμετοχή των Δήμων και καινοτόμες, τοπικές και υπερτοπικές δράσεις».

Κύριε Ζούτσο ποια μέτρα λάβατε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας, στον Δήμο σας;

Εμείς στον Δήμο Παλλήνης κ. Ράπτη, κινηθήκαμε άμεσα για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας στους πολίτες αλλά και να λειτουργήσουμε πλήρως ηλεκτρονικά ώστε να τους δώσουμε την δυνατότητα να παραμείνουν σπίτι, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά η ζωή τους.

Αμέσως κλείσαμε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις και κτίρια, τις παιδικές χαρές και τους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και ξεκινήσαμε επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις.

Αναστείλαμε όλες τις πληρωμές για οφειλές προς τον Δήμο καθώς και όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών.

Απαλλάξαμε τους καταστηματάρχες από το τέλος 0,5% καθώς και το τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και τους δημότες από τις συνδρομές στα προγράμματα του Δήμου και τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Από τη πρώτη στιγμή, ενισχύσαμε το πρόγραμμα μας για βοήθεια στο σπίτι προς τις ευπαθείς ομάδες με προμήθειες, φάρμακα, μεταφορά σε Νοσοκομείο, ψυχολογική υποστήριξη κι όποια άλλη βοήθεια απαιτείται. Το σημαντικό είναι ότι επικοινωνούμε πρώτα εμείς μαζί τους. Οι υπάλληλοι μας είναι σε καθημερινή, ηλεκτρονική ή τηλεφωνική επαφή με τους εκατοντάδες δημότες που είναι ενταγμένοι στα κοινωνικά μας προγράμματα για να δώσουν άμεσα όποια βοήθεια απαιτείται. Έχουμε δώσει τηλέφωνα και καλούμε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη να απευθυνθεί σε εμάς.

Καταφέραμε επίσης να λειτουργήσουμε άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο και να εξυπηρετήσουμε τους δημότες μας εξ αποστάσεως, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Είμαστε νομίζω από τους λίγους Δήμους όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών με τους πολίτες, γίνεται ηλεκτρονικά, με ένα κλικ στην ιστοσελίδα μας www.pallini.gr.  Tο καταφέραμε επειδή ήμασταν ήδη έτοιμοι και είχαμε προετοιμάσει όλα τα εργαλεία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας που προϋπήρχε της πανδημίας.

Οι υπηρεσίες σας ανταπεξέρχονται επαρκώς;

Ο Δήμος δεν σταμάτησε να λειτουργεί, παρά το μειωμένο προσωπικό. Οι ελλείψεις που προέκυψαν λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, μας επηρέασαν αλλά κάναμε σωστή διαχείριση του προσωπικού. Οι υπάλληλοι που παρέμειναν έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους με πρώτους από όλους τους εργαζομένους στην Καθαριότητα που αγωνίζονται καθημερινά εκεί έξω, για όλους εμάς αλλά και εκείνους που εργάζονται στις Κοινωνικές Δομές και άγρυπνα ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών. Τους ευχαριστώ προσωπικά όλους.

Λαμβάνετε παράπονα από συμπολίτες σας κ. Ζούτσο σχετικά με τις απαγορεύσεις ή η πλειονότητα έχει πειθαρχήσει σε αυτά;

Τόσο η τοπική μας κοινωνία όσο και γενικότερα οι Έλληνες, νομίζω ότι δείξαμε ωριμότητα, έστω και με κάποια προβλήματα στην αρχή. Δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα έκτακτες καταστάσεις.

Το σημαντικό τώρα είναι να δείξουμε και υπομονή. Αυτό που πετύχαμε ως χώρα δεν πρέπει να το καταστρέψουμε. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για να ξεπεράσουμε την κρίση και να είμαστε όλοι ζωντανοί. Εμείς είμαστε εδώ για να τους εξυπηρετήσουμε σε ότι χρειαστούν.

Δήμαρχε, θεωρείτε πως θα πληγεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Έχετε εκπονήσει κάποιο σχέδιο ώστε όσοι μείνουν άνεργοι να έχουν την αρωγή του δήμου στην προσπάθεια τους για επιστροφή στην εργασία;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι αυτή που θα κληθεί να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την επόμενη ημέρα, ως η πιο κοντινή στον πολίτη μορφή διοίκησης. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να βγει αλώβητη από την κρίση. Θα πρέπει να είναι οικονομικά θωρακισμένη, για να μπορεί να στηρίξει τους πολίτες που ανέστειλαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες αλλά  και να μπορεί να προχωρήσει σε έργα υποδομής και δράσεις που θα κινήσουν την οικονομία και θα προκαλέσουν ανάπτυξη.

Δεν έχει νόημα κάθε Δήμος να σχεδιάζει και να λειτουργεί μόνος του για το πως θα αντιμετωπιστεί η ύφεση που όλοι περιμένουμε. Άλλωστε δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες. Εμείς είμαστε ένας σχετικά εύρωστος Δήμος. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα έργων και δράσεων για την επόμενη περίοδο, ωστόσο η πρωτόγνωρη πανδημία δημιουργεί νέες προκλήσεις. Ίσως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία μας ως χώρα να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο.

Για παράδειγμα, εμείς που ζούμε στην Ανατολική Αττική, γνωρίζουμε καλά ότι εκεί υπάρχει ένας πλούσιος αλλά αναξιοποίητος πρωτογενής τομέας, που αν στηριχθεί μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και σε σχετική αυτάρκεια.

Για αυτό και θα πρέπει από τώρα, κεντρική διοίκηση και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να κάτσουμε να προετοιμαστούμε, να διεκδικήσουμε πόρους και να σχεδιάσουμε έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων και πως θα στηριχθεί συνολικά η οικονομία, με την ενεργό συμμετοχή των Δήμων και καινοτόμες, τοπικές και υπερτοπικές δράσεις. Πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και ειδικά οι μικρές και αδύναμες επιχειρήσεις.

Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζονος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτός να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε τη κοινωνία ζωντανή στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο κάνει και τώρα σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Δεν γίνεται να είναι αποκλειστικό έργο της Αυτοδιοίκησης αλλά δεν γίνεται και να μην έχει την ευελιξία να προχωράει άμεσα σε δράσεις προκειμένου να λύσει τοπικά προβλήματα. Το πρόβλημα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων αφορά όλο τον κρατικό μας μηχανισμό. Ίσως, όπως είπα και πριν, να είναι τώρα η ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά και σε αυτό.

 Ως άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, πως αισθανθήκατε το Πάσχα έπρεπε να μείνουμε σπίτι;

Αυτό που έχει σημασία είναι να διαφυλάξουμε την υγεία και τη ζωή όλων μας για να μπορούμε να ξανακάνουμε Πάσχα και να ξαναπάμε στις εκκλησίες. Ζούμε μια πανδημία. Δεν απειλούνταν η πίστη μας αλλά η ζωή μας. Γεμίσαμε με πίστη και ελπίδα τα σπίτια και τις ψυχές μας. Μας έλειψαν οι συγγενείς και οι φίλοι μας. Αλλά δεν έπρεπε να τους θέσουμε σε κίνδυνο. Κάναμε ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος άλλα ίσως ήταν και μια ευκαιρία να κατανοήσουμε πλήρως τον συμβολισμό της Ανάστασης που είναι η νίκη της ζωής.

Πάγιο αίτημα κάποιων συνοικιών του Γέρακα είναι η εγκατάσταση αποχέτευσης δεδομένου πως έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις. Επίσης, αρκετοί δημότες μας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως κάποιοι “αδειάζουν» τους βόθρους σε δρόμους της πόλης. Μια συνολικά απάντηση παρακαλώ.

Το έργο της αποχέτευσης είναι στη φάση της δημοπράτησης του. Τον διαγωνισμό διενεργεί η ΕΥΔΑΠ.  Έχει αναδειχθεί ο προσωρινός μειοδότης και απομένει η ολοκλήρωση της νόμιμης διαδικασίας.

Οι καθυστερήσεις δημιουργήθηκαν λόγω γραφειοκρατίας αλλά και του μπλοκαρίσματος όλων των μεγάλων δημόσιων έργων ως επακόλουθο του ελέγχου των τεχνικών εταιρειών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η δουλειά που έπρεπε να κάνουμε εμείς, ολοκληρώθηκε εγκαίρως. Με πολύ επιμονή, προετοιμάσαμε και μελετήσαμε τα πάντα,  ενώ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε -και μάλιστα δυο φορές- την πολυπόθητη χρηματοδότηση. Η αποχέτευση είναι έργο που αφορά όλο τον Δήμο και επιτέλους θα γίνει πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα με το “άδειασμα” βόθρων στους δρόμους από κάποιους κατοίκους, στο οποίο αναφέρεστε, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο. Όμως υπάρχει, αφορά όλους τους Δήμους των Μεσογείων και είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στους ελάχιστους ασυνείδητους που δημιουργούν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Δεν είμαστε όμως Αστυνομία. Χρειάζεται και η ατομική ευθύνη. Όλα αυτά θα λυθούν οριστικά και αμετάκλητα με την υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα