Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ : Το Αλφαβητάρι «Τα Παιδάκια» και «Ανδρέας Παπανδρέου: 100 χρόνια από τη γέννησή του»

18:00 4/2/2019 - Πηγή: In.gr

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», το Αλφαβητάρι «Τα Παιδάκια» και «Ανδρέας Παπανδρέου: 100 χρόνια από τη γέννησή του»

Η μεγάλη επιτυχία με τα αναγνωστικά του 20ού αιώνα συνεχίζεται!

Αυτή την εβδομάδα:

«Τα Παιδάκια»

Φεγγαράκι μου λαμπρό

φέγγε μου να περπατώ,

να πηγαίνω στο σχολειό,

να μαθαίνω γράμματα,

γράμματα σπουδάματα

του Θεού τα πράματα.

Περπατώ, περπατώ,

όταν ο λύκος δεν είναι εδώ.

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

To

θρυλικό αλφαβητάρι που μας κληροδότησε τα πιο αγαπημένα παιδικά τραγούδια και ποιήματα Το αλφαβητάρι που διδάχτηκε στα σχολεία για περισσότερα από 15 χρόνια

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

«Τα παιδάκια» ήταν αναγνωστικό που χρησιμοποιήθηκε περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και το οποίο αγαπήθηκε, όπως φανερώνει και το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στη σειρά γραμματοσήμων με θέμα «Αναγνωστικά Δημοτικού Σχολείου», που τέθηκε σε κυκλοφορία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 και περιλάμβανε εξώφυλλα αγαπημένων αναγνωστικών.

Στο αναγνωστικό αυτό θα βρούμε ποιηματάκια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως, λόγου χάρη, το δίστιχο «Σπίτι μου, σπιτάκι μου, χρυσοκαλυβάκι μου», αλλά και το περίφημο «Φεγγαράκι», νοσταλγικό συνώνυμο έως σήμερα στο συλλογικό υποσυνείδητο των πρώτων χρόνων της σχολικής ζωής.

«Τα παιδάκια» εκδόθηκαν το 1932, ως ένα από τα αναγνωστικά της ελπιδοφόρας «Μεταρρύθμισης 1929-1932» του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα κείμενα υπέγραφαν γνωστοί στον εκπαιδευτικό κόσμο της εποχής συγγραφείς: η παιδαγωγός Ρ. Ιμβριώτη, ο δάσκαλος Δ. Δούκας και ο ιερέας και δάσκαλος Δ. Δεληπέτρος, ενώ την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο χαράκτης και καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννης Κεφαλληνός.

Το βιβλίο αυτό, αποσκοπούσε στο να γαλουχήσει χρηστούς πολίτες, και εμπνεόταν από τον εκπαιδευτικό δημοτικισμό των αρχών του 20ού αιώνα, το αίτημα του οποίου είχε εκφραστεί ήδη στα προγραμματικά κείμενα του Εκπαιδευτικού Ομίλου από τους Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνό και Αλέξανδρο Δελμούζο. Σύμφωνα με τον ορισμό του πρώτου: «η γλωσσική μεταρρύθμιση (σ.σ.: δημοτική γλώσσα αντί της καθαρεύουσας) δεν είναι μόνο αξίωση γλωσσική μα μεταρρύθμιση που αποβλέπει γενικότερα στην πνευματική ζωή του έθνους, προορισμένη να το οδηγήσει με την παιδεία, την πολιτική ή άλλα μέσα στο δρόμο της σύγχρονης ζωής και τη δημιουργία πολιτισμού νεοελληνικού».

Μαζί, Αναζητώντας τον Ανδρέα

100 χρόνια από τη γέννησή του Ανδρέα Παπανδρέου, μία ιστορική έκδοση για τη ζωή και το έργο της πολιτικής προσωπικότητας που σφράγισε τον 20ό αιώνα.

Γράφουν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου:

Οι διάδοχοι του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Κώστας Σημίτης, Γιώργος Α. Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά.

Ανθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά ή συνεργάστηκαν στενά μαζί του σε διάφορες στιγμές της ζωής του: Νίκος Παπανδρέου, Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Τηλέμαχος Χυτήρης, Αντώνης Ν. Βγότζας.

Πολιτικοί του αντίπαλοι ή συνοδοιπόροι, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ανθρωποι της ακαδημαϊκής σκέψης και άνθρωποι της πολιτικής, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Μουζέλης, ο Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, ο Χρήστος Χρηστίδης, ο Π. Κ. Ιωακειμίδης και Βασίλης Βαμβακάς.

Ανθρωποι του Τύπου και του πνεύματος, όπως ο Αντώνης Καρακούσης, ο Παύλος Τσίμας, η Ελενα Ακρίτα, ο Γεώργιος Π. Μαλούχος, ο Χ. Α. Χωμενίδης και ο Ανδρέας Παππάς.

Και, τέλος, ιστορικά στελέχη του Συγκροτήματος Λαμπράκη που έζησαν σε διαφορετικές στιγμές τις σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της χώρας, όπως ο Γιάννης Μαρίνος, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Γιώργος Ρωμαίος, ο Γιάννης Καρτάλης και ο Παντελής Καψής.

Την έκδοση συμπληρώνει ένα πλήρες χρονολόγιο και μια εργογραφία, τα οποία φρόντισε η Μυρτώ Λιαλιούτη.

Τους ευχαριστούμε όλους για την ανταπόκρισή τους.

Εισαγωγή: Ι.Κ. Πρετεντέρης

Ακόμη στην έκδοση περιλαμβάνονται, συνεντεύξεις του ιστορικού ηγέτη στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Πριν από εκατό χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 1919, γεννήθηκε ένας πολιτικός που θα σφράγιζε την ιστορία της χώρας. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.

Πρωταγωνίστησε επί τριάντα τρία χρόνια στην πολιτική, από το 1963 έως το 1996. Το 1974 ίδρυσε ένα νέο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε τρεις εκλογές (1981, 1985, 1993) και συνολικά έντεκα χρόνια πρωθυπουργίας.

Υπήρξε ο πρωθυπουργός με τη μακρύτερη παραμονή στην εξουσία μετά το 1974. Ουσιαστικά, διαμόρφωσε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Ενας αιώνας από τη γέννησή του, είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατό του, είναι έγκυρος χρόνος για έναν πρώτο ψύχραιμο απολογισμό.

Εναν απολογισμό, φυσικά, που δεν θα είναι ο τελευταίος.

Διότι κάθε εποχή διαβάζει και ξαναδιαβάζει το παρελθόν, τα γεγονότα και τα πρόσωπα μιας προηγούμενης ζωής, με τα δικά της μάτια και τους δικούς της κώδικες. Αυτό συμβαίνει και θα ξανασυμβεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου οι αποφάσεις και οι δράσεις διαμόρφωναν καταστάσεις, αποτελούσαν μέρος της αντιπαράθεσης και επιδέχονται εκ των πραγμάτων πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες.

Από το 1963 έως το 1974 κι από εκεί στο 1981, το 1989 ή το 1993, δεν άλλαζαν μόνο τα συμφραζόμενα ή τα δεδομένα αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας μαζί τους.

Με τη σημερινή τους έκδοση «Τα Νέα» προσφέρουν μια πρώτη τροφή σε αυτή τη συζήτηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνεισφέρει αξιόλογα στοιχεία σε έναν προβληματισμό και σε έναν διάλογο που αναμφισβήτητα θα συνεχιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα