Τουρκικά ΜΜΕ: Φτάσαμε στο χείλος θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα

10:32 5/9/2019 - Πηγή: In.gr

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρόσεξε, μην πλησιάσεις», η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στην Τουρκία, αλλά τελικά «η Αθήνα δεν τόλμησε να περάσει το όριο που χάραξε η Άγκυρα», καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Σχολιάζοντας την έκδοση δύο παράλληλων Navtex τόσο από το ελληνικό

όσο και από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τις ίδιες ημέρες και ώρες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος ενός θερμότατου επεισοδίου.

«Το μπρα ντε φερ στη νότια συνοριακή γραμμή του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έβγαλε άχνα» γράφει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.

[Πηγή: liberal.gr]

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε Navtex στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη Navtex από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση. Ωστόσο, η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική Navtex.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά τους πάντως πηγές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή ή επεισόδιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Γιατί η Τουρκία απειλεί με την «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ούτε στην Κύπρο, αλλά αντίθετα θεωρεί ότι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να χαραχθεί μόνο ανάμεσα στα ηπειρωτικά κράτη. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θεωρεί ότι της αναλογεί μια δυνητική ΑΟΖ 450.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Παράλληλα, με τη χρήση αυτής της άποψης ουσιαστικά θεωρεί ότι είναι πολύ πιο περιορισμένη και η ελληνική υφαλοκρηπίδα, εφόσον δεν αναγνωρίζει αυτοτελή υφαλοκρηπίδα ούτε στα νησιά του Αιγαίου, ούτε και στην Κρήτη.

Η τουρκική αυτή θεωρία αποτελεί μια ιδιότυπη «προβολή ισχύος» στην περιοχή και είναι η βάση και για τις διάφορες κινήσεις που κάνει σε σχέση με τις εξορύξεις. Ούτως ή άλλως, αυτές ήταν και ο βασικός λόγος που επανήλθε τόσο έντονα στο προσκήνιο, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μέχρι στιγμής, ούτε κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις, ούτε κάποια από τις χώρες της περιοχής αποδέχονται τις τουρκικές θεωρίας. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προβολή τέτοιων θέσεων έχει και το χαρακτήρα της κατοχύρωσής τους ως σημείου αφετηρίας για μια μελλοντική διαπραγμάτευση.

Η παρέμβαση Πάιατ

Αξια αναφοράς πάντως, είναι η παρέμβαση που έκανε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δηλώνοντας ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εμπειρία των διακοπών του από τα Δωδεκάνησα για να απαντήσει στην κίνηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φωτογραφηθεί μπροστά από χάρτη που απεικονίζει τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα.

Μιλώντας μετά την εκδήλωση για την παρουσία του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου στην επερχόμενη ΔΕΘ ο κ. Πάιατ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν έμπρακτα τη δέσμευση τους στην στρατηγική συνεργασία τους με την Ελλάδα με την πρόσφατη παρουσία του αντιτορπιλικού Mc Faul στη Θεσσαλονίκη αλλά και την επερχόμενη επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα