Το αυξημένο βάρος στα 60 συνδέεται με τη γήρανση του εγκεφάλου

08:31 26/7/2019 - Πηγή: In.gr

Ο υψηλότερος του φυσιολογικού Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και η φαρδύτερη μέση στην ηλικία των 60 συνδέεται με σοβαρότερες ενδείξεις εγκεφαλικής γήρανσης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται ο αμερικανικός ιστότοπος ScienceDaily.

H έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Neurology», το ιατρικό περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Νευρολογίας, υποστηρίζει ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι παράγοντες – αυξημένος ΔΜΣ και φαρδιά μέση – αυξάνουν την ηλικία του εγκεφάλου τουλάχιστον κατά μια δεκαετία.

Η

συντάκτρια της μελέτης Τατιάνα Ρούντεκ, νευρολόγος και καθηγήτρια Νευρολογίας, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας αλλά και επιστημονική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Εγκεφαλικής Έρευνας Έβελιν Φ. Μακνάιτ, τονίζει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μέση και υψηλότερο ΔΜΣ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό, κάτι που σημαίνει πως η παχυσαρκία συνδέεται με τη μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.289 εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια. Από αυτούς 346 συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (κάτω από 25), άλλοι 571 ήταν υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-30) και 372 ήταν παχύσαρκοι (ΔΜΣ πάνω από 30). Έξι χρόνια μετά την μέτρηση του βάρους τους και της περιφέρειας της μέσης τους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για τη μέτρηση του εγκεφαλικού φλοιού.

Τότε διαπιστώθηκε ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ και η φαρδύτερη περιφέρεια συνδέονται με πιο λεπτό εγκεφαλικό φλοιό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Σε φυσιολογικούς ενήλικες ο εγκεφαλικός φλοιός λεπταίνει από 0.01 έως 0.10 χιλιοστά ανά δεκαετία, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αυξάνουν κατά 10 χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου τους», δηλώνει η Ρούντεκ.

Η ίδια, σχολιάζοντας την παρούσα έρευνα, εξηγεί ότι οι άνθρωποι χάνοντας βάρος έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα