Τορπίλη Τσίπρα: Αφήνει ανοικτό παράθυρο να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

17:53 11/12/2018 - Πηγή: In.gr

«Τα Σκόπια οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει έχουμε δηλώσει και στους ίδιους και σε όλους πως δεν θα προχωρήσει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Εμείς περιμένουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα όπου απαιτούνται και εκεί πρέπει να δοθούν όχι στο δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας

θέλοντας να απαντήσει στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι σιωπά στις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ακόμη και σήμερα (Τρίτη) επέμεινε ότι είναι Μακεδόνας και μιλάει μακεδονικά τονίζοντας ότι αυτό είναι δικαίωμά του. «Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη «μακεδονική» μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έρχεται τώρα για πρώτη φορά να αφήσει ανοικτό παράθυρο να καταπέσει η συμφωνία των Πρεσπών. Λέγοντας ότι η Ελλάδα στέλνει μηνύματα όπου πρέπει και περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή, ουσιαστικά δεν αποκλείει ανατροπές.

Με τη μειονότητα τι θα γίνει;

Η διαδικασία στην ΠΓΔΜ ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου και στην Αθήνα περιμένουν το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές. Ένα κείμενο που θα αναφέρεται ρητά και χωρίς παρερμηνείες στο θέμα των κατοίκων του εξωτερικού.

Αν υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά που θα αφήνει αλυτρωτικές διαθέσεις στο μέλλον, τότε σύμφωνα και με τον κ. Τσίπρα, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δεν θα περάσει. Είναι η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει διάλυση του πολιτικού «αρραβώνα» με τον Ζόραν Ζάεφ. Τις τελευταίες ημέρες τα νεύρα τεντώθηκαν όταν ο Ζάεφ μίλησε για τη μακεδονική γλώσσα που θα διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Μια δήλωση που προκάλεσε σάλο, έστω κι αν υπήρξε στη συνέχεια οπισθοχώρηση.

Και είναι φανερή επίσης η προσπάθειά του να καθησυχάσει το εσωτερικό της χώρας και κυρίως τους βουλευτές που έβλεπαν θετικά τη συμφωνία αλλά τώρα το ξανασκέπτονται. Είναι ένα μήνυμα στο Ποτάμι που αμφιταλαντεύεται για το αν θα ψηφίσει ή όχι.

Και είναι και μια σαφής προσπάθεια να απαντήσει στη ΝΔ που κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι ξεπούλησε το Μακεδονικό για τις συντάξεις.

Από τις 15 Ιανουαρίου και μετά η μπάλα περνά στο γήπεδο της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα εισαγάγει προς κύρωση τη συμφωνία. Αν μέχρι τότε συνεχιστούν οι προκλητικές δηλώσεις που βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα