Το χαμένο πόρισμα για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη – Πετσίτη

06:08 16/5/2019 - Πηγή: In.gr

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπερέβη ακόμη και τον χειρότερο κοινοβουλευτικό εαυτό της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη. Η ακρόαση της Αννας Ζαΐρη, προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν εξελισσόταν όπως ενδεχομένως θα ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία, ιδίως όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε τα κρίσιμα ερωτήματα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑELFE

Λαυρεντιάδη. Και έτσι η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τερμάτισε με το έτσι θέλω. «Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης» δήλωσε καταγγέλλοντας τον «εισαγγελέα Βενιζέλο» για τις επίμονες ερωτήσεις του, τους βουλευτές της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και Μάκη Βορίδη για «θεατρινισμούς» και όλους μαζί ότι δημιουργούν «άρρωστη κατάσταση» στην Επιτροπή.

Αν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε επιτρέψει να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση, χωρίς διακοπές και χωρίς νουθεσίες στην κυρία Ζαΐρη να μην απαντά στις ενοχλητικές ερωτήσεις, θα άνοιγε αναπόφευκτα το κρίσιμο θέμα για τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών στο σκάνδαλο ΔΕΠΑELFEΛαυρεντιάδη.

Το ερώτημα το έθεσε επίμονα ο κ. Βενιζέλος. Στην αρχή κάνοντας αναφορά στα δύο έγγραφα που είχε αποστείλει τον Μάιο του 2017 ο προηγούμενος πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Παντελής προς τη ΔΕΠΑ (2 Μαΐου) και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (22 Μαΐου), με συνημμένα πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΠΑ από τα οποία προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Κατόπιν, ρωτώντας ευθέως: «Σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη σας, είτε διενεργείτε εισαγγελική έρευνα είτε ενεργείτε κύρια ανάκριση είτε ενεργείτε διοικητική εξέταση, εφόσον γίνεται αναφορά σε πρόσωπα και ενέργειες υπουργών έχετε υποχρέωση άμεσης διαβίβασης φακέλου στη Βουλή. Εάν λοιπόν έχετε έρθει αντιμέτωπη με αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης και σε ενέργειες κυβερνητικών προσώπων και κυβερνητικών οργάνων, έχετε εφαρμόσει αυτά που επιβάλλει το Σύνταγμα;».

Η άποψη της κυρίας Ζαΐρη ήταν ότι η υποχρέωσή της εξαντλείται στο να στέλνει ό,τι βρίσκει στον εισαγγελέα και η γραμμή άμυνάς της ήταν να επικαλείται το καθήκον εχεμύθειας. Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για το αν ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο για την υπόθεση, δεν απάντησε με τη βοήθεια Χριστοδουλοπούλου, η οποία έστρεψε τη συζήτηση στο αποπεμφθέν στέλεχος της Αρχής και στη συνέχεια ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση ότι ο πραγματικός λόγος που την κάλεσε σε ακρόαση ήταν ο Μανώλης Πετσίτης λόγω «του πάρτι που γινόταν στις εφημερίδες για τους λογαριασμούς του».

Αντιφάσεις

Ηταν προφανώς το μικρότερο κακό, αλλά λίγο έλειψε να αποκαλυφθούν όλα όσα ήθελε να μείνουν στο σκοτάδι η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξαιτίας της αδεξιότητας της κυρίας Ζαΐρη. Η πρόεδρος της Αρχής έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Στην έναρξη της συζήτησης δήλωσε ότι «οι διαρροές είναι σοβαρό πρόβλημα για την Αρχή, για τον ελληνικό λαό και για τη δημοκρατία» και ότι πρόκειται για «αξιόποινη πράξη και για τους υπαλλήλους της Αρχής αλλά και για οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει σε αυτό. Δηλαδή, αυτός που το δημοσίευσε, ο δημοσιογράφος, δεν είναι άμοιρος ευθυνών». Αργότερα, όταν τέθηκε θέμα Πετσίτη, είπε «ελέγχουμε και τη δημοσιότητα. Ας πούμε, για να επανέλθω στη ΔΕΠΑ, από τις εφημερίδες πήραμε τα εναύσματα. Δεν ξέραμε εμείς για τον κ. Πετσίτη τίποτα! Ψάξαμε! Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το είχαμε στείλει στον Εισαγγελέα. Εννοώ, εάν είχαμε βρει αξιόλογα πράγματα».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Με συγχωρείτε, γιατί είπατε ότι δεσμεύεστε από το απόρρητο. Είπατε προηγουμένως ότι εάν είχατε βρει κάτι αξιόλογο θα πήγαινε στον Εισαγγελέα».

Ζαΐρη: «Εχουμε στείλει στον Εισαγγελέα. Ο,τι βρήκαμε το στέλνουμε».

Χριστοδουλοπούλου: «Μιλάμε για λογαριασμούς του κ. Πετσίτη στη συγκεκριμένη ερώτηση».

Ν. Παρασκευόπουλος: «Να μας διευκρινίσει, εννοεί ότι έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα ή γενικώς ότι στέλνει στον Εισαγγελέα;».

Ζαΐρη: «Στον Εισαγγελέα πάει ενημέρωση. Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα είχαμε στείλει για όλα, αυτό είναι γενική παρατήρηση (…) Ακόμη και στο αρχείο να έχει μπει η υπόθεση, ανασύρεται μόλις δούμε στην εφημερίδα κάτι καινούργιο».

Χριστοδουλοπούλου: «Αν δεν έχετε στείλει σημαίνει ότι δεν έχετε βρει, άρα στο ερώτημα αν έχετε βρει, μπορείτε να μας απαντήσετε στη συνέχεια πώς τα κάνετε; Η διαδικασία είναι να διαπιστώσουμε. Εγώ δεν είμαι μόνο τροχονόμος…».

«Ε, ναι!» ξέφυγε στην κυρία Ζαΐρη, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκανε ότι δεν άκουσε την άκομψη παρέμβαση, η οποία προκαλεί ερωτήματα για την ανεξαρτησία της προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

…«Εχω και άποψη» συνέχισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αν η όλη υπόθεση, η οποία απασχολεί τη δημόσια κοινή γνώμη, έχει κάποιες αντικειμενικές βάσεις ή είναι μόνο κατασκευές και δημοσιεύματα».

Αν είχε κινηθεί πιο διακριτικά, δεν θα δεχόταν τη μομφή από τον κ. Βενιζέλο ότι προσπαθεί «να προστατεύσει τον Πετσίτη» και δεν θα είχε αναγκαστεί να φερθεί προσβλητικά, κατηγορώντας τον «εισαγγελέα Βενιζέλο» ότι συνεχίζει τις ερωτήσεις, ότι έχει «σοβαρά έγγραφα» – εννοώντας απόρρητα, μολονότι τα έγγραφα Παντελή έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο – τα οποία δεν μοιράζεται με την Επιτροπή και που δεν τα θυμάται ούτε η κυρία Ζαΐρη. Ομως η πρόεδρος της Αρχής ήξερε ακριβώς τι έλεγε ο πρώην υπουργός και επιχείρησε να αποφύγει τις ερωτήσεις λέγοντας ότι η Αρχή δεν είναι σε θέση να ελέγξει κάτι το οποίο εκκρεμεί στα δικαστήρια. «Δεν υποκαθιστούμε όλες τις Αρχές! Δεν είναι δυνατόν!» είπε η κυρία Ζαΐρη.

«Πείτε το ότι τις υποκαθιστάτε! Πείτε το! Εχασε 4 ώρες ο άνθρωπος! (…) Θέλει να αφήσει μετέωρη την υποψία ή να δώσετε μια σαφή απάντηση ότι βρήκατε λεφτά στον Πετσίτη. Πείτε το, κυρία πρόεδρε, να τελειώνουμε!» τη διέκοψε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται σε όσους γνωρίζουν ότι από τα έγγραφα Παντελή του 2017 προκύπτουν υπουργικές ευθύνες προς διερεύνηση και όχι οι λογαριασμοί Πετσίτη, τους οποίους η Αρχή, όπως παραδέχθηκε η κυρία Ζαΐρη, τους πληροφορήθηκε μόλις πρόσφατα από τις εφημερίδες!

Υπό προστασία

Η κυρία Ζαΐρη είπε και άλλα αισθανόμενη ασφαλής υπό την προστασία Χριστοδουλοπούλου. Περιέγραψε απαξιωτικά το αποπεμφθέν στέλεχος της Αρχής, το οποίο απομάκρυνε «μεσούσης της έρευνας», όπως της επισήμανε ο κ. Τζαβάρας. Ηταν, είπε, ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός, κοντά στα 60, που κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη από καιρό, ότι εκείνη τον έκανε προϊστάμενο, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η επιλογή της – δεν εξήγησε όμως τους δικούς της επαίνους για τον συγκεκριμένο υπάλληλο στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησής του. Χαρακτήρισε «δόλιο ψεύδος» ότι η υπόθεση ΔΕΠΑELFEΛαυρεντιάδη βουλιάζει χωρίς εκείνον καθώς ένα μέλος της Αρχής και τουλάχιστον άλλοι δύο υπάλληλοι από το τμήμα διεθνών υποθέσεων ασχολούνται με το θέμα. Επιπλέον, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι περιήλθε στα χέρια της πόρισμα ή εισήγηση για την εν λόγω υπόθεση από τον συγκεκριμένο υπάλληλο. «Είναι κωμικό να μιλάμε για εισηγήσεις. Είναι κωμικό να μιλάμε για οτιδήποτε επί της ουσίας σε αυτή την υπόθεση. Σας εξήγησα ότι καμία καθυστέρηση δεν έχει υπάρξει στη ΔΕΠΑ» υπογράμμισε.

Τι αναφέρεται στο σχέδιο πορίσματος που δεν… υπάρχει

Η κυρία Ζαΐρη δεν είπε την αλήθεια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι απολύτως μεμπτό για μια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με βλέψεις να αναβαθμιστεί σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και σχέδιο πορίσματος για την υπόθεση έλαβε τον Μάρτιο, και συγκρούστηκε με τον προϊστάμενο της Α’ Μονάδας, γεγονός που οδήγησε στην εξώθησή του σε παραίτηση και δεν εξήγησε ποτέ τους λόγους για τους οποίους εξακολουθεί να ερευνά ακόμη την υπόθεση.

Διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο πορίσματος το οποίο ακόμα, σύμφωνα με την κυρία Ζαΐρη, βρίσκεται στα χέρια τουλάχιστον τριών στελεχών της Αρχής, κατέληγε σε ενοχλητικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση. Τεκμηρίωνε το μεθοδευμένο σχέδιο αποψίλωσης της ELFE από την πλευρά Λαυρεντιάδη προκειμένου να καταστεί αναξιόχρεη έναντι της ΔΕΠΑ, μιας δημόσιας επιχείρησης, γεγονός που ενεργοποιεί τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο και την ένταξη στην εγκληματική ομάδα, με επικεφαλής τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του Μανώλη Πετσίτη.

Τα στοιχεία αυτά αντί να σταλούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για την οποία προορίζονταν, βρίσκονται ακόμη στην Αρχή, άγνωστο για ποιους λόγους, παρότι περιγράφουν αναλυτικά τι έχει συμβεί στην υπόθεση ΔΕΠΑELFEΛαυρεντιάδη. Η ιστορία ξεκινά από το 2007, όταν ο όμιλος ALAPIS ΑΒΕΕ, με κύριο μέτοχο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέκρινε δάνειο ύψους 100.000.000 ευρώ στην Alapis χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταβάλει μόνο την πρώτη δόση των 5.000.000 ευρώ.

Τα υπόλοιπα 95.000.000 ευρώ διοχετεύθηκαν σε ένα δίκτυο εταιρειών, αναμείχθηκαν με άλλα χρήματα προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή τους προέλευση και κατέληξαν στον προσωπικό λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη στην τράπεζα Millennium και από εκεί με δύο τραπεζικές επιταγές στον προσωπικό του λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Με αυτά τα χρήματα αγόρασε ο Λ. Λαυρεντιάδης την ELFE και γι’ αυτό η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απαγόρευσε το 2014 (επί Παναγιώτη Νικολούδη) την εκποίηση ή μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της λιπασματοβιομηχανίας.

Το δίκτυο των of shore

Από το 2009 η πλευρά Λαυρεντιάδη άρχισε να στήνει ένα δαιδαλώδες δίκτυο κυπριακών off shore, πίσω από το οποίο καλύπτει ο υπόδικος επιχειρηματίας την άρνησή του ότι του ανήκει η ELFE και οι παρένθετες εταιρείες που συνδέονται με αυτήν. Ομως οι ερευνητές της Αρχής απέδειξαν ότι πραγματικός δικαιούχος της λιπασματοβιομηχανίας, μέσω του πολυδαίδαλου σχήματος, είναι το ίδρυμα «ZV FOUNTATION LICHTENSEIN», με έδρα το Λιχτενστάιν και μετόχους τα τρία τέκνα και την πρώην σύζυγο του Λ. Λαυρεντιάδη.

Το 2014 η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ, εξαιτίας της ασυνέπειας της ELFE και του ήδη μεγάλου χρέους της, αποφάσισε να την προμηθεύει με φυσικό αέριο μόνο εφόσον προπλήρωνε τις καταναλώσεις της. Την 1η Δεκεμβρίου 2015 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο Θ. Κιτσάκος, πρώην στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη. Παραβλέποντας τις αποφάσεις της ΓΣ της ΔΕΠΑ και την επιχείρηση αποψίλωσης της ELFE, συνήψε με την ELFE σύμβαση πώλησης φυσικού αερίου, χωρίς καμία διασφάλιση για τη ΔΕΠΑ ή μέριμνα για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους της, το οποίο τότε είχε φτάσει στα 91 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμφωνήθηκε αντί για προπληρωμή τοις μετρητοίς ή με τραπεζικές επιταγές ημέρας να μπορεί η ELFE να καταθέτει μεταχρονολογημένες επιταγές, ανεξαρτήτως της φερεγγυότητας των εκδοτών τους.

Επιπλέον, ο Θ. Κιτσάκος συμφώνησε να πωλείται φυσικό αέριο στην EΛΦΕ σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που ήταν επωφελής για τη ΔΕΠΑ. Για να δικαιολογήσει τις παραπάνω ενέργειες στο ΔΣ της ΔΕΠΑ επικαλείτο πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και «εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων» και όταν του ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη κατονόμασε δημοσίως έξι υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι ερευνητές της Αρχής τον χαρακτήρισαν «»δούρειο ίππο» του Λ. Λαυρεντιάδη και της ELFE» στη ΔΕΠΑ, την οποία εκτιμούν ότι ζημίωσε με ποσό που υπερβαίνει τα 30.000.000 ευρώ.

Και ο Πετσίτης

Στο κάδρο βάζουν και τον Μ. Πετσίτη, καταγράφοντας επαγγελματική και οικονομική του εκτόξευση από το 2016. Ειδικά από την ELFE είχε συνολικές απολαβές την περίοδο 2016 – 2017 200.000 ευρώ, παρέχοντας, σύμφωνα με τις συμβάσεις, υπηρεσίες συμβούλου διαθέτοντα μεγάλη εμπειρία, γνώσεις στον τομέα της ενέργειας και ικανότητα διαχείρισης των εταιρικών και επιχειρηματικών της σχέσεων. Η Αρχή διαπίστωσε ότι ο Μ. Πετσίτης επισκέφθηκε συνολικά 14 φορές τον Θ. Κιτσάκο στα γραφεία της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 ως τον Ιούνιο του 2017, με διαφορετικές ιδιότητες (Μέγαρο Μαξίμου, Centrofaro, ΥΠΕΚΑ, ιδιώτης). Οι συναντήσεις τους ήταν ολιγόλεπτες, σε αντίθεση με αυτές που πραγματοποιούσαν στελέχη της ELFE. Οι ερευνητές της Αρχής θεωρούσαν ότι οι συμβάσεις ELFE – Πετσίτη θα έπρεπε να ελεγχθούν ως προς την εικονικότητά τους και επισήμαιναν ότι η δράση του δίνει την εντύπωση ότι είχε «ρόλο μεσάζοντα» ανάμεσα στον Λ. Λαυρεντιάδη και στον Θ. Κιτσάκο.

Τι άλλο χρειάζεται η Αρχή για να στείλει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα;

Keywords
λαυρεντιαδης, εν λόγω, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, τοις μετρητοίς, βενιζελος, δεπα, elfe, νεα δημοκρατια, μαΐου, αθηνα, βουλη, συνταγμα, συγκεκριμένο, κυπρος, σημαίνει, βασεις, alapis, αβεε, εταιρεία, τραπεζες, λιχτενστάιν, συριζα, υπεκα, δραση, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, αστυνομικο τμημα, βουλευτες, το θεμα, γνωμη, δεπα, εδρα, θεμα, πειραιως, πωλειται, υπεκα, φυσικο αεριο, αβεε, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γραφεια, δανειο, δικτυο, εγγραφα, ευρω, ειπε, εκθεση, ενημερωση, εν λόγω, εξι, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, εφημεριδα, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, ιδρυμα, κατασκευες, κυβερνηση, κυρια, λεφτα, λιχτενστάιν, μαξιμου, μεμπτο, μεριμνα, μομφη, μπορειτε, ομαδα, ομιλος, πηγαινε, συγκεκριμένο, συζητηση, συζυγο, συνεχεια, συνταξη, σχεδιο, ταμιευτηριο, τασια, τιμη, τοις μετρητοίς, τμημα, τρια, φυσικο, ωρες, αγνωστο, alapis, ανηκει, elfe, ερωτησεις, γνωσεις, πληροφοριες, σημαίνει, τραπεζα, χερια
Τυχαία Θέματα