Τσίπρας : Παθητική και αμήχανη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

21:18 9/12/2019 - Πηγή: In.gr

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνησης ανοίγοντας όλα τα κρίσιμα θέματα από το βήμα εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική, για εφαρμογή μνημονιακών πολιτικων με στόχο την εξυπηρέτηση μιας οικονομικής ολιγαρχίας που πάσχει από ανίατο παρασιτισμό, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «καταπίεση

και προσβολές νέων παιδιών που ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο από τους πραιτοριανούς της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, με στολή αστυνομικού. Υπό τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος Νόμος και Τάξη».του δόγματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, νόμου και τάξης».

Για την αντίσταση και την καταπολέμηση όλων αυτών είναι «επιβεβλημένη η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Επιχειρούμε να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα το οποίο θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει σημαντικά και θαρραλέα βήματα, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζει πάντοτε ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα. Προχωρήσαμε στην συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) και εγκρίναμε τη νέα διακήρυξη και με ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές μας ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία σήμερα έχουμε ανάγκη από μια νέα αριστερά».

Κατάμεστη η αίθουσα από πρώην στελέχη ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην πρωθυπουργός έφθασε στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου που ήταν ήδη κατάμεστη, συνοδευόμενος από τον Στέφανο Τζουμάκα και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα και με το σύνθημα «Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ τα Πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά».

Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η εκδήλωση αυτή, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την επόμενη των εκλογών…Χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι αναθαρρούν, ξαναβρίσκουν την αισιοδοξία τους, εκφράζουν την θέληση να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στην ανασύνταξη της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας. Με τους όρους της εποχής μας. Με όρους πρώτα-πρώτα ενότητας και συστράτευσης».

ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας

Δίνοντας το στίγμα του εγχειρήματος και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους τους κάλεσε «το στοίχημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης να το παλέψουμε μαζί. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς.»

» Της Αριστεράς της εποχής μας. Ένα κόμμα που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης. Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών».

Οι παράλληλες διαδρομές στη δημοκρατική παράταξη

Κάνοντας μία αναδρομή από τη μεταπολίτευση του 1974, ανέφερε ότι στην χώρα μας υπήρξαν δυο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο και το ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε ότι η ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς από το 1981 και μετά «διατηρήθηκε παρά τις αντιφάσεις της μέχρι τις μέρες μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια δύναμη της δεξιάς, αυτός που συγκέντρωσε πάνω του την προτίμηση των πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μνημόνια, καταφέρνοντας έτσι τη πρωτοφανή πολιτική ανατροπή του 2015».

Έκανε κριτική όμως στην εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ μετά το πρώτο μνημόνιο λέγοντας ότι «η μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει. Και εν τέλει, με τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατραπεί σε βασικό εκφραστή του προοδευτικού χώρου».

Η νέα Δεξιά

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι αυτή ακριβώς, τη σχεδόν διαχρονική από τη μεταπολίτευση και μετά ηγεμονία της ευρύτερης αριστεράς, επιθυμεί να ανατρέψει σήμερα η νέα Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Μια Δεξιά που δεν είναι και τόσο νέα σε ιδέες, σε ταξική μονομέρεια και σε καθεστωτική στρατηγική. Διαθέτει όμως μια συντριπτική επικοινωνιακή υπεροπλία, με όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο πλευρό της, που της δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζει το παλιό ως νέο, τη συντήρηση ως μεταρρύθμιση, την άλωση του κράτους ως «επιτελική» πρωτοτυπία, τα φθαρμένα πρόσωπα ως φρέσκο πολιτικό προσωπικό. Το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα».

Ακολούθως άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική και λέγοντας ότι είναι επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση και εξήγησε: «…Την κάνει επείγουσα η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους, ο χυδαίος νεποτισμός, η επέλαση των δικών τους παιδιών κάθε ηλικίας σε κρατικές θέσεις.»

» Την κάνει επείγουσα η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις και η πατριδοκαπηλία. Την κάνει επείγουσα η εργασιακή ζούγκλα που επιστρέφει, το αρνητικό ρεκόρ δεκαοχταετίας στη σχέση προσλήψεων απολύσεων, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, η δραματική μείωση των θέσεων σταθερής απασχόλησης σε σχέση με τις ελαστικές.»

» Την κάνουν επείγουσα τα δώρα στην οικονομική ολιγαρχία, με μια σειρά μέτρων και κυρίως με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, και η επιβολή του νεοφιλελευθερισμού ως καθεστώτος τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Την κάνει επείγουσα η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας, η επιβολή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοροϊδία της μεσαίας τάξης».

Σε σύγχυση η εξωτερική πολιτική

Ειδική αναφορά έκανε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μία άστατη και σε σύγχυση όπως έδειξε η περίπτωση με τα ΜΟΕ, παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική. Που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα».

Απάντησε όμως και στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας: «Και σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κος Μητσοτάκης. Που για να κερδίσει λίγες ψήφους δε δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας.»

Δεν μας ανήκει η δημοκρατική παράταξη εμείς ανήκουμε σε αυτή

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε αιτιάσεις αλλά και σε κριτική από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής: «θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα: Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη;»

» Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ΄αυτήν».

Επιτέθηκε όμως στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα