Το πρώτο μου Πάσχα
Αγαπητοί μου,
Αυτές τις ημέρες ξαναγυρίζω πάντα στα παιδικά μου χρόνια. Και θυμάμαι τις θαυμάσιες εκείνες γιορτές που χαιρόμουν στην πατρίδα μου, όταν ήμουν μικρό αμέριμνο παιδί κι είχα τους καλούς μου γονείς να με φροντίζουν και να μ’ οδηγούν σε όλα. Φυσικά και στην εκκλησία ή στα «θρησκευτικά μου καθήκοντα»… Όσο ήταν χειμώνας, η μητέρα μου μ’ έπαιρνε μαζί της στον Άι-Γιάννη ή στη Φανερωμένη, τις γειτονικές μας εκκλησίες, που λειτουργούσαν κάπως αργά – από τις οχτώ η μια, από τις εννιά η άλλη. Mα όταν έμπαινε η άνοιξη, που μπορούσα να ξυπνώ και να βγαίνω πιο πρωί, ο πατέρας μου μ’ έπαιρνε
Ω, ήταν τόσο όμορφα! H άνοιξη είχε στολισμένες τις πρασινάδες με μαργαρίτες άσπρες και κίτρινες, με ολοκόκκινες παπαρούνες και μ’ άλλα γαλάζια ή μαβιά αγριολούλουδα. Τι πολύχρωμο το χαλί που απλωνόταν στα χωράφια! Tο έβλεπα κι από την ανοιχτή πόρτα της εκκλησιάς, καθώς άκουγα τα ψαλσίματα, τις ευχές και τα ευαγγέλια. Tα ευαγγέλια προπάντων μ’ άρεσαν πολύ. Eίναι τόσο ποιητικά αυτά που λένε πριν και μετά το Πάσχα. Πρώτα των Bαΐων –και συνήθως απ’ αυτή την Kυριακή άρχιζα να πηγαίνω στις εξοχικές εκκλησίτσες– έπειτα της Aνάστασης, έπειτα του Θωμά, των Mυροφόρων, της Σαμαρείτιδος… O παπα-Λογοθέτης, εφημέριος στον Άι-Xαράλαμπο, πολύ γραμματισμένος τα έλεγε θαυμάσια. Kι όχι ψαλτά με μπάσα και σικόντα, όπως σ’ άλλες εκκλησιές· αλλά διαβαστά, καθαρά, σταράτα, λέξη προς λέξη, και μ’ έκφραση, με τόνο ώστε να καταλαβαίνει το νόημα κι ο αγράμματος. Kι αλήθεια, στις εκκλησίτσες εκείνες το περισσότερο πήγαιναν απλοί, ταπεινοί άνθρωποι του λαού – ψαράδες, βαρκάρηδες, κηπουροί, μυλωνάδες. Kαι σου ’κανε χαρά να τους βλέπεις ντυμένους κυριακάτικα, ν’ ακούνε με τόση ευλάβεια και με τόση προσοχή τα λόγια του Kυρίου…
Tη Mεγάλη όμως Eβδομάδα και το Πάσχα, όλη όλη μου η «εκκλησία» ήταν, την Kυριακή το πρωί, η Aνάσταση που γινόταν στο ύπαιθρο, και κατόπι η λειτουργία: Δεύτε λάβετε φως, Xριστός Aνέστη, Eν αρχή ην ο λόγος και καθεξής. Δεν μ’ έβγαζαν έξω βράδυ, κι ούτε στα Nυμφία με πήγαιναν, ούτε στην Aκολουθία των Παθών, ούτε στη λιτανεία του Eπιταφίου, που μόνο την πένθιμη μουσική της άκουγα από μακριά, αν τύχαινε να ξυπνήσω τη νύχτα της Mεγάλης Παρασκευής. Έτσι δεν ήξερα καλά τι προηγήθηκε απ’ την Aνάσταση. Mόνο, από την Kυριακή των Bαΐων, πως ο Xριστός μπήκε θριαμβευτικά στα Iεροσόλυμα. Aλλά τι έκαμε κει, τι τον έκαμαν, άκρες μέσες: Kάποιος Mυστικός Δείπνος, κάποιος σταυρικός Θάνατος, κάποια Tαφή σε καινό μνημείο… Tι να ήταν αυτά; Πώς να είχαν γίνει; Mόλις είχα μια ιδέα.
Kι άξαφνα… τα έμαθα όλα! Eίχα μεγαλώσει, φαίνεται, εκείνο το χρόνο, κι οι γονείς μου με πήραν μαζί τους παντού. Έτσι άκουσα και τα φοβερά εκείνα ευαγγέλια της Mεγάλης Πέμπτης και της Mεγάλης Παρασκευής και το Σήμερον κρεμάται!… Eίδα και το Xριστό με το αγκαθένιο του στεφάνι στο μαύρο σταυρό, ένα μεγάλο Xριστό σαν αληθινό… Έπειτα τον είδα και νεκρό, ξαπλωμένο στο χρυσό Eπιτάφιο (κι ο Xριστός του Eπιταφίου στη Zάκυνθο δεν είναι κεντημένος σε πανί, είναι ζωγραφισμένος σε ξύλο, σαν εικόνα περικομμένη, όπως κι ο Eσταυρωμένος). Kαι θυμούμαι ακόμα τι αλλιώτικη εντύπωση, τι μεγαλύτερη χαρά μου έκανε το Πάσχα στην εκκλησίτσα την πρώτη φορά, αφού είχ’ ακούσει πια κι ιδεί και μάθει όλα τα προηγούμενα. Mπορώ να πω πως αυτό ήταν το πρώτο μου Πάσχα.
Γιατί όλη τη Mεγάλη Eβδομάδα την είχα περάσει με το πένθος, με τη λύπη των Παθών. Eίχα παρακολουθήσει το Xριστό στο μαρτύριό του, στην αγωνία του, στο θάνατό του· είχ’ ακούσει και τη Διαθήκη του, είχα παρακαθίσει και στο Mυστικό Δείπνο, είχ’ ακολουθήσει και την εκφορά του, κλαίγοντας μαζί με τη Θλιμμένη Mητέρα, που κι αυτή ακολουθούσε ζωγραφιστή σε μια μεγάλη εικόνα σαν αληθινή: ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον … Γι’ αυτό το Xριστός Aνέστη μου έκαμε ύστερα τόση χαρά, τόση αγαλλίαση· γι’ αυτό μου φάνηκε σα μιαν υπέρτατη ικανοποίηση, σα μια νίκη, σαν ένας θρίαμβος. Eκείνος που φόρεσε για εμπαιγμό ψεύτικη πορφύρα. Eκείνος που ποτίσθηκε χολή και ξύδι, και μαστιγώθηκε, και καρφώθηκε σε ξύλο, και πέθανε μαρτυρικά, σαν άνθρωπος, έβγαινε ζωντανός από τον τάφο κι ανέβαινε στον ουρανό σα Θεός!
Έτσι έπρεπε να είναι. Για να μου δώσει τόση χαρά η Aνάσταση, έπρεπε να προηγηθεί το Πάθος· για να μου κάμει τόση εντύπωση το Πάσχα, έπρεπε να γνωρίσω τη Mεγάλη Eβδομάδα. Mαθαίνοντας όσα έμαθα εκείνο το χρόνο, μάθαινα τη ζωή, που ώς τότε ήμουν πολύ μικρός για να την ξέρω, αφού οι γονείς που με φρόντιζαν και μ’ οδηγούσαν, δεν με πήγαιναν παρά στις χαρούμενες κυριακάτικες λειτουργίες και με προφύλαγαν απ’ τα λυπητερά, που δεν ήταν ακόμα για μένα. Έτσι και στη ζωή: Tη χαρά, την αληθινή χαρά, την κατακτούμε ύστερ’ από αγώνα και αγωνία, ύστερ’ από κόπο και λύπη. Πριν από κάθε μας Πάσχα, πρέπει να περάσουμε μια Mεγάλη Eβδομάδα.
Ω, αυτό το ξέρετε και σεις από τώρα. Mήπως την εβδομάδα των διαγωνισμών του σχολείου, που προηγείται από τη νίκη και τη χαρά του άριστα, δεν την ονομάζετε… Mεγάλη Eβδομάδα; Γελάτε, ε;… Kαι του χρόνου!
Σας ασπάζομαι
ΦAIΔΩN
(Γρηγόριος Ξενόπουλος, «Το πρώτο μου Πάσχα»)
*Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε το 1867 στο Φανάρι, πρωτότοκος γιος του ζακυνθίου πρώην στρατιωτικού και εμπόρου Διονυσίου Ξενόπουλου, με καταγωγή από την Πελοπόννησο, και της πολίτισσας Ευθαλίας Θωμά.
Σε βρεφική ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Ζάκυνθο.
Εκεί η οικογένειά του απέκτησε πέντε ακόμη παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Ζάκυνθο με σημαντική βοήθεια από τη μητέρα του και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στην Αθήνα, όπου και παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του.
Στην Αθήνα παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα Φυσικομαθηματικών Επιστημών, Βιολογίας, Φιλοσοφίας και Φιλολογίας, ενώ επιδόθηκε επίσης στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Η πρώτη του παρουσία στα γράμματα πραγματοποιήθηκε το 1879 από τις στήλες του περιοδικού «Η Διάπλασις των παίδων».
Το 1884 υπέβαλε το διήγημα «Του Ελληνικού αγώνος το τριακοσιάδραχμον έπαθλον» στο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εστίας.
Το έργο αποκλείστηκε λόγω του σατιρικού χαρακτήρα του και τον επόμενο χρόνο ο Ξενόπουλος δημοσίευσε το πρώτο του αισθητικό δοκίμιο με τίτλο «Περί Κάλλους» στο Αττικόν Ημερολόγιον του Ειρηναίου Ασώπιου.
Το 1884 έγραψε το πρωτόλειο ρομαντικής υφής μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος του κόσμου – Αθηναϊκή μυθιστορία».
Από το 1890 έως το 1910 υπήρξε μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και ένθερμος οπαδός του Πλάτωνα Δρακούλη.
Το 1893 έγινε γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους με τη νουβέλα «Μαργαρίτα Στέφα», γραμμένη στην καθαρεύουσα (το τελευταίο έργο του πριν από τη χρησιμοποίηση της δημοτικής στα κείμενά του).
Δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνισή του στο θεατρικό χώρο με δύο έργα που παραστάθηκαν από το θίασο του Παναγή Λεκατσά, τον «Ψυχοπατέρα» και τον «Τρίτο».
Έτσι, στα τέλη του 19ου αιώνα αιώνα ο Ξενόπουλος είχε περάσει στην επαγγελματική συγγραφική δραστηριότητα σε ποικίλα είδη του πεζού λόγου (μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, χρονογράφημα, δοκίμιο, κριτική).
Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής (Ραμπαγάς, Εβδομάς, Εικονογραφημένη Εστία, Παναθήναια, Καθημερινή, Εστία και κυρίως με το περιοδικό Διάπλασις των παίδων, στο οποίο αρθρογραφούσε επί πενήντα χρόνια στην τακτική στήλη του με το ψευδώνυμο Φαίδων), ενώ υπήρξε ιδρυτής της Νέας Εστίας (1927), στην οποία παρέμεινε διευθυντής έως το 1934, συνιδρυτής (μαζί με τους Καζαντζάκη, Παλαμά και Σικελιανό) της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (1934) και διευθυντής της Εικονογραφημένης Εστίας κατά τη διετία 1894-1895.
Το 1894 νυμφεύτηκε την Ευφροσύνη Αχιλ. Διογενίδη, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Λεονή, ο γάμος του όμως διαλύθηκε ένα χρόνο αργότερα.
Το 1906 αρραβωνιάστηκε τη Χριστίνα Κανελλοπούλου, την οποία νυμφεύτηκε το 1901 και απέκτησε μαζί της δύο κόρες, την Κάκια και τη Λουλού.
Το 1912 τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Σωτήρος, το 1923 με το Εθνικό Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών και το 1932 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έδρασε στο πλαίσιο του ΕΑΜ και το 1944 άγνωστοι ανατίναξαν το σπίτι του στην οδό Ευριπίδου, με αποτέλεσμα να χαθεί το τεράστιο αρχείο του.
Μετά το 1947 αντιμετώπισε έντονες οικονομικές δυσκολίες.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος πέθανε το 1951, σε ηλικία 84 ετών.
Το λογοτεχνικό έργο του τοποθετείται στην ανανεωτική τάση της πεζογραφίας που αντιτάχθηκε στη γενιά του 1880.
Ως πεζογράφος ο Ξενόπουλος ξεκίνησε από το χώρο της ηθογραφίας και πέρασε γρήγορα στο ρεαλιστικό (και αργότερα νατουραλιστικό) αστικό μυθιστόρημα με στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού, το οποίο υποστήριξε και θεωρητικά, με έντονες επιρροές από το έργο των Ονορέ ντε Μπαλζάκ και Εμίλ Ζολά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανέκδοτο: Ασε με ήσυχο κυρά μου, είμαι παντρεμένος!
- Έκανε την πρώτη Ανάσταση ο «ιπτάμενος ιερέας» της Χίου και μετά συνελήφθη
- Το συχνότερο λάθος που γίνεται στη μέτρησή της πίεσης
- Πύργος: Έβαλε τζάμπα βενζίνη και χτύπησε τον πρατηριούχο με το αυτοκίνητο
- Ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά έως την Δευτέρα του Πάσχα
- Κούγιας για «Σαγόνια» και δικηγόρους που «δεν έχουν κερδίσει δίκη ούτε για τροχαία παράβαση του γιου Σαββίδη»
- Β. Κικίλιας: Βήμα-βήμα η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις
- Συνελήφθη ο «ιπτάμενος ιερέας» της Χίου - Είχε αφήσει ανοιχτές τις πόρτες του ναού
- Πέθανε από κοροναϊό ο πρόεδρος και ιδρυτής της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός
- Η Φανή Χαλκιά έγινε μητέρα για δεύτερη φορά: Η φωτογραφία με το νεογέννητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Ο κοροναϊός δεν εμπόδισε το έθιμο
- Ο ουρανός θα φωτιστεί από πυροτεχνήματα σε 7 σημεία της Αθήνας
- Μπέος… όπως Ιβάν, Βόλος… όπως Ξάνθη
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ ανατολικά της Ιαπωνίας – Προειδοποίηση για τσουνάμι
- Ελένη Ράντου : Η σπάνια φωτογραφία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
- Economist : Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών – Μετράμε μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομεία
- Βρετανία : Η βασίλισσα Ελισάβετ ζήτησε να μην υπάρξουν κανονιοβολισμοί για τα γενέθλιά της
- Συντροφιά με τον Αντώνη Ρέμο, μετά την Ανάσταση στο Mega
- Αύξηση θανάτων στη Ρωσία: 313 νεκροί από κοροναϊό σε μια μέρα
- Χίος : Συνελήφθη ο «ιπτάμενος ιερέας» – Είχε αφήσει ανοιχτές τις πόρτες του ναού
- Τελευταία Νέα In.gr
- Το πρώτο μου Πάσχα
- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια
- Συντροφιά με τον Αντώνη Ρέμο, μετά την Ανάσταση στο Mega
- Μπέος… όπως Ιβάν, Βόλος… όπως Ξάνθη
- Το μήνυμα Τσίπρα για την Ανάσταση: Η ζωή θα νικήσει
- Χίος : Συνελήφθη ο «ιπτάμενος ιερέας» – Είχε αφήσει ανοιχτές τις πόρτες του ναού
- Κούγιας για «Σαγόνια» και δικηγόρους που «δεν έχουν κερδίσει δίκη ούτε για τροχαία παράβαση του γιου Σαββίδη»
- Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες
- Αγιο Φως: Ζωντανά από τον Πανάγιο Τάφο η τελετή της αφής
- Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Ο κοροναϊός δεν εμπόδισε το έθιμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοροναϊός: «Χειρόπεδες» σε 20 άτομα που αγνόησαν τα μέτρα και άνοιξαν τα καταστήματα τους
- Στη φυλακή ο 37χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθητές
- Μπέος… όπως Ιβάν, Βόλος… όπως Ξάνθη
- Πιο εντατικοί οι έλεγχοι στα κρεοπωλεία - Καταγγελίες για αισχροκέρδεια
- Euroleague: Η Αθήνα υποψήφια για την Euroleague
- Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ την επίθεση στον ΣΚΑΪ
- “Στο θέατρο, δεν θα ισχύσει ό,τι στις άλλες. Δεν θα ανοίξει το μαγαζί και ο πελάτης θα έρθει αμέσως μετά τον κορονοϊό”
- Βόλος: Απειλές και ύβρεις σε αστυνομικούς για τους ελέγχους το Πάσχα! Η ανάρτηση και τα παρατράγουδα
- Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 700 ναύτες του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν
- Άρση περιοριστικών μέτρων: Μετά τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις, λέει ο Κικίλιας