Θύελλα για τον Ποινικό Κώδικα – Ποιες ρυθμίσεις προκαλούν σάλο και ποιες είναι θετικές

14:29 16/3/2019 - Πηγή: In.gr

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μια σειρά από ρυθμίσεις που χάνονται σε πλήθος άρθρων (πολλά εκ των οποίων είναι θετικά και οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης) χαρακτηρίζονται φωτογραφικά.

Και είναι φανερό ότι απηχούν τις απόψεις του λεγόμενου 3% του ΣΥΡΙΖΑ που διάκειται φιλικά προς τους μπαχαλάκηδες ή τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όμως ενδεικτικό του χάους που επικρατεί με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, είναι και

το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα ευνοηθούν και τα μέλη της Χρυσής Αυγής τώρα που η δίκη βρίσκεται προς το τέλος της.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», από τα 400 και πλέον άρθρα, οι προτεινόμενες αλλαγές που αφορούν τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της εγκληματικής οργάνωσης και της κατοχής μολότοφ, καθώς και η οριοθέτηση του αδικήματος του βιασμού δέχονται την πιο σκληρή κριτική σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι αιτιάσεις περί φωτογραφικών διατάξεων, με αιχμή του δόρατος την εν εξελίξει δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε ότι «η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη».

Οι μολότοφ

Μια ρύθμιση που προκαλεί θύελλα, ειδικά μετά το ατόπημα Κυρίτση που δεν «είδε» νεκρούς από μολότοφ, είναι αυτή που το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι κουκουλοφόροι στην Αθήνα, μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει.

Όμως, από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι υπάρχουν και ρυθμίσεις που ευνοούν τους πολυϊσοβίτες όπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα ή τους αδερφούς Ξηρούς καθώς θα μπορούν να βγουν από τη φυλακή σε 25 χρόνια συνολικής κάθειρξης.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου έχει επισημάνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις επίμαχες ρυθμίσεις καθώς θα ακολουθήσει διάλογος στις επιτροπές.

Την Τρίτη θα συναντηθεί με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, ενώ σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εξετάσει τις προωθούμενες διατάξεις στα σχέδια των δύο Κωδίκων.

Μια ρύθμιση που προκαλεί αντιδράσεις αφορά στην τιμωρία των κατά συρροή ανθρωποκτονιών από αμέλεια, η οποία έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τις ποινικές διώξεις για το Μάτι.

Κάτοικοι της περιοχής προχωρούν σε διαδικτυακή κινητοποίηση καθώς όπως λένε, στο σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα, που είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 27 Μαρτίου, καταργείται η παλιότερη διάταξη του άρθρου 94 που επέτρεπε την επιβολή συνολικής ποινής 10 ετών φυλάκισης για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, κι έτσι μπαίνει ανώτατο όριο 5 ετών φυλάκισης, που μάλιστα είναι εξαγοράσιμη.

«Δηλώνουν δε πως γίνονται «μάρτυρες μιας θρασύτατης προσπάθειας να τροποποιηθεί ο νόμος και να πέσουν οι υπεύθυνοι «στα μαλακά»: Όπως σημειώνουν, αυτή η προοπτική «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Μας είπαν ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν δίνει δυνατότητα κακουργηματικής δίωξης για το Μάτι. Μας είπαν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι για 100 θανάτους θα κατηγορηθούν μόνο για πλημμελήματα, αν και υπάρχουν αντίθετες νομικές απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, γιατί αλλάζουν τώρα τον ίδιο το νόμο που επικαλούνται; Γιατί μειώνουν το όριο της ποινής στα 5 χρόνια, που είναι εξαγοράσιμα; Μήπως για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση σοβαρής τιμωρίας των ενόχων;» διερωτώνται.

Απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση αυτή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. «Και αν η κυβέρνηση δεν την αποσύρει, απαιτούμε από τη Βουλή να την καταψηφίσει. Απαιτούμε να δοθεί στους Έλληνες Δικαστές η δυνατότητα να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της καταστροφής, χωρίς τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που τους δένουν τα χέρια.

Στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, τα αδικήματα τα οποία μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα και έχουν επιεικέστερη αντιμετώπιση είναι:

– το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι μπαχαλάκιδες στην Αθήνα, το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει (άρθρο 272),

-οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135),

-η νόθευση αποδεικτικών (άρθρο 139),

-το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας μετατρέπεται σε πλημμέλημα (άρθρο 370Α) ,

-η υπηρεσία στον εχθρό (άρθρο 143),

-η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (άρθρο 159Α),

-η τρομοκρατική οργάνωση ( άρθρο 187Α) και

-ο εμπρησμός (άρθρο 264) και η πλημμύρα (άρθρο 268).

Οι δικηγόροι ανακαλύπτουν συνεχώς άρθρα του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα τα οποία καταργούνται παντελώς, και αφορούν την κατάρτιση ένοπλης ομάδας, τη βλασφημία του Θεού, της Εκκλησίας και της θρησκείας, τη περιύβριση νεκρών, την απάτη για την αποφυγή της στράτευσης, τη διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων, κ.λπ.

Οι θετικές ρυθμίσεις

– Η μείωση του ανώτατου ορίου πρόσκαιρης κάθειρξης από 20 χρόνια σε 15 και παρεπόμενα και η μείωση του ανωτάτου χρονικού ορίου εκτιτέας ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης από 25 χρόνια σε 20.

– Η κατάργηση των πταισμάτων και των ποινών που αντιστοιχούν σε αυτά (πρόστιμο και κράτηση).

– Ο περιορισμός σε τρεις για τις προβλεπόμενες ποινές με τις οποίες τιμωρούνται τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα: στερητικές της ελευθερίας, χρηματική ποινή και προσφορά κοινωφελούς εργασίας.

– Η κατάργηση του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και της ποινής της ισόβιας κάθειρξης που προβλεπόταν για οικονομικά αδικήματα.

Παράλληλα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εισάγονται για πρώτη φορά νέα δικονομικά μοντέλα:

– Ποινική διαταγή. Θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου. Ο εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

– Ποινική συνδιαλλαγή. Ο εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς.

– Ποινική διαπραγμάτευση. Ο εισαγγελέας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική ή μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Αναγκαία προϋπόθεση, η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα