Τόκιο 2020 το καλοκαίρι του 2021

15:03 26/3/2020 - Πηγή: In.gr

Οπως ακριβώς συνέβη και με τα τελικά του Euro, συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες: αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς η πραγματικότητα επιβάλλει τους νόμους της χωρίς να αφήνει περιθώρια σε ψευδαισθήσεις.

Επιθέσεις

Οχι ότι η απόφαση ήταν εύκολη. Αρχικά κανείς δεν ήθελε

και να συζητήσει την πιθανότητα της αναβολής τους. Μετά δειλά δειλά κάποιοι άρχισαν να συζητάνε τη θεωρητική πιθανότητα αυτό να συμβεί, ωστόσο όποιος έβαζε το θέμα στο τραπέζι δεχόταν επιθέσεις από τους αρμόδιους: μόλις μια εβδομάδα πριν, η ΔΟΕ διέψευσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο. Μετά δειλά δειλά οι ίδιοι οι διοργανωτές άρχισαν να εξετάζουν την πιθανότητα μιας μετατόπισης της έναρξης της διοργάνωσης για κάποιες ημέρες: το σενάριο να γίνουν τον ερχόμενο Αύγουστο κυκλοφόρησε χωρίς να βρει υποστηρικτές. Μετά η ιαπωνική κυβέρνηση και η ΔΟΕ ανήγγειλαν ότι θα αποφασίσουν εγκαίρως τι τελικά θα γίνει, οριοθετώντας την απόφαση «σε τρεις εβδομάδες από τώρα» – αυτό το είχαν πει μόλις τρεις μέρες πριν. Και ξαφνικά η απόφαση βγήκε με διαδικασίες-εξπρές. Οπως έγινε γνωστό αρκούσε ένα τηλεφώνημα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Η απόφαση ωστόσο δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη διότι ουσιαστικά την είχε προαναγγείλει η πανίσχυρη ολυμπιακή επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Team USA

Οσο γκρίνιαζαν και επεσήμαιναν τον κίνδυνο οι αθλητές, η ΔΟΕ και οι Ιάπωνες έκαναν ότι δεν άκουγαν και συνιστούσαν σε όλους να είναι ψύχραιμοι καθώς το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των Αγώνων (που ήταν προγραμματισμένοι για τα τέλη Ιουλίου) άφηνε περιθώρια για την καλύτερη δυνατή εκτίμηση: αυτό είχε πει και στην ιαπωνική Βουλή στις αρχές της εβδομάδας ο Αμπε, όταν και κατέθεσε τους προβληματισμούς του. Δεν υπήρξε καμία απόφαση κι όταν ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από δέκα μέρες, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο οι Αγώνες να αναβληθούν. Η ΔΟΕ έδειξε ψυχραιμία και όταν ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Πολωνία δήλωσαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα πάρουν μέρος. Οταν όμως μίλησαν οι Αμερικανοί και ζήτησαν προ δύο ημερών αναβολή και ότι δεν θα ρισκάρουν τη συμμετοχή της Team USA, το σκηνικό άλλαξε και φτάσαμε στην ανακοίνωση της αναβολής, όχι τυχαία, σε μια μέρα. Γιατί Αγώνες χωρίς Καναδούς, Αυστραλούς και Πολωνούς γίνονται. Αγώνες χωρίς το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που πληρώνει το ΝΒC για την αποκλειστικότητα της μετάδοσής τους στις ΗΠΑ δεν γίνονται.

Πανηγύρι

Υπήρχαν βέβαια και πρακτικά ζητήματα που άρχισαν να φαίνονται. Για παράδειγμα δεν μπορούσε κανείς να είναι βέβαιος ότι θα γίνουν οι προολυμπιακοί αγώνες, που είναι απαραίτητοι στους αθλητές για να πιάσουν επιδόσεις και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο πανηγύρι του Τόκιο. Δεν ήταν μόνο δύσκολη η διενέργεια των προολυμπιακών τουρνουά εθνικών ομάδων, όπου αυτά ήταν απαραίτητα (στο μπάσκετ π.χ.). Δύσκολη είναι και η διοργάνωση απλών εθνικών πρωταθλημάτων. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 11 χιλιάδες αθλητές που παίρνουν μέρος στους Αγώνες είχαν εξασφαλίσει το δικαίωμα της συμμετοχής τους σε αυτούς, πιάνοντας τη σχετική απαραίτητη επίδοση, μόλις 57%! Μετά την αναβολή των Αγώνων τέθηκε ένα θέμα με το τι θα συμβεί με τους αθλητές αυτούς – αν δηλαδή οι επιδόσεις τους θα τους δώσουν το εισιτήριο που έχουν εξασφαλίσει ή αν αυτοί θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν. Η ΔΟΕ είπε ότι θα το αποφασίσουν οι συνομοσπονδίες, αλλά λογικά δύσκολα οι αθλητές αυτοί θα χάσουν το δικαίωμα της συμμετοχής τους. Το κέρδισαν.

Ονομασία

Αντιθέτως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκατάθεση των συνομοσπονδιών για τη ματαίωση ή την αναβολή δικών τους διοργανώσεων που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2021. Θυμίζω ότι το καλαντάρι προέβλεπε ότι τότε θα είχαμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, αλλά και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης. Το πρώτο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Εγκεν (στις ΗΠΑ, από 6 έως 15 Αυγούστου) και το δεύτερο στην Ιαπωνία (στη Φουκουόκα, από τις 16 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου). Φυσικά δεν θα γίνει κανένα. Και οι δυο συνομοσπονδίες συμφώνησαν να ματαιωθούν οι διοργανώσεις τους για να βρεθούν ημερομηνίες για τους Αγώνες. Που θα κρατήσουν την τωρινή τους ονομασία: θα λέγονται Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, αλλά θα γίνουν έναν χρόνο αργότερα. Το πότε θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε; Η ημερομηνία θα προκύψει έπειτα από συνεννόηση της ΔΟΕ με τις συνομοσπονδίες, που πρέπει τώρα κι αυτές να ξαναδούν το καλαντάρι τους.

Υφεση

Πόσοι είναι η ζημιά της αναβολής; Οι οικονομολόγοι που ασχολούνται δεν την έχουν ακόμα υπολογίσει: κάποιες πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα των Ιαπώνων είναι ότι δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την ύφεση της οικονομίας τους, που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό: η ελπίδα τους ήταν ότι η διοργάνωση θα λειτουργούσε ως ανάχωμα, έστω για λίγο.

Αναβολή

Μια άμεση συνέπεια της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στην Ελλάδα είναι και η πιθανότητα της αναβολής όλων των εκλογών των ομοσπονδιών που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν το φετινό καλοκαίρι. Στα καταστατικά των περισσότερων ομοσπονδιών της χώρας μας (νομίζω όλων) προβλέπεται ότι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού σε πολλές από αυτές θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το πώς τα πήγαν στους Ολυμπιακούς οι ομάδες που στελέχωσαν. Χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες λογικά θα έχουμε και αναβολή των εκλογικών διαδικασιών και παράταση της παραμονής των συγκεκριμένων διοικήσεων στις ομοσπονδίες. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική.

Εκτός αν

Εγώ από την άλλη λέω ότι στην Ελλάδα, μετά το τέλος της κρίσης που ζούμε, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τέτοια ζητήματα θα την έχει το κράτος – αν δεν έχει καταρρεύσει. Το λέω γιατί μόλις πριν από τρεις μέρες, έπειτα από αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μπήκαν στις κατηγορίες εκείνες των επιχειρήσεων και των οργανισμών που δικαιούνται βοήθεια από τα μέτρα στήριξης τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα αθλητικά σωματεία, οι Ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες. Τα αθλητικά σωματεία έχουν προφανώς πάθει μεγάλη ζημιά και οι ομοσπονδίες το ίδιο. Δεν το συζητάω και για τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Αλλά το να τους δώσει λεφτά το κράτος για να τους σώσει από την καταστροφή, νομίζω ότι συνεπάγεται πως θα ακούν και την κυβέρνηση. Εκτός αν η κυβέρνηση είναι τόσο κουτή, ώστε να τους χρηματοδοτεί για να την κοροϊδεύουν, όπως κάνουν κάποιοι χρόνια τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα