Το φάντασμα του μεταναστευτικού πλανάται ξανά πάνω από την Ελλάδα

14:17 31/8/2019 - Πηγή: In.gr

«Το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια. Η χώρα μας πρέπει να είναι καλύτερα οργανωμένη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν». Αυτό είχε πριν πάρα πολλούς μήνες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο απερχόμενος Επίτροπος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εναρκτήρια ομιλία του σε εκδήλωση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του πρώτου

σεμιναρίου για τη μετανάστευση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αυτή η επισήμανση του Δ. Αβραμόπουλου προβλημάτισε  όλους και την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, αλλά το πρόβλημα μεγάλωνε.

Το μεταναστευτικό ξεπερνά όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα και αποτελεί ένα μείζον θέμα που θα το έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

Εθελοτυφλούν όσοι δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι το μείζον αυτό πρόβλημα θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα χρόνια. Άρα, εκτός από την εκάστοτε κυβέρνηση, πρέπει να είναι προετοιμασμένη και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η τοπική κοινωνία για να αντιμετωπίσει το θέμα.

Και μπορεί στην παρούσα φάση το προσφυγικό – μεταναστευτικό να εντοπίζεται μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί μελλοντικά.

Και όπως είπε και ο Δ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στην χώρα μας: «Θα πρέπει να κινηθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και, όπου χρειάζεται βοήθεια, η Ελλάδα θα την έχει. Η βοήθεια είναι γενναιόδωρη και αντίστοιχη των αναγκών της Ελλάδος. Να σας πω, ότι οικονομικά μόνο, μαζί με τα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας, η χρηματοδότηση έχει φτάσει το 1,2 δις ευρώ. Η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από όποια άλλη χώρα».

Το πρόβλημα όμως έγκειται στη δυσκολία αλλά και την ανάγκη σύγκλισης των κρατών – μελών της ΕΕ σε ζητήματα που άπτονται της ανάληψης ευθύνης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.

Εκτός από όσα πρέπει να γίνουν άμεσα εντός Ελλάδας οφείλει η κυβέρνηση να πιέσει σε διεθνές επίπεδο για να υπάρξει αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με δικαιότερη κατανομή μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. και επιστροφές στην Τουρκία. 

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για ένα πρόβλημα που δεν είναι διακρατικό μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας αλλά αφορά την Ε.Ε. και τη γειτονική χώρα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα