Θουκυδίδης: «Πελοποννησιακός πόλεμος» & Startupper την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

13:16 20/1/2020 - Πηγή: In.gr

Θουκυδίδης

Πελοποννησιακός Πόλεμος

Το εμβληματικό έργο, που αποτελεί μέχρι σήμερα οδηγό σκέψης για τους διεθνείς αναλυτές και εργαλείο ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου.

Η σύγκρουση κυριαρχίας -ανάμεσα στη δημοκρατική Αθήνα και την ολιγαρχική Σπάρτη- στην οποία είχε εµπλακεί ολόκληρος ο τότε ελληνικός κόσμος.

Αυθεντικά κείμενα και η μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο τρίτος τόμος:

· Τα πρώτα χρόνια του πολέμου

· Οι

σύμμαχοι των δύο αντιπάλων

· Οι δύο επιδρομές των Λακεδαιμονίων στη Αττική · Ο φοβερός λοιμός των Αθηνών

· Η ναυτική εκστρατεία του Περικλή στην Πελοπόννησο

· Η καταδίκη, η τιμωρία και η αποκατάσταση του Περικλή και · ο «Επιτάφιος»: Ενα διαχρονικό μνημείο λόγου. Ο εμβληματικός λόγος που εκφώνησε ο Περικλής για τους νεκρούς του πρώτου έτους του πολέμου. Ο φλογερός, αξεπέραστος ύμνος στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στην αγάπη προς την ελευθερία. Ο «Επιτάφιος», μάλιστα, εκφωνήθηκε από τον ίδιο τον άνθρωπο που πρωταγωνίστησε στην εμβάθυνσή της. Ο Περικλής ήταν ο πλέον αρμόδιος να αναγάγει τη δημοκρατία της κλασικής Αθήνας σε υπέρτατο κριτήριο κάθε μεταγενέστερης δημοκρατικής πολιτειακής δομής. Ο ύμνος του αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ακούστηκε στην Αθήνα αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος που έμελλε να την καταστρέψει αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο τον ίδιο τον Περικλή. Ο μεγάλος αυτός ηγέτης πέθανε και αυτός, ανάμεσα σε πάμπολλους απλούς συμπολίτες του, από τον λοιμό των πρώτων χρόνων του πολέμου, την επιδημία που ξέσπασε στην Αθήνα και με δραματική συνάμα και επιστημονική ακρίβεια περιγράφει ο Θουκυδίδης.

Την εξιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου αναλαμβάνει ο Θουκυδίδης, επειδή θεωρεί ότι η παραδειγματική περιγραφή του πολέμου θα αποτελέσει για τις ερχόμενες γενιές μόνιμη πηγή πολιτικής διδαχής: η γνώση του παρελθόντος μπορεί να γίνει αφετηρία για την κατανόηση του παρόντος και για την πρόγνωση του μέλλοντος.

Η παρουσίαση του έργου γίνεται με τρόπο εκλογικευτικό. Ο Θουκυδίδης είναι ο πρώτος ιστοριογράφος που με επιστημονικές μεθόδους επιδιώκει την αντικειμενικότητα. Διασταυρώνει τις πηγές του, προβαίνει σε επιτόπιες έρευνες, συναντά τους πρωταγωνιστές, ακολουθεί αυστηρό σύστημα χρονολόγησης. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι και ότι συνθέτει όλα τα προηγούμενα σε μια εξαιρετική αφήγηση, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και την κριτική ετοιμότητα του αναγνώστη.

Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ο ορθολογισμός. Η επιστημονική αντικειμενικότητα του Θουκυδίδη τού επιτρέπει να διαγνώσει ως κύριο υπαίτιο του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου την ίδια την πατρίδα του, ακριβέστερα τον αθηναϊκό ιμπεριαλισμό. Στην εποχή του η Αθηναϊκή Συμμαχία είχε μετατραπεί σε Ηγεμονία απολύτως καταπιεστική για τους λεγόμενους συμμάχους. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη γνωρίσει τη βιαιότητα των Αθηναίων στην πιο σκαιή εκδοχή της. Ο Θουκυδίδης δεν διστάζει να καταδείξει τον άδικο και εντέλει αυτοκαταστροφικό για την Αθήνα χαρακτήρα της ηγεμονικής της συμπεριφοράς.

Με τους ρητορικούς λόγους διαφόρων πρωταγωνιστών του πολέμου, τις περίφημες δημηγορίες που παρεμβάλλονται στην αφήγηση των γεγονότων, προβαίνει ο ιστορικός σε επισήμανση απώτερων αιτίων και ψυχολογικών παραγόντων που κινούν τις ανθρώπινες ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχούν η φιλοδοξία, η αμοραλιστική επιδίωξη του συμφέροντος, ο φόβος, η πρόταξη του ατομικού έναντι του συλλογικού, ο λαϊκισμός που υπερισχύει έναντι της νουνεχούς μετριοπαθούς πολιτικής. Με τέτοιες αφετηρίες, οι συνέπειες των ανθρώπινων επιλογών εμφανίζονται ως τραγικά αυτονόητες. Και ο πόλεμος προβάλλει ως βίαιος διδάσκαλος. Στην παθολογία του (εμφυλίου) πολέμου εντρυφεί ο Θουκυδίδης, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως συγγραφέας αντιπολεμικός.

Τον έξοχο θουκυδίδειο λόγο μάς μεταφέρουν σε σύγχρονη γλώσσα, κατόπιν πολύμοχθης εργασίας, ο Α. Ι. Γιαγκόπουλος και οι συνεργάτες του (Θ. Τσιόγκας, Ζ. Μαλαθούνη). Μαζί με τις κατατοπιστικές Εισαγωγές και τα διευκρινιστικά Σχόλια ο αναγνώστης μπορεί να εμβαθύνει στη μελέτη ενός κορυφαίου έργου της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας.

Ακόμη

Γνωρίστε τον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας

STARTUPPER MAG

Το μηνιαίο περιοδικό της ελληνικής Startup σκηνής

· Ενημερωθείτε για το σήμερα και το αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό

· Πώς και πού θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα

· Ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης και τα κέντρα υποστήριξης

· Ακολουθήστε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων

Και σχεδιάσετε τη δική σας startup.

Σε αυτό το τεύχος

Τα tech trends του 2020.

Το «STARTUPPER MAG», που κυκλοφορεί κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, καταγράφει και αναλύει όσα συμβαίνουν στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των Startup εταιρειών στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επίσης

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Keywords
Τυχαία Θέματα