Τι είναι και τι μπορούν να κάνουν οι «Αύρες» της ΕΛ.ΑΣ

21:37 6/12/2018 - Πηγή: In.gr

Η εμφάνισή τους προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Οργή σε όσους βρίσκονται απέναντί τους, θαυμασμό σε όσους παρακολουθούν από… απόσταση ενώ σίγουρα κάνουν τους αστυνομικούς να νιώθουν καλύτερα.

Πρόκειται για τις «Αύρες», τα θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία, τα οποία μετά από μια πολυετή απουσία από τα πεδία των συγκρούσεων, την τελευταία δεκαετία αρχίζουν δειλά – δειλά και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα οχήματα αυτά, μια από τις βασικές αποστολές των οχημάτων αυτών είναι η διάνοιξη/διάσπαση εμποδίων στο πεδίο της μάχης, έγιναν

ευρέως γνωστά από τα επεισόδια της επετείου του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2018.

Από τότε που αποκτήθηκαν έχουν επιστρατευτεί ελάχιστες φορές, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν «φωνάξει» παρών απλά και μόνο για να φοβίζουν τους επιτιθέμενους.

«Επικεφαλής» της ομάδας των θωρακισμένων είναι ο «Αίαντας» ο οποίος διαθέτει ένα «αδερφάκι», ενώ πλαισιώνεται και ακόμα τρία παρόμοια οχήματα, μικρότερων δυνατοτήτων.

Οι «Αύρες» τις οποίες η Ελλάδα προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, έχουν χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού, ενώ διαθέτουν υποδοχείς για χρωστικές ουσίες ή και δακρυγόνα.

Το πρώτο όχημα η Ελληνική Αστυνομία το προμηθεύτηκε το 2009 και τα υπόλοιπα τέσσερα το 2012. Την παρθενική του εμφάνιση ο «Αίαντας» την έκανε στα επεισόδια της Κερατέας για τον ΧΥ.ΤΑ. και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για το σβήσιμο των πύρινων οδοφραγμάτων.

Πέρασαν τουλάχιστον 8 χρόνια για να ξαναδεί δράση και αυτή την φορά με ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τα χρόνια της κρίσης, τα υδροβόλα αυτά οχήματα εγκαταστάθηκαν στο προαύλιο της Βουλής και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο, ως γραμμή υπεράσπισης των κτιρίων αυτών από τους διαδηλωτές και από τυχόν επεισόδια.

Όμως ο φόβος ότι το νερό υπό πίεση, αν γίνει λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, δικαιολογούσε τη μη περαιτέρω χρήση τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, οι κουκουλοφόροι που προκαλούν διαρκώς επεισόδια πέριξ και εντός του Πολυτεχνείου πλέον στην πλειοψηφία τους διαθέτουν αντιασφυξιογόνες μάσκες, καθιστώντας σχεδόν ανούσια την χρήση δακρυγόνων από τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Έτσι, επιλέχθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της επετείου του Πολυτεχνείου η επιστράτευση του μεγάλου «Αίαντα» του πρώτου που προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ το 2009, για την οδό Πατησίων και ενός μικρότερου, για να χρησιμοποιηθεί στα πλαϊνά της οδού Στουρνάρη, ώστε να καταστείλουν με το νερό τις διαρκείς επιθέσεις με βόμβες μολότοφ των καταληψιών στο ΕΜΠ και να αποτρέψουν την ενίσχυσή τους με περισσότερα άτομα από την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντως που έχουν παρακολουθήσει τις επιδείξεις όπλων από αμερικανικές, ισραηλινές, γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, τις κατατάσσουν στα ηπιότερα όπλα αποτροπής.

Κι αυτό γιατί με το κανόνι νερού που διαθέτουν, οι αστυνομικοί μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα αλλά και να τα στρέψουν κατά των διαδηλωτών όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται πυρά από βόμβες μολότοφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα