Το τεράστιο μάτι της Κίνας

10:25 1/2/2019 - Πηγή: In.gr

Η ολλανδική εταιρεία MVRDV δημιούργησε μια δημόσια βιβλιοθήκη που μοιάζει με ένα τεράστιο μάτι, ως τμήμα μιας νέας πολιτιστικής περιοχής στο Tianjin της Κίνας.

Το αίθριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Tianjin Binhai είναι σκόπιμα σχεδιασμένο για να μοιάζει με 3D μάτι, κοιτάζοντας έξω από την υαλοπίνακα του κτιρίου.

Ο χώρος των πέντε ορόφων είναι πλαισιωμένος από ράφια από το δάπεδο μέχρι την οροφή, τα οποία κλιμακώνονται σε διαφορετικά επίπεδα για να σχηματίσουν το σχήμα ενός ματιού,

ενώ ένα σφαιρικό γυάλινο αμφιθέατρο στο κέντρο σχηματίζει την ίριδα του ματιού.

Το κτίριο των 33.700 τετραγωνικών μέτρων είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου της ολλανδικής επιχείρησης μέχρι σήμερα – με περίοδο μόλις τριών ετών μεταξύ του πρώτου σκίτσου και της τελετής έναρξης.

Η ταχεία ανίχνευση της διαδικασίας προκάλεσε μερικούς «πονοκεφάλους» σχεδιασμού. Τα ανώτερα ράφια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το αίθριο είναι επί του παρόντος ανεπίδεκτα, αφού εγκαταλείφθηκαν οι προγραμματισμένες αίθουσες προσπέλασης – μια απόφαση που ανέφερε ο MVRDV είχε ληφθεί από την τοπική ομάδα ενάντια στις συμβουλές τους.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα ράφια καλύπτονται από διάτρητες πλάκες αλουμινίου που εκτυπώνονται για να μοιάζουν με βιβλία. Καθαρίζονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κινούμενων ικριωμάτων και σχοινιών.

Η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζουν ότι το «πλήρες όραμά της για τη βιβλιοθήκη μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον».

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται γύρω από την περιφέρεια του εσωτερικού και έχουν πρόσβαση μέσω της κύριας αίθουσας. Τα υπόγεια δωμάτια διαθέτουν μεγάλο αρχείο και παρέχουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο για βιβλία.

Οι χώροι ανάγνωσης για παιδιά και ηλικιωμένους βρίσκονται στο ισόγειο, με αναγνωστήρια και χώρους σαλονιού στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο. Οι επάνω όροφοι περιλαμβάνουν αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, αίθουσες υπολογιστών και δύο βεράντες στον τελευταίο όροφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα