Τι να κάνετε όταν το παιδί είναι κακομαθημένο

11:02 2/4/2019 - Πηγή: In.gr

Κάποια παιδιά δείχνουν πολύ εύκολα τη δυσαρέσκειά τους όταν δεν κάνετε το χατίρι τους τη στιγμή που το απαιτούν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν είστε σε ένα μαγαζί και ουρλιάζει μέχρι να του αγοράσετε αυτό που θέλει ή όταν απορρίπτει το φαγητό σας και ζητάει κάτι άλλο. Οι γονείς ενδίδουν για διάφορους λόγους. Επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν το παιδί και να δημιουργήσουν χαρούμενες αναμνήσεις. Και αυτό είναι ευκολότερο από το να πούμε όχι. Αν μάλιστα λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι λόγω δουλειάς, είναι λογικό να νιώθετε ενοχές.

Αν και δεν υπάρχει κάτι κακό με το να αγοράζετε περιστασιακά στο

παιδί ένα μικρό παιχνίδι ή μία ιδιαίτερη λιχουδιά, έτσι αυξάνετε το ρίσκο του να δημιουργήσετε ένα κακομαθημένο παιδί αν κάνετε τα παραπάνω, κάθε φορά που γκρινιάζει και σας ικετεύει. Αν το παιδί καταλήξει να νιώθει ότι όλοι υποχρεούνται να του κάνουν τα χατίρια, δεν είναι αργά να αντιστρέψετε αυτήν τη συμπεριφορά με μικρές τακτικές.

Μην ζητάτε συγγνώμη όταν το απογοητεύετε. Αυτή η λέξη έχει μεγάλη αξία όταν χάνετε την ψυχραιμία σας ή όταν κάνετε κάποιο λάθος στη συμπεριφορά σας απέναντί του. Αν όμως δεν μπορείτε να αγοράσετε κάτι ακριβό που θέλει ή αναβάλετε μία επίσκεψη στο πάρκο επειδή πρέπει να μαγειρέψετε. Μπορείτε όμως να δείξετε ότι καταλαβαίνετε το πώς νιώθει και ότι το σέβεστε. Δώστε στο παιδί το μάθημα ζωής ότι δεν θα πάρει όλα όσα θέλει, τη στιγμή που τα θέλει.Διαχειριστείτε τις κρίσεις. Κανένας γονιός δεν θέλει να ακούει υστερίες, ειδικά όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Αλλά το να ενδίδουμε, είναι ακόμα χειρότερο. Ο λόγος που τα παιδιά συνεχίζουν να τις κάνουν, είναι επειδή βλέπουν ότι λειτουργούν. Αν είστε σπίτι, αγνοήστε τις (εκτός αν κινδυνεύει). Αν το κάνει δημόσια, πάρτε το παιδί με ηρεμία από το χώρο και βάλτε το κάπου αλλού μέχρι να ηρεμήσει. Έτσι βλέπει ότι δεν μπορεί να σας χειραγωγήσει.Αντί να δώσετε δώρα, δώστε ενθάρρυνση. Αν του παίρνετε δώρα σε κάθε μικρή επιτυχία, χάνει το κίνητρο στο να καταφέρνει σημαντικά πράγματα. Αν όμως το ενθαρρύνετε και του μιλάτε θετικά, ενισχύετε την αυτοπεποίθηση και το μαθαίνετε να διαχειρίζεται τις αποτυχίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα