Το Brexit «τραυματίζει» την βρετανική οικονομία

17:24 28/11/2018 - Πηγή: In.gr

Το Brexit θα έχει κόστος για την βρετανική οικονομία, όποιο και αν είναι το σενάριο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση σε έκθεση που προτάσσει το γεγονός ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι θα περιορίσει τις ζημίες.

Την ώρα που η ψηφοφορία των βρετανών βουλευτών επί της συμφωνίας του Brexit, η οποία ορίσθηκε για τις 11 Δεκεμβρίου, απέχει πολύ από το να έχει κριθεί, η έκθεση της βρετανικής

κυβέρνησης τονίζει ότι μία έξοδος χωρίς συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 9,3% σε 15 χρόνια.

Η συμφωνία που κομίζει η πρωθυπουργός, και η οποία καταγγέλλεται και στις τάξεις των Τόρις, θα κόστιζε 3,9% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους ενός no-deal σεναρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο αριθμοί λαμβάνουν υπ΄όψιν το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να συνομολογήσει όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επιδιώκει, σύμφωνα με την έκθεση των 83 σελίδων, στην οποία τονίζεται ωστόσο ότι όλες οι προβλέψεις πρέπει να εξετασθούν με προσοχή «εξαιτίας της αβεβαιότητας που ενυπάρχει σε αυτού του είδους την οικονομική ανάλυση».

«Η ανάλυση αυτή δεν δείχνει ότι θα είμαστε πιο φτωχοί στο μέλλον» δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον των βρετανών βουλευτών, προσπαθώντας να τους πείσει να εγκρίνουν την συμφωνία των Βρυξελλών έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις 17 μηνών. «Δείχνει ότι θα τα πάμε καλύτερα με την συμφωνία αυτή».

Νέες επικρίσεις κατά Μέι

Ομως, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, η πρωθυπουργός απέχει πολύ από τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων και οι επικρίσεις που δέχθηκε σήμερα τής έδωσαν μία πρόγευση γι΄αυτό που την περιμένει.

«Είναι τώρα σαφές ότι το κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιον, προσθέτοντας ότι «πρέπει τώρα θα εργασθούμε επί άλλου σχεδίου».

Εκτός από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι της Τερέζα Μέι, το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που επιδιώκουν ένα σκληρό Brexit, οι φιλοευρωπαίοι του Φιλελεύθερου Κόμματος και οι υπέρ της ανεξαρτησίας βουλευτές της Σκωτίας, είναι αντίθετοι με την συμφωνία.

Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει την υποστήριξη των βρετανών ψηφοφόρων, και κατά συνέπεια και των βουλευτών που τους εκπροσωπούν στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε περιοδεία ανά την χώρα, στο πλαίσιο της οποίας θα βρεθεί σήμερα στην Γλασκώβη.

«Είναι μία συμφωνία θετική για τους σκωτσέζους εργοδότες, η οποία θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας», θα δηλώσει η πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν την δημοσιότητα.

«Απαράδεκτο»

Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους πολίτες της Σκωτίας στο πολύ σημαντικό για την επαρχία θέμα της αλιείας. Την παραμονή της επίσκεψης αυτής, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκοαλ Στέρτζον, επικεφαλής του αυτονομιστικού SNP, επέκρινε την συμφωνία στηριζόμενη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνησή της, σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία που κομίζει η Τερέζα Μέι θα κάνει τους Σκωτσέζους «φτωχότερους», ενώ την χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Η ηγέτις του DUP, Αρλίν Φόστερ, χρησιμοποίησε επίσης την έκφραση «απαράδεκτη» έπειτα από συνάντηση με την βρετανίδα πρωθυπουργό στο Μπέλφαστ. Απορρίπτοντας το ειδικό καθεστώς που επιφυλάσσει για την Βόρεια Ιρλανδία κάλεσε την Μέι «να αλλάξει κατεύθυνση».

Η Τερέζα Μέι και οι σύμμαχοί τους ελπίζουν ότι όταν οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ψηφοφορία θα φανούν λογικοί.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο κοινοβούλιο για το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC radio 4 , πριν υπογραμμίσει ότι «είναι πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς ως προς τι υπάρχει συναίνεση».

Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Daily Mail, η οποία πέρασε με θεαματικό τρόπο από τον ευρωσκεπτικισμό στην μετριοπάθεια με την αλλαγή του διευθυντή της, μπορεί να ικανοποιήσει την Τερέζα Μέι: το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, έναντι του 19% που πιστεύει το αντίθετο.

Αλλά ταυτόχρονα, το 48% των ερωτηθέντων ζητά δεύτερο δημοψήφισμα (έναντι 34%). Μία λύση που έχει λάβει την απροσδόκητη υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετο.

Ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από την εφημερίδα The Guardian. Το στέλεχος των Εργατικών εξήγησε ότι προτιμά να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, παρά να διακινδυνεύσει μία έξοδο «χωρίς συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα