Τι έγινε στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ – Οι αντιδράσεις, η Φώφη, το μέλλον της παράταξης

09:13 31/10/2019 - Πηγή: In.gr

Η συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 3. Άρχισε στις 4. «Από ότι βλέπετε, τιμάμε την ώρα ΠαΣοΚ. Πάμε τώρα να δούμε και τα υπόλοιπα», είπε ο Βασίλης Κεγκέργογλου. Αυτά τα …υπόλοιπα, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει η Φώφη Γεννηματά. Η κεντρική ιδέα της τοποθέτησης της κυρίας Γεννηματά, ήταν η εξής.

Το συνέδριο του ΠαΣοΚ, οφείλει να προσαρμόσει τη λειτουργία του κόμματος, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης που έχει

λάβει, να ενισχύσει και να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα Αλλαγής. Συνεπώς, θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα ΠαΣοΚ με δικά του όργανα και τη δική του αυτόνομη λειτουργία, δίπλα στο Κίνημα Αλλαγής.

Αυτός ο δυισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και την διάλυση του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2017 με συνιδρυτές 212 χιλιάδες πολίτες. Συνεπώς η πιο λογική λύση είναι να υπάρξει μια επιτροπή που θα προτείνει καταστατικές αλλαγές που, με συνεννόηση, θα αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Το ζήτημα της ηγεσίας (που δεν έχει τεθεί έτσι κι αλλιώς), των οργάνων, των συνέδρων.

Φώφη μέχρι το 2021

Το θέμα της ηγεσίας θα λυθεί με την προσθήκη ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εφόσον προέρχεται από το ΠαΣοΚ παραμένει πρόεδρός του, μέχρι τη λήξη της θητείας του στο Κίνημα Αλλαγής. Με λίγα λόγια, το θέμα ηγεσίας κλείνει μέχρι το 2021. Ωστόσο, όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, αν κάποιος βιάζεται ή θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει ο αρχηγός μπορεί να το θέσει στα όργανα, αλλά σε αυτά του Κινήματος Αλλαγής.

Όργανα στο ΠαΣοΚ δεν θα εκλεγούν. Η κεντρική επιτροπή του ΠαΣοΚ θα αποτελείται από τα εκλεγμένα μέλη της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Ούτε σύνεδροι θα εκλεγούν. Οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που προέρχονται από το ΠαΣοΚ θα αποτελέσουν το σώμα του συνεδρίου. Η κυρία Γεννηματά έκανε στο θέμα αυτό αποδεκτή την πρόταση στο σώμα αυτό να προστεθούν και οι σύνεδροι του συνεδρίου του ΠαΣοΚ. Έκανε και μια μικρή υποχώρηση. Παρά το ότι δεν είχε επισήμως ειπωθεί, ο σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη προέβλεπε το συνέδριο να γίνει στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Θα γίνει αργότερα αλλά πάντως πριν από τις 7 Δεκεμβρίου, η ημερομηνία θα αποφασιστεί, την Παρασκευή.

Στη συνεδρίαση, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, υπήρξε αντιπαράθεση αλλά δεν επήλθε ρήξη. Δεν ήταν πάντως μια εύκολη συνεδρίαση για τη Φώφη Γεννηματά. Το μαρτυρούσε, στο τέλος της συνεδρίασης το σκυθρωπό βλέμμα Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ο προβληματισμός που έβγαζε το βλέμμα του Παύλου Γερουλάνου. Και οι δύο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν, ο κ. Ανδρουλάκης σε έντονο ύφος, τις ενστάσεις τους για το συνέδριο-εξπρές.

«Πως θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι πάμε με συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται» τόνισε ο κ. Γερουλάνος, που επεσήμανε: « Ο Τσίπρας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας με τον κόσμο και εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθετήσεις σε κλειστά δωμάτια».

«Όταν ζητάς κανονικότητα στη χώρα δεν γίνεται να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα σου» επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο που θα μετατρέψει το κόμμα σε σφραγίδα»

Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα είχε μια αντιπαράθεση με την κυρία Γεννηματά, ενώπιον των δημοσιογράφων, που είχαν κληθεί να παρακολουθήσουν την δευτερολογία της.

-Καλά είναι όλα αυτά που λες όμως άλλα έλεγες πριν από 15 μέρες, την διέκοψε.

-Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κατακτήσουμε και το σεβασμό ανάμεσα μας, του απάντησε

-Να υπάρχει σεβασμός αλλά να είναι αμοιβαίος, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτό με τους δημοσιογράφους που μπαίνουν στην αίθουσα για να ακούσουν μόνο τις δικές σου τοποθετήσεις δεν ξανάγινε, επεσήμανε.

Οι αντιρρήσεις

Επιστροφή στη συνεδρίαση. Η κυρία Γεννηματά, όπως τόνισε στη δευτερολογία της, διαπίστωσε ότι η εισήγηση που έκανε έτυχε της πλειοψηφίας του οργάνου. Ωστόσο, δέχθηκε αρκετές υποσημειώσεις από βουλευτές, που αν και δεν εκκινούν από την ίδια αφετηρία, και δεν εκφράστηκαν με το ίδιο ύφος, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Φραγκίδης, Σπύρος Βρεττός εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το συνέδριο εξπρές. Αποστάσεις από τις αποφάσεις της ηγεσίας κράτησε και η Εύα Καιλή.Η κυρία Γεννηματά έτυχε της υποστήριξης των στενών της συνεργατών και των άλλων βουλευτών, με βαρύνουσα αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη, του μακροβιότερου γραμματέα του ΠαΣοΚ, που έκανε λόγο για σύνθεση και ενότητα τονίζοντας ότι η απόφαση για μετεξέλιξη του ΠαΣοΚ ήταν ομόφωνη και ότι δεν μπορούμε να συζητάμε τα ίδια θέματα σε δύο κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, «αίμα δεν έτρεξε». Όχι πως δεν υπήρξαν εκατέρωθεν αιχμές. Για το αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό χαρακτήρα της απόφασης της κυρίας Γεννηματά, από τους επικριτές της. Και για όσους θέλουν επιστροφή στο ΠαΣοΚ, σε όσους θέλουν μια σφραγίδα για να την χρησιμοποιήσουν για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ως απάντηση από την ίδια. Αιχμή για τους αντιπάλους της κυρίας Γεννηματά ήταν και η επισήμανση του Παύλου Χρηστίδη «τι σημαίνει δεν βάζω θέμα ηγεσίας αλλά παράλληλα ανακατεύω τη λάσπη μπροστά από το κάρο εμποδίζοντας το να πάει μπροστά.

Η ατάκα της συνεδρίασης, πάντως ανήκει στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο με αφορμή κάποιες υπερβολικές σε πάθος τοποθετήσεις υπέρ της κυρίας Γεννηματά: «Να σταματήσουν κάποιοι εδώ μέσα το γλείψιμο στην πρόεδρο γιατί από τα πολλά σάλια δεν θα μπορούμε να πλησιάσουμε την πόρτα της εισόδου».

Πλειοψηφίες και μειοψηφίες

Ποιο όμως είναι το δια ταύτα της συνεδρίασης; Ότι η ζωή συνεχίζεται με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Και ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ένα σώμα δεκάδων ανθρώπων, θα ακούσει δημόσια, και ενδεχομένως σε διαφορετικούς τόνους, τους βασικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης να επαναλαμβάνουν όσα είπαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Από εκεί και, χωρίς να είναι άνευ σημασίας το γενικότερο κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση, τα κουκιά είναι λίγο- πολύ μετρημένα.

Αν το ζητούμενο για την ηγεσία είναι η αριθμητική υπεροχή που θα επιτρέψει την έγκριση της εισήγησης της Φώφης Γεννηματά, δεν είναι δύσκολη η επίτευξη του. Αν το ζητούμενο είναι η ενότητα και η σύνθεση είναι φανερό, και από τη χθεσινή συνεδρίαση, ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Ειδικά στην περίπτωση που οι διαφωνούντες με την διαδικασία αποφασίσουν να μην συμμετέχουν σε αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα