Το προσφυγικό, ο Ρέιγκαν και η ελληνική αξιοπιστία

16:37 28/2/2020 - Πηγή: In.gr

Καίριας σημασίας είναι η διάδραση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Οι -εντός συνόρων- αποφάσεις και δράσεις ενός δρώντος αποτελούν δείγματα γραφής για τους έτερους δρώντες. Γι’ αυτό, «συντελεστές ισχύος» όπως η αξιοπιστία και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικοί.

Η καθηγήτρια Πολιτικής και Διεθνών Υποθέσεων, Keren Yarhi – Milo περιέγραψε το παραπάνω εύστοχα. Σε διαμάχη του με περισσότερους από 11.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το 1981, ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, ήταν ξεκάθαρος.

«Εάν απεργήσετε, θα απολυθείτε». Οι ελεγκτές απέργησαν. Ο Ρέιγκαν τήρησε την απειλή του και τους απέλυσε, μια και παραβίασαν τον ομοσπονδιακό νόμο. Το μήνυμα του ήταν διττό: Πράττω ότι λέω άρα είμαι αξιόπιστος και αποφασισμένος. Έτσι, στην Σοβιετική Ένωση -ή «Αυτοκρατορία του κακού» όπως την αποκάλεσε αργότερα ο Ρέιγκαν- κατάλαβαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπλοφάρει. Εξάλλου, και η φήμη έχει τη σημασία της.

Στα καθ΄ ημάς, η κυβερνητική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, δύναται να εξεταστεί με τους άνωθεν όρους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλάμβανε: δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά προκειμένου να γίνει μια τύποις εσωτερική «αποσυμφόρησή» τους, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κλείσιμο τόσο της Μόριας όσο και των λοιπών «Μόριων», οι οποίες συνιστούν προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της χώρας. Το δε μήνυμα προς το εξωτερικό σαφές: Όσοι επιθυμούν να έρθουν στην χώρα δίχως να δικαιούνται άσυλο, να γνωρίζουν πως θα παραμένουν σε κλειστές δομές έως ότου επαναπροωθηθούν.

Προκειμένου να εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση, εστάλησαν τα ΜΑΤ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να κατασταλούν οι αντιδράσεις των νησιωτών και να εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δομών φιλοξενίας.

Μία μέρα αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας επιστρέφουν στην Αθήνα. Οι προβληματικές εικόνες με την απόβαση των ΜΑΤ και με τους κατοίκους να επιτίθενται και να ξυλοκοπούν αστυνομικούς προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Αναζητείται λύση

Πάρθηκε μια δύσκολη και αμφιλεγόμενη απόφαση, η οποία άμεσα ανακλήθηκε και τώρα αναζητείται πολιτική λύση σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες των περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ζητήματος.

Να σημειωθεί, ότι στην προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος, η κυβέρνηση άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέχεια όρισε ειδικό συντονιστή και μετέπειτα επανασύστασε το υπουργείο που κατήργησε.

Εργαλείο πολιτικής η επικοινωνία, αλλά συμπληρωματικό. Όχι υποκατάστατο.

Δημιουργείται, ως εκ τούτου, το ερώτημα ποια είναι η εικόνα και τα μηνύματα που εκπέμπονται τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό πεδίο. Ειδικά στο δεύτερο, όταν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, υπάρχει ένας γείτονας με αποδεδειγμένη αποφασιστικότητα και κανένα δισταγμό να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία για να πραγματοποιήσει όσα λέει και να προωθήσει τα συμφέροντά του. Εντός ή εκτός Τουρκίας.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι με τη στάση σου χτίζεις την αξιοπιστία σου. Η οποία τόσο στη ζωή όσο σε διεθνή αλλά και εσωτερική πολιτική είναι περιουσιακό στοιχείο. Γι’ αυτό οφείλεις ότι λες να το πράττεις ή να μη λες πράγματα που δεν μπορείς να εφαρμόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα