Θυρίδες: Πότε και πώς τις ανοίγει η εφορία

10:26 22/2/2019 - Πηγή: In.gr

Στο «μάτι» της εφορίας μπαίνουν από τις αρχές Μαρτίου το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων των φορολογουμένων, για τις πάσης φύσεως πληρωμές τους μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και για τις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν ενημέρωση στις φορολογικές αρχές για όλους τους τύπους των τραπεζικών προϊόντων που έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σ΄ αυτές εφόσον τους ζητείται.

Βάσει

της απόφασης, οι τράπεζες θα ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές όταν δέχονται σχετικό αίτημα από αυτές αν ο φορολογούμενος ή επιχείρηση διατηρεί σ΄ αυτές καταθετικούς λογαριασμούς, δανειοδοτικούς ή και θυρίδες.

Τι θα ζητά η εφορία

Η απόφαση προβλέπεται ότι οι τράπεζες εφόσον ο φορολογούμενος είναι πελάτης τους θα ενημερώνουν για τους ακόλουθους τύπους προϊόντων που κατέχει:
– Καταθετικός πρώτης ζήτησης
– Καταθετικός προθεσμιακός
– Χορηγητικός
– Επενδυτικός
– Τραπεζική Θυρίδα
– Λογαριασμός Πληρωμών

Πώς ανοίγει μια θυρίδα

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπεται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς οι ισχύουσες διατάξεις νόμου ορίζουν ότι:

– Οι θυρίδες μπορεί να ανοίξουν μόνο με εντολή εισαγγελέα και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί έκνομη δραστηριότητα ή οφειλές προς το Δημόσιο.

– Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας.

– Αν η εφορία θέλει να κατάσχει το περιεχόμενο τραπεζικής θυρίδας, πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση.

Οι θυρίδες, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο είναι απαραβίαστες τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και από κάθε τρίτο.

Επιπλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύσουν το άνοιγμά τους από τον μισθωτή, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών. Οι τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία των θυρίδων, των συναλλασσομένων και του προσωπικού τους, καθορίζουν, πέραν των όσων προβλέπονται στη νομοθεσία, τα είδη τα οποία απαγορεύεται να φυλάσσονται σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα