Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για τον EastMed

19:26 21/12/2019 - Πηγή: In.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή με επίκεντρο τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, καθώς και της επίσπευσης των διαδικασιών του αγωγού East Med.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Ελλάδα, Κύπρος,
Ιταλία και Ισραήλ κατά Τουρκίας

Λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από το τουρκικό κοινοβούλιο, οι κκ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου επικοινώνησαν τηλεφωνικά στη σκιά των φημών που θέλουν τις ΕλλάδαΚύπρο – Ισραήλ – Ιταλία να υπογράφουν το προσεχές διάστημα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, στην Αθήνα τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Μια συμφωνία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για απάντηση στην Τουρκία, η οποία θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.

Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.

Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής. Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σημείωναν ότι οι τέσσερις χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπογράμμιζαν ότι προς την κατεύθυνση της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.

Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ μέσω αυτής σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Μπαράζ τηλεφωνημάτων Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Νίκο Αναστασιάδη εκφράζοντας τη στήριξη του σε όσα πρεσβεύει η τριμερής συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συνομίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον κ. Αναστασιάδη τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Νόμος των ΗΠΑ το East Med Act

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου το «EastMed Act» έγινε νόμος του κράτους με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να υπογράφει τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).

Παρόλα όμως αυτά, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι προεδρικές ενστάσεις για το «East Med Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Ωστόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πηγή του Κογκρέσου διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα